80 bor alatt a Föld körül

80 bor alatt a Föld körül

Figyelem, figyelem!

Rendhagyó világkörüli útra invitáljuk most valamennyi kedves borkedvelő ismerősünket, amit Verne Gyula híres regényére emlékezve ezt az exkluzív, és több kontinensen átívelő kirándulást “80 bor alatt a Föld körül” kihívásnak neveztük el.

Ha készen álltok a kalandra, akkor borospoharakat, dugóhúzókat és dekantáló edényeket előkészíteni… első pukkanásra indul a túra!

A kihívásba bekapcsolódni bármikor szabadon lehet, a webshopunkban elérhető borok megkóstolásával! Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy online üzletünkben 15 ország több mint 50 első osztályú borászatából 300-nál is többféle, jobbnál jobb bor közül tudtok rendelni. Nagyra értékelnénk, ha az “utazás” során megosztanátok velünk tapasztalataitokat! Ha valamely borrégió vagy ország vagy bor vagy évjárat különösen is tetszett, azt ne tartsátok magatokban!

1. szakasz: Borok Franciaországból

Francia borok

/Laroche pincészet/

Nemcsak azért, hogy a regénybeli Mr. Fogg útját kövessük, de hát hol máshol is kezdhetnénk egy “boros” körutazást, mint Franciaországban! A francia pincészetek a világszerte elismert, kiváltságos helyzetüket elsősorban a talajok és a mikroklímák egyediségének köszönhetik.

A két legismertebb (és ősi rivális) helyi borrégió: Bordeaux és Burgundia. Bordeaux nagy kiterjedésű borvidéke egymaga nagyobb mennyiségben állít elő minőségi vörösbort, mint bármelyik más ország a világon. A leghíresebb itteni fajták a hazánkban is jól ismert és közkedvelt: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot.

A burgundi fajták közül a legnépszerűbb a pinot noir, amelyet selymessége miatt méltán tartanak minden borok közt is a legnagyobb csábítónak. De Burgundiához tartozik a Chablis régió, a világ legacélosabb chardonnay borainak szülőhazája és az újborairól híres Beaujolais is. (Aki két-három pohár Beaujolais után emlékezetből, helyesen le tudja írni a régió nevét, az jelentkezzen nálunk különdíjért!) És persze ne feledkezzünk el a pezsgők őshazájáról, Champagne-ról sem! 

A legjobb francia borok kipróbálásához szeretettel ajánljuk a Barons de Rothschild Lafite, a Guy Saget, a Laroche, a Roederer, a Miraval és a Domaines Ott remek nedűit!

2. szakasz: Dél-Európa temperamentumos borai

Spanyol borok

/Faustino pincészet/

Olaszország, Spanyolország és Portugália egyaránt bornagyhatalomnak számít a világpiacon, és mindhárom ország leginkább a karakteres, őshonos fajtáinak köszönheti legendás hírnevét.

Az olasz borvidékek közül elsőként Piemonte és Toszkána semmi máshoz nem hasonlító vörösborait kell kiemelni - amelyek alapjait többnyire a nebbiolo, a barbera, a sangiovese és a montepulciano szőlők adják. A webshopunkban kapható Zonin, Frescobaldi, Masi, Cecchi és Bersano pincészetek szinte valamennyi tételét érdemes kipróbálni. 

Spanyolországban természetesen a Pireneusok lábainál elterülő Rioja és Penédes a két top-régió, amelyek klasszikus, vaníliás aromájú vörösborai főként az őshonos tempranillo, garnacha, graciano és monastrell fajtákból készülnek.

A nálunk kapható Codorníu, Marques de Riscal és a Bodegas Faustino borok is a térség nagyágyúi közé számítanak. De ha már hispán földön járunk ne feledkezzünk meg a déli vidékek klasszikus, erősített boráról, a sherry-ről sem, amit a spanyolok aromásan, de szárazon szeretnek.

Ha szeretnéd megismerni, milyen az igazi sherry, akkor az Osborne borászat különféle klasszifikációit ajánljuk neked a cream-től kezdve a testesebb fino és manzanilla típusokon át egészen az exkluzív “pedro ximenez” változatig.  

És ezzel át is lendülhetünk a portugál borok világába. Az ország legszebb borai a gazdag, már-már csokoládés ízvilágú vörösborok, amelyek északon különösen elegánsak, délen pedig változatosabb ízvilágúak.

A híres “portói” pedig nem más, mint egy erősített, édes vörösbor, amely magas alkohol és cukortartalmát annak köszönheti, hogy a pincészetekben még az érés egy korai stádiumában, hozzáadott borpárlattal akadályozzák meg a teljes cukortartalom kierjedését. Portugál boraink közül elsőként a Mateus, a Real Companhia Velha és a Royal Oporto tételeit javasoljuk kóstolásra. 

Olasz borok

Pincészetek:

 

Spanyol borok

Pincészetek:

 

Portugál borok

Pincészetek:

3. szakasz: Közép-Európa finomságai

Portugál borok

/Patricius borászat/

Érdemes egy külön szakaszt szentelni a bor-barangolásban Közép-Európának is. Már csak azért is, mert egy művelt, hazai borkedvelőnek bizony kutya kötelessége ismernie és elismernie az itthoni pincészetek legjobbjait is. Magyarországon a befektetők sorban állnak, hogy a jobb dűlőkben parcellákhoz jussanak. Különösen igaz ez Tokajban, ahol a nemespenész (botrytis cinerea) által megfonnyasztott fehér szőlőből készül a világhíres édesbor, a tokaji aszú (Patrícius, Szepsy, stb…).

A nemzetközileg is elismert régiók közül természetesen ki kell még emelnünk Badacsonyt, amely a tüzes és gerinces fehérborairól ismert, valamint Egert, Villányt és Szekszárdot, amelyek viszont inkább a vörösborok miatt kerülnek egyre inkább reflektorfénybe. 

Ausztriában messze a legnagyobb területen telepített fajta a grüner veltliner (nálunk zöldveltelini néven ismert szőlő), amely nem csak számos, könnyen fogyasztható üde háziasításhoz szolgál remek alapanyagul, de Ausztria legszebb, illatos, borsos aromájú, acélos fajtaboraihoz is. Különösen Wachauban, Kremstalban és Kamptalban. Osztrák borok >

Németországban ugyanakkor a legjobb minőségű fajta toronymagasan a riesling (amit mi itthon rajnai rizlingként ismerünk). A két legismertebb német borvidék: Rheingau és Mosel. A webáruházunkban kapható német és osztrák borok közül jó szívvel ajánljuk figyelmetekbe Robert Weil és Johann Topf remekműveit. Na és persze az ínyenc pezsgőrajongóknak aligha kell különösebben bemutatnunk a Schlumberger páratlan aromájú italkülönlegességeit, amelyek a francia tradíciót követve a "Method Traditionelle", azaz a tradicionális pezsgőgyártási technológia alkalmazása révén váltak világhírűvé. Német borok

Magyar borok

Osztrák pezsgők

4. szakasz: A déli félteke legjobb borai

Afrikai borok

/L’Avenir pincészet/

Egy hatalmas ugrással most átrepülünk a trópusokon, ahol egy borkedvelő amúgy sem találna semmi érdekeset. Dél-Afrikában viszont muszáj egy alapos túrát tennünk. Itt a borászkodás hosszú múltra tekint vissza, és az apartheid béklyóiból kilépve ma már az ország kimondottan izgalmas borokkal rukkol elő évről-évre.

A legszebb tételek ideális egyensúlyt képviselnek a sok napsütéssel megáldott éghajlaton elérhető érett gyümölcsösség és a tömörebb, elegánsabb, európaibb szerkezet között. A legnevesebb dél-afrikai pincészetek közül nálunk is kaphatók a De Westhof Estate, a Golden Kaan és a L’avenir egyes évjáratai.

Dél-Afrikai borok

A déli félteke másik feltörekvő országa Ausztrália, amelynek legismertebb fajtája a shiraz. Jellemző rá a bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilág, fűszeres-édes, vaníliás felhangokkal. A melegebb helyeken szüretelt shirazban egy csipetnyi csokoládé és édesgyökér is felbukkanhat, míg a hűvösebb területekről érkezőkben az eukaliptusz-feketebors jegyek körvonalazódnak ki inkább.

Az ország leghíresebb, minőségi pincészetei Adelaide Hills és Barossa Valley közelében találhatók. Az utóbbi egyik legismertebb márkája a Peter Lehmann nevét viselő társaság. A szintén dél-ausztráliai Two Hands borászat célja pedig az alapítás óta a mai napig az, hogy megmutassák az ausztrál shiraz sokszínűségét, ezért ők az ország különböző régióiban termett szőlőket egyénileg kezelik és dolgozzák fel. Ausztrál borok

Új-Zélandot sokáig alkalmatlannak gondolták a komoly borászkodásra, a 80-as évek elején viszont olyan erővel robbant be a világpiacra a Marlborough borrégióban készült sauvignon blanc, hogy újra kellett értékelni a helyzetet. A régióból a webshopunkban a Villa Maria egyes tételeit tudod jelenleg megvásárolni, amelyet Sir George Fistonich alapított 1961-ben. Új-Zélandi borok

Dél-afrikai borok

Pincészetek:

Ausztrál borok

Pincészetek:

Új-zélandi borok

Pincészetek


 5. szakasz: Álmaimban Amerika nem mondhat nemet…

Amerikai borok

/Robert Mondavi pincészet/

… és persze mi sem mondhatunk nemet Amerika legcsodásabb boraira! Kezdjük a földrész felfedezését délen, Chilében, amely elsőként a lágyan gyümölcsös és megfizethető árú cabernet, merlot és carmenére boraival szerzett hírnevet magának. Azóta viszont a történet már jóval többről szól. Az új törekvések legizgalmasabb gócpontjai a Casablanca és a Central Valley nevű borrégiók, ahol előszeretettel fedeznek fel új völgyeket is, ráébredve a terroirokban rejlő lehetőségekre és marketing-értékekre.

A chilei bor lehet fajtabor vagy háziasítás, de sokszor a fajtaborként forgalmazott tételek is tartalmazhatnak több fajtát. Erre a helyi törvény lehetőséget is ad. A legjobb chilei nedűk közül mindenképpen kóstolásra ajánljuk számotokra a remek ár/érték arányban elérhető Mapu, Mas Andes, Los Vascos és Escudo Rojo borokat. Chilei borok

Argentínában is rendkívül gyorsan fejlődik a borászat. Az ország borainak eddigi nemzetközi sikerei főként a nagy tengerszint feletti magasságokon telepített ültetvényeknek volt köszönhető! Az Andok alján a hegylábakra felkúszó dűlők kiváló fekvésűek és éghajlatuk is rendkívül kedvező.

Argentína legismertebb fajtája a koncentrált, érett, fűszeres bort adó malbec, amely itt még Bordeaux-nál is komolyabb teljesítményre képes. Az argentin pincészetek közül Finca Flichmann, Colomné és Nicolas Catena nevét mindenképp érdemes megjegyezni. Boraikat pedig mindenképp érdemes egytől-egyig megkóstolni! Argentín borok

Kontinenseken átívelő borfelfedező utunk végső állomása az Egyesült Államok, ahonnan a kaliforniai borok (cabernet és zinfandel tételekkel az élen) a legismertebbek. Ha egy igazán nagy formátumú és komoly kaliforniai bort szeretnénk megízlelni egyenesen Napa Valley-ből, akkor jó szívvel ajánljuk a Black Stallion pincészet borait, a kuriózumokat keresők számára pedig az Opus One Winery ritkaságait, bár ezekért már alaposan a pénztárca mélyére kell nyúlni.

Ha jó ár/érték arányban szeretnénk belekóstolni az eredeti kaliforniai álmot megtestesítő zinfandelbe, keresve sem találnánk jobb választást, mint az egykori olasz bevándorló család, az Indelicato leszármazottai által alapított Gnarly Head márka Old Vine Zin néven forgalmazott borait, vagy épp a legendás Robert Mondavi örökségét képviselő Woodbridge pincészet gyümölcsös aromájú zinfandeljét. Amerikai borok

Chilei borok

Pincészetek:

Argentín borok

Argentín pincészetek:

Amerikai borok

Kaliforniai pincészetek:

Jó kóstolást és kellemes világ körüli borbarangolást kívánunk! Kérjük, ne feledjétek el, hogy várjuk értékes visszajelzéseiteket! Lássuk ki az, aki ezt a felfedező expedíciót legalább 80 palack borral tudja abszolválni!

Hírek

expand_less