Gin

A gin napjaink egyik legnépszerűbb égetett szeszes itala. Alapvetően olyan semleges ízű gabonapárlatból készül, amit borókabogyóval vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor a gyártók más, egzotikus fűszereket is felhasználnak, de ízében mindig a boróka a legdominánsabb.

A gin a vodka mellett napjaink legismertebb koktél-alapitala is (pl. a piacvezető long drink a mai napig a gin-tonik), de egyre többen önmagában is szívesen kortyolgatják. 

A bartenderek és a szakértők körében használt “ginassance” kifejezés arra utal, hogy a gin ismét fénykorát éli a XXI. században. Webáruházunkban a legkeresettebb ginmárkák: a Finsbury, Larios, Scapegrace, Roku illetve Opihr.

Keresési találat: 18

Mit kell tudni a ginről?

Eredettől függően sokféle típus létezik, de alapvetően kétféle gint különböztetünk meg. 

  • A desztillált gint hagyományos módon készítik: a gabonából lepárolt szeszbe borókabogyót és egyéb fűszereket áztatnak, majd azt újra lepárolják. Ezután pedig esetenként tiszta alkoholt, kevés cukrot és további ízanyagokat, fűszereket adnak hozzá. 
  • A kevert gin készítésekor valamilyen semleges szeszt (ami nem feltétlenül gabonapárlat) utólagosan fűszerkivonatokkal vagy aromákkal ízesítenek. 

A gin alkoholtartalmának az Európai Unió szabályozása szerint legalább 37,5%-nak kell lennie. 

A gineket fogyaszthatjuk koktélokhoz keverve, de a legkitűnőbb ginek magukban, vagy jégre töltve is kiváló élményt nyújtanak.

A gin története

Sokan azt hiszik, hogy a gint az angolok “találták fel”, de ez nem teljesen igaz. A XVI. században Németalföldön tűnt fel először a flamandok által “jenever” névre keresztelt ital. Ezt nyugodtan nevezhetjük a mai gin közvetlen elődjének. 

Angliában való elterjedése Orániai Vilmosnak köszönhető, aki nagy rajongója volt szülőhazája kedvenc borókás italának, így az rövidesen a palota egyik közkedvelt finomságává vált. Eleinte a ginfőzés teljesen adómentes volt, ezért nem csoda, hogy rengeteg ma ismert angol szeszfőzde gyökerei nyúlnak vissza ezekre az időkre.

Az 1700-as években Angliában már valóságos gin-őrület robbant ki. A viktoriánus korszakban a trópusi brit gyarmatokon ginnel fedték el a malária egyetlen hatásos ellenszereként ismert kinin rendkívül keserű ízét. És ez a keverék lett a mai gin-tonik őse.

Koktélok és kézműves gin termékek

Gin-alapú koktélok tehát már jóval azelőtt léteztek, hogy James Bond és Hollywood divatba hozta volna őket. Az első világháborút követően koktélreceptek százai árasztották el a magazinokat, és a gin a partik elengedhetetlen italává vált.

Az újabb hatalmas lendületet pedig a 2010-es évek elején fellángolt kézműves-boom adta meg az italnak. A kis méretű lepárlókban, kiváló minőségű alapanyagokból, nagy gondossággal és odafigyeléssel lepárolt, válogatott ginek készülnek a kifinomultabb ízlésű, prémium vevőkör számára.

A legnépszerűbb gin-koktélok:

A gin gyógynövényes aromája olyan jellegzetességeket ad, amely semmilyen más italhoz nem hasonlítható. Több ezer gin cocktail létezik, amelyek jelentős részét egy-egy specifikus gin teszi különlegessé.

A Gin-tonic olyan örökzöld hűsítő, amihez mindössze két összetevő és néhány opcionális fűszer (pl szárított borókabogyó, rózsabors vagy perzsa rózsavirág) valamint egy magas falú “high-ball” pohár kell.

A Martini gin és száraz vermutból készült koktél, amelyet tipikusan olívabogyóval vagy citromhéjjal díszítenek és a közhiedelemmel ellentétben nem rázva, hanem pont keverve az igazi.

A klasszikus Negroni egyenlő arányban tartalmaz gint, édes vermutot illetve Camparit, és jellegzetesen narancskarikával illik díszíteni.

A rózsaszín álomnak is becézett Floradora koktél leginkább a hölgyek kedvence: a gin mellett lime, gyömbérsör és málnaszirup keveredik benne, díszítésként pedig málna gyümölcsdarabokat szoktak használni.

Ha szeretnéd jobban megismerni a különféle gin fajtákat, olvasd el blogcikkünket a legnépszerűbb gin típusokról!

expand_less