Rum

A rum a cukorgyártás során visszamaradt melaszból vagy közvetlenül a cukornádléből erjesztett és desztillált égetett szeszes ital. A finom szeszes italt általában tölgyfahordókban érlelik, és gyakran karamellel színezik, ami barna színét adja. A sok éve érlelt rumot gyakran "ron añejo"-nak ("érlelt rum") vagy "ron viejo"-nak ("régi rum") nevezik. 
Általában 37,5-60%-os alkoholtartalommal palackozzák. A világ rumtermelésének nagy része a Karib-térségben és Latin-Amerikában összpontosul, de európában Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában vannak komolyabb rumhagyományok, ahol az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű rumokat használják.
Keresési találat: 17
Eredetileg a világos rumokat elsősorban koktélokhoz használták, míg a szőke és sötét rumokat önmagukban vagy főzés közben itták, de manapság ez utóbbiak népszerűbbek koktél alapanyagként is. Vannak azonban hosszabb érlelésű csúcsrumok is, amelyek a finom whiskyekhez hasonlóan önmagukban is magas élvezeti értékkel bírnak. A rum a karibi szigetkultúra meghatározó eleme, gyakran a brit Királyi Haditengerészethez vagy a kalózokhoz kötik. 
A rumot fizetőeszközként is használták, például a rabszolga-kereskedelemben, a szervezett bűnözésben vagy az olyan lázadásokban, mint az amerikai függetlenségi háború vagy az ausztrál rumlázadás. Nevének eredetét tekintve a legvalószínűbb, hogy a cukor latin nevének (saccharum) rövidítése. Más források szerint a rumillion a "rendetlenség" szóból származik.

A rum besorolása némileg problematikus, mert nincs rá általánosan elfogadott szabvány – a rumkészítés a különböző országok törvényeitől és előírásaitól függ. Például eltérő a szükséges szellemiségi szint, érettség vagy névadási követelmények. 
A következő fajták többnyire a spanyol nyelvterületekre jellemzőek, de ezek a rumok az Amerikai Egyesült Államokban is népszerűek: 
  • Fehér rum: Főleg koktélok és gyümölcsös rumok alapjául szolgál. Érlelés több hónapig üvegbetétes tartályokban, majd 37,5-40%-ra állítva szűrve és palackozva 
  • Szőke rum (oro): Legalább 3 évig érlelt tölgyfahordóban, karamellel színezve Sötét rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5 évig érlelik, nem 7-12 vagy annál tovább 
  • Fűszeres rum: aranyból és sötét rumokból készül
Hétköznapi felhasználása
A rumos puncs mellett olyan ismert koktélok is készülnek rummal, mint a Cuba Liberty, a daiquiri, a pina colada és a mojito. Egy másik példa a jagertee, amely rum és fekete tea keveréke. 
A rumot sütéshez is használják. Sütemények, például rumos golyók vagy rumos sütemények ízesítésére használják. Általában gyümölcssaláták és gyümölcstorták ízesítésére, sőt húsok pácolására is használják (főleg a Karib-térségben). Különféle tejszínes és édes szószok fűszerezésére is alkalmas.
expand_less