Likőr

A likőr olyan ízesített alkoholpárlat, amely legalább 15%-os alkoholtartalommal és általában 70-200 g/l cukortartalommal rendelkezik. Az Európai Unió előírásai szerint minimum 100 gramm cukrot kell tartalmaznia a likőröknek literenként. Az Egyesült Államokban ennél lazább a szabályozás, így ott már 22 g/l cukortartalom felett is likőrnek lehet nevezni egy legalább 15%-os  alkohol tartalmú italt.

A “liquor” szó latin eredetű és eredetileg folyadékot jelent, ami a francia nyelvben a XIII. században tűnt fel először. Kezdetben mindenféle alkoholos italt így neveztek. Sőt az angolban a mai napig megkülönböztetik a liqueur (likőr) és a liquor (alkoholos ital) szavakat, erre tehát érdemes figyelni, ha esetleg angol nyelvterületen rendelnétek ilyen italt a bárpultnál. 

A minőségi likőr alapja mindig természetes párlat 

Egy jó minőségű, fejfájást nem okozó likőr alapja mindig természetes, azaz tiszta gabonapárlat vagy gyümölcspárlat. 

Mivel alapvetően a természetes alkoholpárlatok igen magas alkoholtartalommal bírnak, akár 60% felettivel, ezért a likőröknél a kívánt alkoholfokot tisztított víz hozzáadásával állítják be. 

Az italt különféle fűszerekkel, gyógynövényekkel, gyümölcsökkel ízesítik, de léteznek úgynevezett krémlikőrök (pl. a népszerű csokoládé, tojás vagy kávé likőrök) is, amik tejszínt tartalmaznak. 

Az első likőröket francia és olasz szerzetesek kezdték el gyártani, és eleinte gyógyszerként használták a fűszer- és gyógynövényekkel ízesített italokat. Erre utal a hazánkban közismert gyomorkeserű kifejezés is, vagyis ezeket eredetileg nem is (csak) élvezetből fogyasztották, hanem azért, mert segítik az emésztést.

Mivel a legjobb receptúrákat igen hosszadalmas idő alatt kísérletezték ki és azokat hétpecsétes titokként őrizték, ezért sokáig kizárólag a szerzetesektől lehetett likőrt vásárolni.  Később elixírnek és balzsamnak is nevezték a likőröket.

Egyre népszerűbbek a likőrök Magyarországon

Az alkoholos italok között a likőröknek létezik a legtöbb fajtája, ezért a kategóriában folyamatos növekedést láthatunk, szerte a világban és itthon is. A gyártók alkalmazkodnak a változó fogyasztói trendekhez, így előtérbe kerülnek a természetes alapanyagok, ami együtt jár a színezékek és mesterséges ízfokozók mellőzésével. 

A cukortartalom terén is trendszerű csökkenés tapasztalható, és az új, innovatív ízekre is egyre nyitottabbak a hazai fogyasztók.

A Heinemann kínálatában elérhető likőrök közül rendkívül népszerűek a Mozart csokoládé likőrök, a Berentzen különleges gyümölcslikőr kompozíciói, a Feeney's tejszínes-karamelles ír whiskey alapú likőr és a szlovákiai síelések emlékeit visszaidéző Tatratea különféle variánsai. 

A jövőben is rengeteg innovációs lehetőség és növekedés várható a prémium termékek területé

expand_less