Ausztrál borok

Fedezze fel a Heinemann webáruházban a kiváló ausztrál borokat. A déli félteke másik feltörekvő országa Ausztrália, amelynek legismertebb fajtája a shiraz. Jellemző rá a bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilág, fűszeres-édes, vaníliás felhangokkal. A melegebb helyeken szüretelt shirazban egy csipetnyi csokoládé és édesgyökér is felbukkanhat, míg a hűvösebb területekről érkezőkben az eukaliptusz-feketebors jegyek körvonalazódnak ki inkább.

Keresési találat: 25

Az ausztrál borok hódító nemzetközi térnyerését elsősorban a megbízható minőség, az ízgazdagság és a könnyen kiismerhető címkézés segítették. A borok többsége a szőlőfajta feltüntetésével kerül a palackba és a termelő neve vagy a márka mellett ebből lehet leginkább következtetni a bor stílusára. Az ausztrál eredetmegjelölésre alapuló szabály szerint a bornak 85%-ban az adott földrajzi régióból kell származnia.

A fehér borok közül a chardonnay egymaga akkora területen terem, mint az összes többi fehér fajta együtt. Az ausztrál chardonnay általában gazdagon gyümölcsös, hangsúlyos tölgyfás jelleggel. Emellett még a semillont érdemes kiemelnünk, amely pazar, botrytises édesborként is feltétlenül érdemes a kóstolásra.

Ausztrália borrégiói közül elsősorban Új-Dél-Wales és Dél-Ausztrália tartományokat kell kiemelni. Előbbi tartományból Hunter Valley és Mudgee Valley a fehér és a vörös borok terén egyaránt egyedülálló tételeket hoz évről-évre, Orange és Cowra borrégiók a chardonnay-ról híresek, míg délebbre Canberra és Riverina régióban ízletes shiraz valamint merlot és cabernet sauvignon is készül.

Itt van a székhelye egyébként a külföldön talán legismertebb ausztrál borászatnak, a Yellow Tail-nek, amely a jó ár-érték arányú borairól híres. A borvidék legjellegzetesebb szőlőfajtáit és stílusait képviselő.

Az ország leghíresebb, minőségi pincészetei azonban Dél-Ausztráliában, az Adelaide Hills és Barossa Valley közelében találhatók.

Bár shirazt szinte minden borvidéken palackoznak, egyik sem vetekedhet a Barossa völgyben, akár száz éves, öreg tőkékről szüretelt tételek érett, bársonyosan gazdag ízével. Barossa Valley-ben soha nem ütötte fel fejét a filoxéra, ezért számos dűlőben a szőlőtőkék a mai napig saját gyökéren nőnek és az itt található legöregebb tőkék a világ legidősebb szőlői közé tartoznak. A borvidék egyik legelismertebb márkája a Peter Lehmann nevét viselő társaság.

A szintén dél-ausztráliai Two Hands borászat célja pedig az alapítás óta a mai napig az, hogy megmutassák az ausztrál shiraz sokszínűségét, ezért ők az ország különböző régióiban termett szőlőket egyénileg kezelik és dolgozzák fel.

Ausztrál borászatok:

YELLOW TAIL

TWO HANDS

Peter Lehmann

Pepperbox

expand_less