Spanyol borok

A spanyol bor (spanyolul: vinos españoles) magában foglalja az ország egész területén termelt vörös-, fehér- és habzóborokat. Az Ibériai-félszigeten található Spanyolországban több mint 1,2 millió hektáron telepítettek borszőlőt, így a legszélesebb körben telepített bortermelő ország, de a világ második legnagyobb bortermelője Olaszország mögött, megelőzve Franciaországot és az Egyesült Államokat. Az országban rengeteg őshonos szőlőfajta található, Spanyolország-szerte több mint 400 fajtát ültettek el, bár az ország bortermelésének 88 százaléka mindössze 20 szőlőből származik – köztük a Tempranillo, Bobal, Garnacha és Monastrell vörösökből; a fehérek Albariño, Airén, Verdejo, Palomino és Macabeo; valamint a három Cava szőlő, a Parellada, a Xarel·lo és a Macabeo.

Keresési találat: 9

A jelentősebb spanyol borvidékek közé tartozik a Rioja, a Faustino pincészet otthona és a Ribera del Duero, amelyek Tempranillo-termelésükről ismertek; A Monastrell gyártásáról ismert Jumilla; Jerez de la Frontera, a szeszezett bor Sherry otthona; Rías Baixas Galícia északnyugati régiójában, amely Albariñoból és Katalóniából készült fehérborairól ismert, ideértve a Penedès-i Cava és a csendes bortermelő régiókat, ahonnan a különleges Codorniu termékeket szerezzük be, valamint a Priorat régiót.

Spanyolországban természetesen a Pireneusok lábainál elterülő Rioja és Penédes a két top-régió, amelyek klasszikus, vaníliás aromájú vörösborai főként az őshonos tempranillo, garnacha, graciano és monastrell fajtákból készülnek.

A nálunk kapható Codorníu, Marques de Riscal és a Bodegas Faustino borok is a térség nagyágyúi közé számítanak. De ha már hispán földön járunk ne feledkezzünk meg a déli vidékek klasszikus, erősített boráról, a sherry-ről sem, amit a spanyolok aromásan, de szárazon szeretnek.

Ha szeretnéd megismerni, milyen az igazi sherry, akkor az Osborne borászat különféle klasszifikációit ajánljuk neked a cream-től kezdve a testesebb fino és manzanilla típusokon át egészen az exkluzív “pedro ximenez” változatig. 

Spanyol borászatok:

Codorniu

Marques de Riscal

Grandes Vinos

Faustino

Marques de Vitoria

expand_less