Portugál borok

A portugál bort leginkább a rómaiak és más ókori mediterrán népek honosították meg, akik a helyi tengerparti lakossággal kereskedtek, főleg délen. A rómaiak előtti Gallaecia-Lusitania időkben az őslakosok csak sört ittak, és még nem volt számukra annyira ismert a bortermelés. 1758-ban a világ egyik első bortermelő vidéke, a Região Demarcada do Douro Pombal márki irányításával jött létre a Douro-völgyben. Portugáliának két bortermelő régiója van, amelyeket az UNESCO a világörökség részeként véd: a Douro-völgyi borvidék (Douro Vinhateiro) és a Pico-szigeti borvidék (Ilha do Pico Vinhateira). Portugáliában a helyi fajták széles választéka található, és nagyon sokféle, jellegzetes egyéniségű bort készítenek.

Keresési találat: 19

Az ország legszebb borai a gazdag, már-már csokoládés ízvilágú vörösborok, amelyek északon különösen elegánsak, délen pedig változatosabb ízvilágúak.

A híres “portói” pedig nem más, mint egy erősített, édes vörösbor, amely magas alkohol és cukortartalmát annak köszönheti, hogy a pincészetekben még az érés egy korai stádiumában, hozzáadott borpárlattal akadályozzák meg a teljes cukortartalom kierjedését. Portugál boraink közül elsőként a Mateus, a Real Companhia Velha és a Royal Oporto tételeit javasoljuk kóstolásra.

Portugál borászatok:

Mateus

Sogrape Vinhos

Gazela

Real Companhia Velha

Silk & Spice

expand_less