Új-Zélandi borok

Új-Zéland a déli félteke bortermelő országai közül a leghűvösebb éghajlattal rendelkezik, és ez meg is látszik a borok üdeségén és tisztaságán.

Bár az országot sokáig alkalmatlannak gondolták a komoly borászkodásra, a 80-as évek elején olyan erővel robbant be a világpiacra a Marlborough borrégióban készült sauvignon blanc, hogy újra kellett értékelni a helyzetet.

Keresési találat: 9

Ma már a sauvignon blanc mellett kimondottan ígéretes chardonnay-k és pezsgők is kezdenek feltűnni, sőt az új-zélandi vörösek (különösen a pinot noir) is kezdik megközelíteni a felső kategóriás bordói borok színvonalát.

A rivaldafényből persze a legtöbb (megérdemelten) a sauvignon blanc-nak jut. Marlborough olykor meghökkentően egyedi borainak az egres, a vágott fű és a ribiszkebokor illatát izgalmas savakkal kombináló ízvilága mellett egyszerűen nem lehet elmenni.

A régióból a webshopunkban a Villa Maria egyes tételeit tudod jelenleg megvásárolni, amelyet Sir George Fistonich alapított 1961-ben. A 70-es években indult látványos fejlődésnek a borászat, napjainkban már több mint 250 alkalmazottat foglalkoztatnak és boraikat a világ több mint 50 országába exportálják.

Új-zélandi borászatok:

Villa Maria

expand_less