Whisk(e)y a világ egyik legnemesebb itala

Whisk(e)y a világ egyik legnemesebb itala

Hogy mi a whisky? Olyan szeszesital, melynek alapja gabona, melyet az erjesztést követően lepárolnak és hordóban érlelnek. Ez persze nagyon tág fogalom és talán ez is a szépsége az egésznek, hiszen ahány ház – jelen esetben lepárló - annyi szokás.

whisky

Így lehet megannyi csodálatos és különböző whiskyt fogyasztani. A következő sorokban általánosságban olvashattok a whisky kialakulásának történetéről, majd bemutatásra kerülnek a különböző országok, ahol whiskyt gyártanak. Bár a mai világban szinte mindenhol készítenek már, de a nagy whisky nemzetek Skócia, Írországa, Kanada, USA és Japán szerepe a legnagyobb.

Whisky történelem

A whisky a mai napig is az egyik legnépszerűbb ital az egész világon. Ám a ma whiskyként ismert spirit korántsem hasonlított azokhoz a párlatokhoz, amitől eredeztetjük ezt a különleges nedűt.

A lepárlás művészete már keleten, az arab világban, az ókorban is ismert volt. Az onnan származó iratokat fordították előszeretettel latinra a szerzetesek és így ismerkednek meg a technikával. Az első olyan írásos feljegyzés, ahol megjelenik a gabona, mint alapanyag, az 1494, amikor IV. Jakab király malátát utal ki Jon Corr szerzetesnek, hogy belőle „aqua vite”-t, azaz élet vizét készítsen. Innen számítjuk a whisky indulását. Az akkori párlatokat még nem érlelték tölgyfahordóban, sőt mézzel és különböző ízesítőkkel tették fogyaszthatóbbá. Ez egészen a 18. századig tart hiszen akkor történnek igazán technikai fejlődések, ami kihat az italgyártásra is.  Innen számíthatjuk igazán a mai modern whisky gyártás kezdetét. Ám innentől kezdve meg is indulnak a különböző alapanyagok, lepárlási módszerek, hordós érlelések változatai.

Whisky fajták

Alapanyagként az árpa mellet rozsból, kukoricából, búzából vagy akár zabból, kölesből, cirokból is készítenek italokat. Az eltérő alapanyag mellett a lepárlás technikája, a tölgyfa típusa, az éghajlat, a víz, az élesztő, az érlelési idő mind-mind befolyásolja a whisky végleges ízét. Még egy adott országon vagy régión belül is sok száz különféle aromájú és ízű italt élvezhetünk.

whisky alapanyagok

Országokon belül is különböző whiskyket különbözetünk meg:

 • Single Malt (csak malátázott árpa az alapja)
 • Bourbon (min. 51%-ban kukorica alapú)
 • Single Grain (malátán kívül bármilyen gabonák: búza, rozs kukorica alapú)
 • Rozs whiskey (min 51%-ban rozs alapú)
 • Blended (kevert whiskyk, single malt, és grain whiskyk keveréke)
 • Stb…

A következő bekezdésekben átvesszük legnagyobb nemzetek általános jellemzőit. Természetesen nem fogunk tudni kitérni minden ország minden fajtájára, hiszen akkor soha nem érne végett az cikk.

 

Skócia - skót whisky

Skócia zászló

Skócia a whisky hazája. A sziget 6 különböző régióra van osztva melyek a Felföld, Speyside, Alföld, Islay, Campbeltown és Szigetek.

Skóciában 4 fő kategóriát készítenek:

 • Single Malt (házasítatlan csak maláta alapú whisky)
 • Single Grain (házasítatlan gabona whisky)
 • Blended (kevert whisky maláta és gabona whiskyk keveréke)
 • Blended Malt (maláta whiskyk keveréke)
 • Blended Grain (gabona whiskyk keveréke)

skót whisky fajták felosztása

A malátázás során az árpát vízben áztatják, hogy kicsírázzon ezáltal lebomlanak a sejtfalak és az enzimek a keményítőt cukorrá alakítják, amelyet majd alkohollá erjesztenek. Skóciában általában kétszeres (max. háromszoros) lepárlást alkalmaznak. A törvények alapján min. 3 év plusz 1 napig kell érlelni a párlatokat és vízen, valamint szeszkaramellen kívül semmivel nem lehet ízesítni az italokat.

 skót whisky fajták

Speyside régióban található a lepárlók több mint fele, azaz több mint ötven, így ezt a régiót nevezhetjük a skót whisky központjának. Bár földrajzilag a Felföld része, de eredetvédelemmel rendelkezik. Mivel ennyire sok a lepárló, jellegüket tekintve találkozhatunk lágyabb és karakteresebb, robusztusabb párlatokkal is.

A legismertebb márkák: Glenlivet, Glenfiddich, Macallan

 

A Felföldi whisky régió területileg a legnagyobb, így a lepárlók változatos elhelyezkedése révén a természet, a vizek felhasználásával itt sincs kifejezetten egységes ízvilág.

A legismertebb skót whisky márkák: Teacher’s, Ardmore, Dalmore

 

A Szigetek valójában nem hivatalos régió ugyanis a Skót Whisky Szövetség a lepárlókat a felföldi régióhoz sorolja, azonban a közvélemény külön kategóriaként tekint rá.

A különböző piciny szigeteken egy-egy lepárló található. Ízében kifejezetten elegáns, komplex whiskyket élvezhetünk.

Legnagyobb márkák: Jura, Talisker, Arran

 

Campbeltown az 1800-as évek végéig a whisky gyártás fellegvára volt. A város egykoron 34 lepárlónak adott otthont ma már mindössze három található itt. Jellemzően füstös, olajos, karakteres whiskyket gyártanak és gyártottak itt.

Legismertebb márka a Springbank.

 

Az Alföldi whisky régió területileg a második legnagyobb Skóciában. Az itt készült pártlatok ízvilága talán leglágyabb az összes régió közül. Az egykori nagy lepárlókból mindössze három maradt fent, de az új hullámban egyre több cég nyitott ide lepárlót. A lágy ízek többek között a háromszoros lepárlásnak köszönhető.   

A legnagyobb márkák: Auchentoshan, Bladnoch

 

Islay a füstös whiskyk központja. A sziget a whisky gyártásról szól. A szigetet alkotó tőzeggel füstölik meg a malátát, így kapja meg a csodálatos füstös, jódos, tőzeges jegyeket. Jelenleg 8 lepárló termékeit élvezhetjük, de a nemrégiben megnyílt 9. Ardnahoe lepárló whiskyjét is kíváncsian várjuk.

A legnagyobb márkák: Laphroaig, Bowmore, Ardbeg

Írország - ír whisky

 Írórszág zászló

Történelmük szorosan kapcsolódik a Skót whiskyhez, ennek ellenére mégis teljesen más karakterű italokat készítenek Írországban. Már a 16.századból vannak feljegyzések, hogy a Tudorok mennyire szerették az Ír whiskeyt, és rendszeresen hozattak a királyi udvarba.

Az Ír whiskeyk típusai:

 • Single pot still (malátázott és malátázatlan árpa réz üstben való lepárlásával készül)
 • Single malt és blended, ami Irish whiskey néven kerül palackozásra.

Az alapanyagként használt malátát nem tőzeggel füstölik meg (kivéve pl. Connemara Peated Irish whiskey) és a szárítás zárt kemencében történik, hogy jobban megmaradjanak a karakterek. Az italt hagyományosan kisüsti lepárlással készítik, ami általában háromszoros, hogy minél lágyabb ízeket érjenek el. A törvény szerint minimum 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni az italokat.

A legismertebb márkák: Connemara, Jameson, Bushmills 

 

Amerikai Egyesült Államok

USA zászló

Amerikán belül két fő kategóriát különböztetünk meg a Bourbon és a Tenessee whiskeyt, de a rozs whiskyket is nagy mennyiségben gyártanak a lepárlók.

USA whisky gyártás

Az első kettő alapanyaga kukorica, míg Bourbon whiskeyt az Államokban bárhol lehet készíteni addig Tenessee-t csak Tenessee államban, valamint fontos, hogy a párlatot át kell szűrni cukorjuharfa szénen.

 Bourbon whiskey készítés

Bourbon whiskey

A bourbon whiskey története az 1700-as években indul amikor ír, skót és német telepesek hozzák magukkal az italkészítés művészetét, ám a korábban használt árpa nem hoz megfelelő termést az új világban így alapvetően rozsból kezdenek el párlatokat készíteni mert az nagy mennyiségben terem. A kukoricával, mint alapanyaggal Kentucky állam gyarmatosítása során találkoznak, és magas cukortartalma miatt könnyedén tudnak édeskés párlatokat készíteni vele az 1700-as évek végén. Hamar nagyon népszerűvé válik ez a fajta recept az államokban egészen 1920-ig, a szesztilalomig, amikor is az összes főzdének be kell zárni. A szesztilalmat követően szerencsére a legtöbb főzde újra beindítja a gyártást és a II. Világháború után olyannyira népszerű lesz a bourbon, hogy 1964-ben eredet védetté nyilvánítja a USA kormánya, és törvényileg le is szabályozzák, hogy mit lehet bourbon whiskeynek nevezni.

A legfontosabb három szabály, hogy bourbon whiskeyt csak az USA területén lehet gyártani, minimum 51%-ban kukoricának kell lenni az alapjának, és az érlelés csak új kiégetett tölgyfahordóban történhet. És ez a legfontosabb szempont, ami megkülönbözteti a tenessee whiskeyt a bourbontől.

A legismertebb márkák: Jim Beam, Maker’s Mark, Buffallo Trace, Bulleit.

 

Tenessee whiskey

A Tenessee whiskey története nagyjából ugyanúgy alakul, mint a bourboné, gyors fellendülés szesztilalom majd újra talpra állas. Alapanyagként szinten minimum 51%-ban kukoricát alkalmaznak ám a lepárlást követően cukorjuharfa szénen szűrik át az italt. A legismertebb márka a Jack Daniel’s ami egybeforr a Tenessee whiskeyvel, főként azért mert a szesztilalom alatt is készíthettek alkoholt a gyógyszeriparnak, majd azt követően egy ideig csak egyedül ők gyárthattak whiskeyt az államban.

Legismertebb márkák: Jack Daniel’s, George Dickel.

 

 

Kanada - kanadai whisky

Kanada zászló

 

A Kanadai whisky története hasonlóan az amerikaiéhoz az ír és skót telepesek bevándorlásához köthető. 1840-ben több mint 200 lepárló létezett Kanada szerte. A gabonatermelőknek a gabona 1/10-ét le kellett adni a malom tulajdonosának fizetség gyanánt, így hamar nagy mennyiség halmozódott fel, amivel nem tudtak mit kezdeni, így szeszt készítettek belőle, amit könnyű volt tárolni és kereskedni vele. A különböző gabonákat nem válogatták szét, így mindenféle került a cefrébe. Ezáltal nem lett hagyománya az alapanyagnak. Az amerikai szesztilalom nagyon pozitív hatással volt a kanadai whiskyre, egyrészt a csempészet oldaláról másrészt a gyógyszeripart is főleg a kanadai lepárlók látták el alkohollal. Talán ez volt a legnagyobb befolyással arra, hogy ma a termelésre 85%-ban kukoricát használnak alapanyagként, de emellett a rozs is igen népszerű Kanadában. Törvény szerint a felhasznált alapanyag csak hazai lehet és min 3 évet kell tölgyfahordóban érlelni, ami átlagosan 6-8 év. A legjellemzőbb Kanadára a blended whisky, de manapság egyre több mikro lepárló kezd Single maltot is gyártani.

A legismertebb márkák: Canadian Club, Crown Royale

 

 

Japán - japán whisky

Japán zászló

 

Hihetetlen, hogy a Japán whisky közel 100 éve indult, mégis az itt készült párlatokat a világ legjobbjai között tartják számon. Történetük három férfihoz köthető. Mathew Perry amerikai kereskedővel indul, aki a 19.század közepén erőszakosan kereskedni kezd a Japánokkal, akik korábban elzárkóztak a nyugat elől. Többek között whisky is volt a hajókon melyekkel Perry kikötött, amelyek felkeltette a Japánok érdeklődését. Megpróbálták reprodukálni majd miután ez nem sikerült, elküldték Masataka Taketsuru-t Skóciába, hogy ott tanulja meg a whisky készítés művészetét.

Japán whisky gyártás megalapítói

Miután négy év után hazatér összehozta a sors Sinjiro Torri-val akivel közös tervet dédelgettek, hogy létrehozzanak egy japán whisky-t, azonban nem tudtak megegyezni a lepárló elhelyezkedéséről így szétváltak. 1923-ban Torii megalapítja a Yamazaki lepárlót és megalkotja az első japán whiskyt majd később a Suntory brandet. Érdekesség, hogy pár évre rá Taketsuru is lepárlót alapít, létrehozva ezzel a Nikka brandet. A piacot a mai napig ez a két cég uralja, de szép számban találhatók kisebb lepárlók Japán szerte. A Suntory céghez köthető három lepárlóban különféle whisky gyártás folyik. A Yamazakiban kizárólag single malt whiskyvel foglalkoznak melyek nincsenek tőzeggel átitatva, a tőzegelt párlatok a Hakushu lepárlóhoz köthetők. A gabona whiskyket a Chita lepárlóban állítják elő.

japán gabona whisky hordók

A Single maltok mellett nagy mennyiségben gyártanak blended whiskyket melyek közül a Hibiki kiemelkedő. Ebben a kevert whiskyben a cég mind három lepárlójából származó whiskyt házasítanak össze. A japán whiskyk általában nagyon könnyedek gazdag gyümölcsös íz és aromajegyekkel, nem véletlenül váltak a fogyasztók kedvenceivé.

A legnépszerűbb márkák: Hibiki, Chita, Toki, Nikka, Yamazaki

Whiskey termékeink a webshopban>

A cikket írta: Hubai Miklós / Beam Suntory márkanagykövet /

mike_whiskeyman

Mike Whiskeyman

Hírek

expand_less