Auchentoshan

A legális whiskykészítés itt, a Clyde partján kezdődött 1817-ben, amikor a Duntocher szeszfőzdét John Bulloch megépítette. Sok korai induló vállalkozáshoz hasonlóan hamar véget érő története volt, nem sokkal később csődbe ment. A családját azonban ez nem rettentette el. Unokája társalapította a 19. század egyik leghíresebb palackozó és forgalmazó cégét, a Bulloch Lade-t. 1834-ben vásárolta meg John Hart és Alexander Filshie, akik a nevét Auchintoshanra változtatták [sic]. A Filshie-k 1875-ben eladtak egy helyi gabonakereskedőnek, majd onnantól csaknem egy évszázadon keresztül vándorolt új gazdáról gazdára.

Az 1941-es Clyde Blitz során a raktárat lebombázták, amely rengeteg lángoló whiskyt juttatott a folyóba, így óriási krátert kialakítva a szeszfőzde tavába. Ez volt az egyik olyan szeszfőzde, amelyet a sörfőzők vásároltak az 1960-as években - Auchie esetében a glasgow-i székhelyű Tennanték 1960 és 1969 között voltak tulajdonosok, amikor egy vámszedőnek, Eadie Cairnsnak rakták le. A továbbfejlesztett szeszfőzdét aztán 1984-ben eladták a Stanley P Morrison cégnek. Most a Beam Suntory része. 2004-ben új látogató létesítmény épült. Szokatlan módon teljes termelését single malt-ként használják.

Auchentosan 21 YO A hármas desztillálás után ez a különleges whisky több mint húsz esztendeig érik, ennek nagyobb felét amerikai bourbon hordókban tölti, majd a spanyol sherry-s hordókban történő érlelés következik. 21 év hosszú idő, ezalatt ez a kifinomult alföldi maláta whisky kivételesen gazdag és komplex ízvilágot nyer. Igazi Auchentoshan termék, amelyet minden malt kedvelő meg kéne kóstoljon.

Az egyedülálló Auchentoshan Three Wood whisky – mint ahogy a neve is mutatja – három különböző hordóban érlelődik. Az amerikai bourbon után a spanyol oloroso sherry és a Pedro Ximenez Sherry hordókba kerül, hogy így egy igazán különleges ital születhessen meg. 

Az Auchentoshan American Oak whisky kizárólag amerikai bourbon hordókban, háromszori lepárlással készülő, igazán remek ital.

Az Auchentoshan 18 Years Whiskyt háromszorosan párolták le és a nedű 18 éves múltra tekint vissza. Testes és karakteres ízével különleges hangulatot teremt. 

Auchentoshan 12 Years Whiskyt Az első osztályú alföldi malátából készült párlat ezután 12 évig érlelődik, ezalatt igazán különleges és csábító aromákkal gazdagodik. Az itt készült termékeknek kétségtelenül van egy jellegzetes, meghatározó, pirított mandulás, karamelles, édes malátás ízvilága. Különleges ital, mindenképp érdemes egy próbát tennünk vele. 

Tudj meg többet a whisky történetéről és a Skóciában található lepárlókról! ---> BLOG - WHISKY

expand_less