Islay-tól alig néhány perc alatt áthajózunk Jura szigetére. A Glasgow-tól légvonalban mindössze 60 mérföldnyire lévő lepárló alapjait 1810-ben rakták le. Előtte a sziget barlangjaiban érlelték a helyiek a whiskyjeiket, a fináncok elől remekül eldugott helyeken. Archibald Campbell élelmes vállalkozó révén legalizálni és kiterjeszteni akarta bevételeit, így Small Isles néven 1810-ben állította csatasorba üzemét. 

Sajnos a lepárló nem hozta a várt sikert, a tulajdonosok többször váltották egymást. Mindenesetre a fejlődő sziget lakosainak száma 1300-ra duzzadt. A XX. század elejének gazdasági válságai erősen érintették a lepárlót és ezzel a szigetet is, a népsűrűség elfeleződött. A korábban erősen tőzegelt malt iránt csökkent az érdeklődés, a fogyasztók a könnyedebb ízvilágú whiskyk felé fordultak. A változást az 1960-as évek szelei hozták el, amikor két földbirtokos, Robin Fletcher és Frank Riley Smith fejükbe vették, hogy újraindítják a gépeket a lepárlóban. Kiváló alapanyagok kezdtek kijönni a műhelyből a blended whiskyk számára, idővel vették a bátorságot a saját single maltok piacra hozására is. Manapság a Whyte & Mackay cégcsoport a fő tulajdonos, Richard Paterson lepárlómester pedig keresi az utat a régi típusú, erősen tőzegelt whiskyk készítésére is.

Hírek

 • Harry Potter - Jelly belly nyereményjáték

  2018.02.15.

  JÁTÉKSZABÁLYZAT – 2018.02.19.

  Harry Potter- Jelly Belly nyereményjáték

  2018.02.19. 17:00-tól 2018.02.26. 12:00 óráig tartó " NYEREMÉNYJÁTÉK" üzenőfali nyereményjátékhoz

  tovább
 • Hogy lett a Jelly Belly a világ legélethűbb ízű drazséja?

  2018.01.29.

  A JellyBelly™ cukorka gyökerei egy Goelitz nevű család nevéhez fűződnek. Két fiatalember, akik testvérek voltak Németországból emigráltak Amerikába, hogy megcsinálják a szerencséjüket. Elvégeztek egy cukorkagyártó iskolát, majd 2 évvel a megérkezésük után 1869-ben Gustav Goelitz, fagylalt és cukorka boltot vásárolt Bellevillben. Az ő testvére Albert pedig, lovas kocsiról az utcán árulta az édességeket.

   

  tovább