Jura Párlatok

Islay-tól alig néhány perc alatt áthajózunk Jura szigetére. A Glasgow-tól légvonalban mindössze 60 mérföldnyire lévő lepárló alapjait 1810-ben rakták le. Előtte a sziget barlangjaiban érlelték a helyiek a whiskyjeiket, a fináncok elől remekül eldugott helyeken. Archibald Campbell élelmes vállalkozó révén legalizálni és kiterjeszteni akarta bevételeit, így Small Isles néven 1810-ben állította csatasorba üzemét. 

Sajnos a lepárló nem hozta a várt sikert, a tulajdonosok többször váltották egymást. Mindenesetre a fejlődő sziget lakosainak száma 1300-ra duzzadt. A XX. század elejének gazdasági válságai erősen érintették a lepárlót és ezzel a szigetet is, a népsűrűség elfeleződött. A korábban erősen tőzegelt malt iránt csökkent az érdeklődés, a fogyasztók a könnyedebb ízvilágú whiskyk felé fordultak. A változást az 1960-as évek szelei hozták el, amikor két földbirtokos, Robin Fletcher és Frank Riley Smith fejükbe vették, hogy újraindítják a gépeket a lepárlóban. Kiváló alapanyagok kezdtek kijönni a műhelyből a blended whiskyk számára, idővel vették a bátorságot a saját single maltok piacra hozására is. Manapság a Whyte & Mackay cégcsoport a fő tulajdonos, Richard Paterson lepárlómester pedig keresi az utat a régi típusú, erősen tőzegelt whiskyk készítésére is.

Hírek

 • STROH RUM - RECEPTEK 2. - Szendrei Bencétől

  2018.04.03.

  Ahogy ígértük, jelentkezünk a 2. szuper STROH RUM recepttel, ami számunkra is nagy meglepetés volt. Hagytuk, hogy Bence alkosson valami olyat, ami tényleg 100%-ban kreatív és az Ő utánozhatatlan kezei közül születik, így most a Csokis-rumos bucit készíthetjük el mi is otthon!

  tovább
 • STROH RUM - RECEPTEK- Szendrei Bencétől

  2018.03.19.

  Mindig érdekes, amikor egy alkohol olyan sokszínű, mint a Stroh rumok. Tökéletes önmagában is, de szeretjük a hüttében ülve puncsként, illetve nem utolsó sorban az ebédünket megbolondítani vele. Ez utóbbi felhasználási módját szeretnénk most megmutatni nektek Szendrei Bence csodálatos receptjein keresztül.

  tovább