Oh, Islay! A végzet szigete. Ha észak felől közelítünk Bowmore-ba (egyébként ez Islay "fővárosa"), akkor a Caol Ila után a főúton haladva beérkezünk a városkába. A Bowmore Distillery Islay legrégebben működő lepárlója, története 1779-ig nyúlik vissza. 

Mivel a szigeten a legkézenfekvőbb szárító és fűtőanyag a tőzeg, így nem véletlen, hogy a Bowmore-nál kialakult az első tőzeges whisky stílusa. Habár nem a legfüstösebb, legdurvább változatban, hiszen tőzegkezelésük kevésbé direkt például az Ardbeghez képest. A lepárló a tenger felőli oldalon fekszik, valójában praktikus okokból, hiszen falai fontos szerepet töltenek be a városka hullámok, viharok elleni védelmében.

Bowmore 12 years old:

Szín: Klasszikus aranyszín.

Illat: Aszalt gyümölcsök, maláta és a tőzeg diszkrét bája. A túlérett szilvát szétnyomjuk, majszoljuk. Édes, sós karamelles hangulat leheletnyi gyufafüsttel.

Íz: Kevés füstölt szalonna, alma és csipkebogyó. Elképesztően kerek és jó ivású. Mézes, hangás. Mézes bbq oldalas, édes füst.

Lecsengés: Hosszú, édesen füstös. Nagyon kifinomult, sallangmentes, jó ivású.

 

Bowmore 15 years old (Darkest - Sherry Cask Finished):

Szín: Mély, borostyános, tea szín. A sherry hordó hatása egyértelműnek látszik.

Illat: Szárított, aszalt gyümölcsök, a bontás utáni első illatfelhő picit a száraz szamorodnira hajaz. Kevés dió és magvak. Napon szárított paradicsom. Mély, malátás illatok, kevésbé egyértelmű a tőzeg.

Íz: Aszalt gyümölcsök hada, szatmári szilvalekvárt kanalazunk a konyhában, ropogó tűz mellett. Határozottabb alkoholérzet, azonban ez is nagyon egyben van. Irtó kerek, semmi szögletesség. Csokoládés, dohányleveles. Gazdag, telt ízek.

Lecsengés: Hosszú íztűzijáték. Nagyon gazdag aromatikájú whisky, igazi leülős, gondolkodós darab.

 

Bowmore 18 years old:

Szín: Mélyülő borostyán.

Illat: Elsőre kávé majd kakaópor illata száll a pohárból. Maláta, aszalt gyümölcs, füstpamacs.

Íz: Érdekes módon sokkal virgoncabb fiatalabb testvéreinél. Ereje teljében van. Sima felszínű, de harapósabb kedvében van. Érettebb zamatok, öreg bútor, fa. Karamell és csokoládé, késő őszi, édes, avaros hangulat. 

Lecsengés: Kihűlt tűzhely, eloltott tábortűz. Hosszan búcsúzik, kevés menta a lecsengésben. Igazi téli whisky, ami egy fázós nap után átmelegít.

Hírek

 • Harry Potter - Jelly belly nyereményjáték

  2018.02.15.

  JÁTÉKSZABÁLYZAT – 2018.02.19.

  Harry Potter- Jelly Belly nyereményjáték

  2018.02.19. 17:00-tól 2018.02.26. 12:00 óráig tartó " NYEREMÉNYJÁTÉK" üzenőfali nyereményjátékhoz

  tovább
 • Hogy lett a Jelly Belly a világ legélethűbb ízű drazséja?

  2018.01.29.

  A JellyBelly™ cukorka gyökerei egy Goelitz nevű család nevéhez fűződnek. Két fiatalember, akik testvérek voltak Németországból emigráltak Amerikába, hogy megcsinálják a szerencséjüket. Elvégeztek egy cukorkagyártó iskolát, majd 2 évvel a megérkezésük után 1869-ben Gustav Goelitz, fagylalt és cukorka boltot vásárolt Bellevillben. Az ő testvére Albert pedig, lovas kocsiról az utcán árulta az édességeket.

   

  tovább