Maker's Mark Párlatok

A lepárló Amerika egyik legrégebbi hagyományaival rendelkezik, hiszen 1805 óta készítenek whiskyt a területen, és a Star Hill Farmon is. A birtokon egyébként őrzik a tradíciót, hiszen a régi időkben a Quart House nevezetű boltjuk előtt sorban álltak a vásárlók kocsijai és közvetlenül a hordóból csapolt whiskykkel távozhattak a vasárnapi asztalhoz, egyből a mise után. Fontos megjegyezni, hogy a Maker's Mark őrzi a bevándorló skótok hagyományát, és nem whiskey-nek, hanem whisky-nek írják, fogalmazzák magukat és palackjaikat. 

A hetedik generációs bourbonkészítő Samuels család a jelenlegi tulajdonos, akik tudatosan építik, fejlesztik saját bourbon-jüket. A 80 hektáros farmon a saját forrással rendelkező tó vízét használják, és mai napig minden egyes palackot viaszba mártanak, ezzel is egyedivé téve a portékát. Minden címkén megtalálható Bill Samuels kézjegye, ami garancia a tökéletes ízharmóniára. Érdekesség, hogy bár a Star Hill Farmon már több, mint kétszáz éve párolnak whiskyt, azonban az első Maker's Mark palack csak 1958-ban került kereskedelmi forgalomba. Szűk ötven év alatt Kentucky és Amerika jelképévé nőtte ki magát ez az igen kitűnő bourbon. A bourbon alapfeltételezése, hogy minimálisan 51%-ban kukoricából kell készülnie. A Maker's Mark esetében ez a szám 70%-ra tehető, ezzel is a kifinomult, édes ízvilágot szolgálva. A maradék 30%-on búza és malátázott árpa osztozik.

A hordópark minden évben megújul. Rengeteg fával dolgoznak, amiket közel egy évig szárítanak még donga korukban, hogy minden felesleges csersav távozzon belőlük. A hordókat egyébként az érlelés alatt folyamatosan mozgatják egyik emeletről a másikra, ezáltal is gyorsítva, illetve egységesítve az érést. A használt hordók a Laphroaig-hoz kerülnek Skóciába, ők csak és kizárólag a Maker's Mark használt hordóit alkalmazzák a borubonhordós érlelésű tételeiknél.

Hírek

  • Jim Beam - A világ legnépszerűbb Bourbon Whiskeyje

    2020.03.26.

    A jól ismert Jim Beam Brand idén ünnepeli 225. évfordulóját. Az alapító Jacob Beam Németországból érkezett telepesek gyermeke, akik mezőgazdaságból éltek. Elsők között települnek be Kentucky államban és kezdenek kukoricát termeszteni, majd Jacob Beam 1795-ben árulni kezdi saját whiskey-ét Old Jacob Beam Sour Mash néven. Az 1800-as évek elején nagyon hamar válik a környék egyik kedvenc whiskeyjévé.

    tovább
  • Viaszba zárt tökéletesség

    2019.01.18.

    - Azt tudtad - kérdezi barlangász barátom, aki mellesleg tárgyfotós is, ezért ő készítette a képeket a Maker's Mark-üvegről ehhez a cikkhez -, hogy az igazi viszkifanok tartanak otthon egy kis forrásvizet is az ital származási helyéről, mert ha ebből öntenek pár cseppet a pohárba, még autentikusabbá válik az ízélmény?

    tovább