Maker's Mark Párlatok

Maker's Mark

A lepárló Amerika egyik legrégebbi hagyományaival rendelkezik, hiszen 1805 óta készítenek whiskyt a területen, és a Star Hill Farmon is. A birtokon egyébként őrzik a tradíciót, hiszen a régi időkben a Quart House nevezetű boltjuk előtt sorban álltak a vásárlók kocsijai és közvetlenül a hordóból csapolt whiskykkel távozhattak a vasárnapi asztalhoz, egyből a mise után. Fontos megjegyezni, hogy a Maker's Mark őrzi a bevándorló skótok hagyományát, és nem whiskey-nek, hanem whisky-nek írják, fogalmazzák magukat és palackjaikat. 

A hetedik generációs bourbonkészítő Samuels család a jelenlegi tulajdonos, akik tudatosan építik, fejlesztik saját bourbon-jüket. A 80 hektáros farmon a saját forrással rendelkező tó vízét használják, és mai napig minden egyes palackot viaszba mártanak, ezzel is egyedivé téve a portékát. Minden címkén megtalálható Bill Samuels kézjegye, ami garancia a tökéletes ízharmóniára. Érdekesség, hogy bár a Star Hill Farmon már több, mint kétszáz éve párolnak whiskyt, azonban az első Maker's Mark palack csak 1958-ban került kereskedelmi forgalomba. Szűk ötven év alatt Kentucky és Amerika jelképévé nőtte ki magát ez az igen kitűnő bourbon. A bourbon alapfeltételezése, hogy minimálisan 51%-ban kukoricából kell készülnie. A Maker's Mark esetében ez a szám 70%-ra tehető, ezzel is a kifinomult, édes ízvilágot szolgálva. A maradék 30%-on búza és malátázott árpa osztozik.

A hordópark minden évben megújul. Rengeteg fával dolgoznak, amiket közel egy évig szárítanak még donga korukban, hogy minden felesleges csersav távozzon belőlük. A hordókat egyébként az érlelés alatt folyamatosan mozgatják egyik emeletről a másikra, ezáltal is gyorsítva, illetve egységesítve az érést. A használt hordók a Laphroaig-hoz kerülnek Skóciába, ők csak és kizárólag a Maker's Mark használt hordóit alkalmazzák a borubonhordós érlelésű tételeiknél.

Tudj meg többet a whisky történetéről és a nagy whisky nemzetekről ! ---> BLOG - WHISKY

Hírek

  • A tequila titka: a szigorúan ellenőrzött eredet és gyártási technológia

    A tequila népszerűségének és minőségének egyik legfőbb garanciája abban rejlik, hogy gyártását szigorú törvények írják le és szabályozzák. Ezen szabályok betartását ráadásul egy külön kormányhivatal, a mexikói Consejo Regulator del Tequila rendszeresen ellenőrzi, a szabályszegést pedig meglehetősen könyörtelen módon szankcionálja is.

    tovább
  • Mexikó tömény esszenciája, az istenek ajándéka – amit tudnod kell a tequiláról!

    Aki a tequila történetének és származásának ősi mítoszait keresi, annak a nyugat-mexikói Guadalajara városának vidékére, Jalisco tartományba kell utaznia. A nauhatl indiánok hajdani földjén élő leszármazottak ma is úgy mesélik, hogy a tequila az „istenek ajándéka”, amely már a világ kezdetén is létezett. Ha belekóstolsz egy igazi, mexikói tequilába, te is átélheted az azték istenek különös, félelmetes lényekkel és sötét titkokkal teli világát. Az élet és a halál körforgásának, az öröm és bánat hullámzásának, a megismerhető és az örökre kiismerhetetlen találkozásának ősi, latin-amerikai mítoszait most is magadba szívhatod minden egyes tüzes korttyal. A tequila ugyanis Mexikó tömény esszenciája.

    tovább
expand_less