Maker's Mark

Ha egy kiválóan iható, kellemesen édeskés bourbon whisky-t keresel, akkor fedezd fel a Maker’s Mark pompás ízvilágát, amely az itallal még csak most barátkozók valamint a whiskey elit profinak számító rajongói számára is ideális választás. 

Annak idején a főzde alapítója, az idősebb Bill Samuels, egyszerűen csak egy olyan whiskyt akart készíteni, amit bármikor szívesen, örömmel iszik. Az eredmény pedig a nagyszerű Maker's Mark whisky lett, amelynek egyedülálló lágysága annak köszönhető, hogy a fő alapanyag kukorica mellett a szokásos rozs helyett vörös őszi búza hozzáadásával készül. Így a búzalap hihetetlenül sima, telt és utánozhatatlan karakterű, könnyen iható bourbont eredményez, amely soha nem lehet keserű, és nem csípős.

A lepárló Amerika egyik legrégebbi hagyományaival rendelkezik, hiszen 1805 óta készítenek whiskyt a területen, és a Star Hill Farmon is. A birtokon egyébként őrzik a tradíciót, hiszen a régi időkben a Quart House nevezetű boltjuk előtt sorban álltak a vásárlók kocsijai és közvetlenül a hordóból csapolt whiskykkel távozhattak a vasárnapi asztalhoz, egyből a mise után. Fontos megjegyezni, hogy a Maker's Mark őrzi a bevándorló skótok hagyományát, és nem whiskey-nek, hanem whisky-nek írják, fogalmazzák magukat és palackjaikat. 

A hetedik generációs bourbonkészítő Samuels család a jelenlegi tulajdonos, akik tudatosan építik, fejlesztik saját bourbon-jüket. A 80 hektáros farmon a saját forrással rendelkező tó vízét használják, és mai napig minden egyes palackot viaszba mártanak, ezzel is egyedivé téve a portékát. Minden címkén megtalálható Bill Samuels kézjegye, ami garancia a tökéletes ízharmóniára. Érdekesség, hogy bár a Star Hill Farmon már több, mint kétszáz éve párolnak whiskyt, azonban az első Maker's Mark palack csak 1958-ban került kereskedelmi forgalomba. Szűk ötven év alatt Kentucky és Amerika jelképévé nőtte ki magát ez az igen kitűnő bourbon. A bourbon alapfeltételezése, hogy minimálisan 51%-ban kukoricából kell készülnie. A Maker's Mark esetében ez a szám 70%-ra tehető, ezzel is a kifinomult, édes ízvilágot szolgálva. A maradék 30%-on búza és malátázott árpa osztozik.

Az ital ízében dominál az édesség, a citrusfélék, a maláta, a fa és az alkohol kellemes kombinációja. 

Amerika egyik legrégebbi lepárló hagyományaival rendelkező Star Hill Farmon 1805 óta készítenek tehát whiskyt. A régi időkben a saját kis boltjuk előtt sorban álltak a vásárlók kocsijai a mise után, és közvetlenül a hordóból csapolt whiskykkel távozhattak a vasárnapi asztalhoz.

Érdekesség, hogy bár a család már több, mint kétszáz éve gyártja ezt a különleges whiskyt, azonban kereskedelmi forgalomba csak 1958-ban került. A Maker's Mark az elmúlt több mint ötven év alatt Kentucky állam és a valódi édes ízű bourbon jelképévé nőtte ki magát. A bourbon készítésénél alapvető szabály, hogy minimálisan 51%-ban kukoricából kell készülnie. A Maker's Mark esetében ez a szám 70%, ezzel is a kifinomult, édes ízvilágot szolgálva. A maradék 30% pedig a már említett vörös őszi búza, illetve a malátázott árpa hozzáadásával jön ki.

 

A hetedik generációs Samuels család továbbra is tudatosan építi és fejleszti a márkát. A gyártás során a közel 80 hektáros farmon a saját forrással rendelkező tó vizét használják fel, és mai napig minden egyes palackot viaszba mártott kupakkal és címkével látnak el, amely minőségi garanciaként őrzi az alapító Bill Samuels kézjegyét. 

Fontos még megjegyezni, hogy a Maker's Mark hűen őrzi a bevándorló skótok hagyományát, és ezért ők nem whiskey-nek, hanem whisky-nek írják, fogalmazzák magukat és palackjaikat. 

A hordópark minden évben megújul. Rengeteg fával dolgoznak, amiket közel egy évig szárítanak még donga korukban, hogy minden felesleges csersav távozzon belőlük. A hordókat egyébként az érlelés alatt folyamatosan mozgatják egyik emeletről a másikra, ezáltal is egységesítve az érlelés folyamatát. 

A használt hordók a Laphroaig-hoz kerülnek Skóciába, ők csak és kizárólag a Maker's Mark használt hordóit alkalmazzák a bourbon hordós érlelésű tételeiknél.

Tudj meg többet a whisky történetéről és a nagy whisky nemzetekről ! ---> BLOG - WHISKY

expand_less