Laphroaig Párlatok

A lepárló bejárata egy gyönyörű fenyveserdőn keresztül vezet a tengerpartra, a birtokközpontra. Islay-n súlya van a levegőnek, kristálytiszta, harapható, régimódi.

Hagyományos, padlós malátázást alkalmaznak, a mai napig kézzel forgatják a száradó malátát. A nyitott ablakoknál szabadon szökik be Islay  levegője, ez a folyamat is része a "terroir-nak", hiszen nyilvánvalóan más levegő áramlik Islay-n, mint mondjuk Speyside közepén. Ez kétségtelenül hatással van a száradó gabonára. A malátázó termek szintjén vannak a füstszobák, ahol tovább szárítják és aromásítják a gabonát, szintén évszázados módszerekkel. A lepárló 4700 literes üstjei, akárcsak a malátázótermek, füstszobák nagyüzemben dolgoznak, hiszen a piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a Laphroaig csodálatos nedűi után, napjainkra elérik az évi 2 millió literes termelési mennyiséget.

Laphroaig 10 years:

Szín: Halvány arany, aranyhíd a tengeren.

Illat: Tengerparton, naplementében a tábortűznél szalonnát sütünk. Nyugalom és tengerzúgás. Száradó rákpáncél a homokban.

Íz: Csodálatos, folyékony füst, talán a legelegánsabb minden islay-i whiskyk közül. Remekül iható, az alkohol is moderált, elegáns szerkezetű. A könnyed, citrusos, gyümölcsös jegyek szembeötlőek. Kerek, mint egy üveggolyó. Tökéletes.

Lecsengés: Végtelen, mint az óceán.

Laphroaig 15 years: A 200. évfordulóra palackozták, a hordókat Charles, a walesi herceg látta el kézjegyével az érlelés elején. Mélyebb aromák, a simaság fokozódik.

Laphroaig 21 years: A hosszú hordós érlelés tovább finomította az amúgy is kiváló alapanyagot. A füst és a tengeri levegő mellett felmerül a kamilla és a virágszirom is. Kedves.

Laphroaig Cairdeas 12 years: Cairdeas, azaz barátság kelta nyelven. 12 éves érlelés ex-bourbonos (csakis a Maker's Mark-tól) és ex-madeirás hordókban. Csokis, kávés, édes jegyek, gyümölcsök és mogyoró a sós, füstös jegyek mellett. Hordóerősségen palackozva.

Laphroaig Cairdeas 30 years: Kihűlő hamu, tengeri füst és érett, aszalt gyümölcsök, csokoládé. Bársonyos érintés. Hordóerősségen palackozva.

Hírek

 • Jim Beam - A világ legnépszerűbb Bourbon Whiskeyje

  2020.03.26.

  A jól ismert Jim Beam Brand idén ünnepeli 225. évfordulóját. Az alapító Jacob Beam Németországból érkezett telepesek gyermeke, akik mezőgazdaságból éltek. Elsők között települnek be Kentucky államban és kezdenek kukoricát termeszteni, majd Jacob Beam 1795-ben árulni kezdi saját whiskey-ét Old Jacob Beam Sour Mash néven. Az 1800-as évek elején nagyon hamar válik a környék egyik kedvenc whiskeyjévé.

  tovább
 • Viaszba zárt tökéletesség

  2019.01.18.

  - Azt tudtad - kérdezi barlangász barátom, aki mellesleg tárgyfotós is, ezért ő készítette a képeket a Maker's Mark-üvegről ehhez a cikkhez -, hogy az igazi viszkifanok tartanak otthon egy kis forrásvizet is az ital származási helyéről, mert ha ebből öntenek pár cseppet a pohárba, még autentikusabbá válik az ízélmény?

  tovább