Laphroaig Párlatok

A lepárló bejárata egy gyönyörű fenyveserdőn keresztül vezet a tengerpartra, a birtokközpontra. Islay-n súlya van a levegőnek, kristálytiszta, harapható, régimódi.

Hagyományos, padlós malátázást alkalmaznak, a mai napig kézzel forgatják a száradó malátát. A nyitott ablakoknál szabadon szökik be Islay  levegője, ez a folyamat is része a "terroir-nak", hiszen nyilvánvalóan más levegő áramlik Islay-n, mint mondjuk Speyside közepén. Ez kétségtelenül hatással van a száradó gabonára. A malátázó termek szintjén vannak a füstszobák, ahol tovább szárítják és aromásítják a gabonát, szintén évszázados módszerekkel. A lepárló 4700 literes üstjei, akárcsak a malátázótermek, füstszobák nagyüzemben dolgoznak, hiszen a piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a Laphroaig csodálatos nedűi után, napjainkra elérik az évi 2 millió literes termelési mennyiséget.

Laphroaig 10 years:

Szín: Halvány arany, aranyhíd a tengeren.

Illat: Tengerparton, naplementében a tábortűznél szalonnát sütünk. Nyugalom és tengerzúgás. Száradó rákpáncél a homokban.

Íz: Csodálatos, folyékony füst, talán a legelegánsabb minden islay-i whiskyk közül. Remekül iható, az alkohol is moderált, elegáns szerkezetű. A könnyed, citrusos, gyümölcsös jegyek szembeötlőek. Kerek, mint egy üveggolyó. Tökéletes.

Lecsengés: Végtelen, mint az óceán.

Laphroaig 15 years: A 200. évfordulóra palackozták, a hordókat Charles, a walesi herceg látta el kézjegyével az érlelés elején. Mélyebb aromák, a simaság fokozódik.

Laphroaig 21 years: A hosszú hordós érlelés tovább finomította az amúgy is kiváló alapanyagot. A füst és a tengeri levegő mellett felmerül a kamilla és a virágszirom is. Kedves.

Laphroaig Cairdeas 12 years: Cairdeas, azaz barátság kelta nyelven. 12 éves érlelés ex-bourbonos (csakis a Maker's Mark-tól) és ex-madeirás hordókban. Csokis, kávés, édes jegyek, gyümölcsök és mogyoró a sós, füstös jegyek mellett. Hordóerősségen palackozva.

Laphroaig Cairdeas 30 years: Kihűlő hamu, tengeri füst és érett, aszalt gyümölcsök, csokoládé. Bársonyos érintés. Hordóerősségen palackozva.

Hírek

 • STROH RUM - RECEPTEK 2. - Szendrei Bencétől

  2018.04.03.

  Ahogy ígértük, jelentkezünk a 2. szuper STROH RUM recepttel, ami számunkra is nagy meglepetés volt. Hagytuk, hogy Bence alkosson valami olyat, ami tényleg 100%-ban kreatív és az Ő utánozhatatlan kezei közül születik, így most a Csokis-rumos bucit készíthetjük el mi is otthon!

  tovább
 • STROH RUM - RECEPTEK- Szendrei Bencétől

  2018.03.19.

  Mindig érdekes, amikor egy alkohol olyan sokszínű, mint a Stroh rumok. Tökéletes önmagában is, de szeretjük a hüttében ülve puncsként, illetve nem utolsó sorban az ebédünket megbolondítani vele. Ez utóbbi felhasználási módját szeretnénk most megmutatni nektek Szendrei Bence csodálatos receptjein keresztül.

  tovább