A lepárló bejárata egy gyönyörű fenyveserdőn keresztül vezet a tengerpartra, a birtokközpontra. Islay-n súlya van a levegőnek, kristálytiszta, harapható, régimódi.

Hagyományos, padlós malátázást alkalmaznak, a mai napig kézzel forgatják a száradó malátát. A nyitott ablakoknál szabadon szökik be Islay  levegője, ez a folyamat is része a "terroir-nak", hiszen nyilvánvalóan más levegő áramlik Islay-n, mint mondjuk Speyside közepén. Ez kétségtelenül hatással van a száradó gabonára. A malátázó termek szintjén vannak a füstszobák, ahol tovább szárítják és aromásítják a gabonát, szintén évszázados módszerekkel. A lepárló 4700 literes üstjei, akárcsak a malátázótermek, füstszobák nagyüzemben dolgoznak, hiszen a piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a Laphroaig csodálatos nedűi után, napjainkra elérik az évi 2 millió literes termelési mennyiséget.

Laphroaig 10 years:

Szín: Halvány arany, aranyhíd a tengeren.

Illat: Tengerparton, naplementében a tábortűznél szalonnát sütünk. Nyugalom és tengerzúgás. Száradó rákpáncél a homokban.

Íz: Csodálatos, folyékony füst, talán a legelegánsabb minden islay-i whiskyk közül. Remekül iható, az alkohol is moderált, elegáns szerkezetű. A könnyed, citrusos, gyümölcsös jegyek szembeötlőek. Kerek, mint egy üveggolyó. Tökéletes.

Lecsengés: Végtelen, mint az óceán.

Laphroaig 15 years: A 200. évfordulóra palackozták, a hordókat Charles, a walesi herceg látta el kézjegyével az érlelés elején. Mélyebb aromák, a simaság fokozódik.

Laphroaig 21 years: A hosszú hordós érlelés tovább finomította az amúgy is kiváló alapanyagot. A füst és a tengeri levegő mellett felmerül a kamilla és a virágszirom is. Kedves.

Laphroaig Cairdeas 12 years: Cairdeas, azaz barátság kelta nyelven. 12 éves érlelés ex-bourbonos (csakis a Maker's Mark-tól) és ex-madeirás hordókban. Csokis, kávés, édes jegyek, gyümölcsök és mogyoró a sós, füstös jegyek mellett. Hordóerősségen palackozva.

Laphroaig Cairdeas 30 years: Kihűlő hamu, tengeri füst és érett, aszalt gyümölcsök, csokoládé. Bársonyos érintés. Hordóerősségen palackozva.

Hírek

 • Harry Potter - Jelly belly nyereményjáték

  2018.02.15.

  JÁTÉKSZABÁLYZAT – 2018.02.19.

  Harry Potter- Jelly Belly nyereményjáték

  2018.02.19. 17:00-tól 2018.02.26. 12:00 óráig tartó " NYEREMÉNYJÁTÉK" üzenőfali nyereményjátékhoz

  tovább
 • Hogy lett a Jelly Belly a világ legélethűbb ízű drazséja?

  2018.01.29.

  A JellyBelly™ cukorka gyökerei egy Goelitz nevű család nevéhez fűződnek. Két fiatalember, akik testvérek voltak Németországból emigráltak Amerikába, hogy megcsinálják a szerencséjüket. Elvégeztek egy cukorkagyártó iskolát, majd 2 évvel a megérkezésük után 1869-ben Gustav Goelitz, fagylalt és cukorka boltot vásárolt Bellevillben. Az ő testvére Albert pedig, lovas kocsiról az utcán árulta az édességeket.

   

  tovább