Laphroaig - „Smells like hell, tastes like haven”

Laphroaig - „Smells like hell, tastes like haven”

Nagyon találó szlogen, ami remekül definiálja nem csak a Laphroaig brandet hanem az úgynevezett Islay (ejtsd: Ájlá) whiskyket

Islay whisky, mint kategória hivatalosan ugyan nem létezik, de ez a leghíresebb sziget, ahol megszülettek a füstös tőzeges italok. Islay piciny skót sziget mindösszesen kb. 4000 lakossal, akik fő tevékenysége a whisky készítés.

Islay whisky szigete

Az alapanyag kizárólag árpa, amit vízben áztatnak, majd hagyják kicsírázni, hogy a sejtfalakat áttörve az enzimek hozzáférjenek a keményítőhöz és az cukorrá tudjon alakulni, amit majd alkohollá erjesztenek. Ez a malátázás folyamata. A folyamat végén a malátát alulról tőzeg füsttel szárítják így már az alapanyag füstös lesz tehát nem az érlelés során kapja meg ezt az aromát.

Islay whisky előállítás tőzeg füstöléssel

A tőzeg földi szerves anyag, amely közvetlenül a földfelszín alatt alakul ki a szerves anyag tömörítéséből és bomlásából az évtizedek során. Anyaga meglehetősen sűrű, kézzel egy lapáttal betakarítják, és téglába vágják. A szárítást követően Skóciában és Írországban történelmileg hőforrásként használták fel, kandallóba vagy tűzhelybe égetve. Islay szigetének tőzege azonban különleges az azt borító moháktól és zuzmóktól. Ennek köszönheti a kissé gyógyszeres ízét.

A szigeten jelenleg 8 aktív lepárló üzemel, melyek közül a sziget legdélibb pontján helyezkedik el a Laphroaig. A tőzeg mellett jelentős szerepet kap a Kilbridge folyam, ami szintén valamelyest tőzeges valamint az érlelés során a sós óceáni levegő mely átjárja a hordókat.

A Laphroaig céget hivatalosan 1815-ben alapítják, de az elbeszélések szerint már 1810-ben árulták párlatjukat. Laphroaig kelta eredetű szó jelentése: Csodálatos üreg az Óceán határán. A márka története a Johntoston fivérekkel kezdődik, akik a fennmaradt feljegyzések szerint 1000 hektár földet béreltek marhatenyésztés céljából. A marhák takarmányozásához használt felesleges árpából whisky-t kezdtek el készíteni. Hamarosan kifizetődőbb volt a whisky készítés, mint az állattartás így 1815-ben Alexander és Donald Johntson megalapítja a Johnston&Johnston vállalatot és ezzel megszületik a Laphroaig. 1836-ban Donald kivásárolja fivérét a cégből ám sajnálatosan 1847-ben holtan találják egy erjesztőkádba zuhanva. Fia csak 1857-ben tudja átvenni apja üzletét, unokatestvérével de Ő is korán életét veszti. 1887-ben unokaöccse J Johnnston Hunter örökli a lepárlót, amit csak nagy küzdelmek árán tudnak megtartani Kilbridge folyammal együtt.

Laphroaig Whisky gyár

Fia, Ian Hunter végez nagy változtatásokat a lepárlóban különösen az üstök tekintetében. Ian halálával kihal a családi vonal, de Bessie Williamson személyében azonban olyan embert talált, akinek szenvedélye, integritása és hajlandósága volt ennek a whiskynek a nagy hagyományainak fenntartására. Bessie 40 évig dolgozott azon, hogy a Laphroaig-t ma is élvezni tudjuk. Ő vezette be a használt bourbonos hordós érlelést, és hozott olyan kiváló gazdasági döntéseket melyek által fennmaradt ez a több mint 200 éves csodálatos párlat.

Charles Wels herceg whisky kóstolás

1994-ben látogat el előszőr Charles Wels hercege a főzdébe és ad megbízást rá, hogy hivatalosan szállíthat a királyi háznak. Ugyanebben az éveben megalakul a Laphroaig baráti klub, melynek bárki tagja lehet, aki vásárol egy üveg Laphroaig-t és a dobozban található kóddal regisztrál. Ezzel együtt kap egy négyzetlábnyi területet a Laphroaig-tól, és ha bármikor ellátogat a főzdébe megvendégelik egy whiskyre.

Még egy kis érdekesség a Laphroaig volt az egyetlen whisky, amelyet Amerikában a szesztilalom ideje alatt gyógyszerként árultak a patikában.

Laphroaig whisky gyártása

Manapság egyre kevesebb lepárló malátázza saját magának az árpát, inkább vásárolják. A Laphroaig-nál hagyományosan a mai napig padlómalátázással kezdik meg a gyártást. Az árpát a Kilbridge folyam vízével keverik, hogy beinduljon a csírázás majd kiterítik egy hatalmas tárolóba, ahol hagyják, hogy átjárja Islay szigetének levegője. Ez idő alatt folyamatosan gereblyézik a malátát, hogy a csírák ne tapadjanak össze, de amint az enzimek a keményítőt cukorrá alakítják meg kell szaktani a folyamatot ekkor kezdik meg a szárítást. Itt indul el a tőzeges füstölés és kapja meg az alapanyag a fentolos jegyeket. Miután a cefre elkészült hozzáadják az élesztő, hogy a cukor alkohollá erjedjen és ezt fogják lepárolni.

Laphroaig whiskey gyártás padlómalátázás

A Laphroaig-t a skót single maltokhoz hasonlóan kétszer párolják le azonba az elő és az utó párlat leválasztása viszonylag későn történik így maradnak meg a karakteres gyógyszeres füstös jegyek még jobban. Miután a párlat elkészült az italt használt Maker’s Mark-os hordókban érlelik, így a bourbon-ös jegyek lágyítják az italt. Az érlelési idő alatt az Atlanti Ócán sós levegője teljesen átjárja a párlatatot, ami hihetetlen ízvilágot kölcsönöz a Laphroaig-nak.

Bár a Laphroaig-t különösen füstösnek tartják azonban a ppm tartalma csak 40-45  (parts per million – az egész milliomod része) számmal jelzik azt, hogy hány milliomod résznyire füstös. Csak viszonyítás képpen a legnagyobb PPM-mel rendelkező whiskey 300 körülire tehető.

Termékek

Laphroaig 10 years old

 Laphroaig 10

A klasszikus Islay whisky, amivel a legtöbb bárban találkozhatunk.

10 éves érlelés közben a Golf áramlat közelségének köszönhetően a skót whiskytől eltérően viszonylag magas az angyalok jussa kb. 4%. Illatában és ízében is olajos, gyógyszeres füstös jegyek találhatók meg a gazdag ízvilágban.

Laphroaig Quarter Cask

 Laphroaig Qc

A negyedelt hordós Laphroaig, ami mindössze 5 évet tölt hordóban, mégpedig úgy, hogy 4év 5 hónap-ig van használt Maker’s Mark-os hordókban majd negyedelt (45-50 literes) hordókba töltik át és ebben töltenek 7 hónapot, mely alatt a kevesebb whisky jobban érintkezik a fával melyben a vaníliás karamelles ízek lágyítják az italt.

Laphroaig Select

 Laphroaig Select

Azért érdemelte ki a jelzőt, mert többféle hordós érlelésből van kikeverve. Van benne Oloroso és Pedro Ximenez sherry, bourbon érlelésére nem használt fehér amerikai tölgy, Quarter cask, és első töltésű bourbon hordós érlelés is.

Laphroaig Triple wood

 Laphroaig Triple Wood

Ezt a verziót háromféle hordóban érlelték tökéletesre. Először amerikai ex-bourbon hordóba, majd a Quarter Cask nevű kiadásból is ismert kisméretű (a normál hordó méret negyede) hordóba, legvégül pedig nagyméretű, oloroso sherry hordóba tették ezt a maltot.

Laphroaig Lore

 Laphroaig Lore

A whiskyt első töltésű sherry illetve quarter cask érlelésekből gyúrják össze. A lepárló manager John Campbell személyesen alkotta meg ezt a csodás italt. A "Lore" elnevezés pedig arra a generációról generációra áthagyományozott tudásra utal, amely csak a Laphroaig-hoz hasonló múlttal rendelkező főzdék sajátja.

Hírek

expand_less