Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Hogyan lett a vodka a világ legnépszerűbb szeszes itala?

Hogyan lett a vodka a világ legnépszerűbb szeszes itala?

Szinte hihetetlennek hangzik, de tény, a XX. század elejéig a világ jelentős részén teljesen ismeretlen ital volt a vodka, amely először az orosz forradalom “mellékhatásaként” kezdte meghódítani a nyugati civilizációt. 1917 után ugyanis a bolsevik terror elől menekülve az orosz arisztokrácia, a polgárság és a művészek köréből is szép számú emigráns szóródott szét nyugaton, és ők az új környezetben sem akarták nélkülözni kedvelt „vizecskéjüket”. 

Előző cikkünkből kiderült, hogy a vodkát mind az oroszok, mind a lengyelek, de időnként még a skandináv országok is a mai napig a saját gyermeküknek tekintik. Hogy miért e vidék a vodka szülőhelye, azt persze nem nehéz megértenünk. 

Egyrészt errefelé az éghajlat nem is teszi lehetővé a délebbre található, és a számunkra is jobban ismert, szeszes italok készítéshez használatos alapanyagok, elsősorban a szőlő, a szilva, az alma, vagy egyéb gyümölcsök termesztését. Másrészt az itt uralkodó kemény, hideg klíma, a sok helyen akár 9-10 hónapig tartó zord tél miatt szinte az életben maradás alapvető feltétele volt valamilyen komoly alkoholféle rendszeres fogyasztása. Ráadásul az e területeken élők rengeteg sózott halat és egyéb, erősen savanyított ételt fogyasztanak, s ezekhez éppen ilyen jellegű alkoholos ital illik.

Lenin elvtárs, köszönjük a vodkát!

Szinte hihetetlennek hangzik, de tény, a XX. század elejéig a világ jelentős részén teljesen ismeretlen ital volt a vodka, amely először az orosz forradalom “mellékhatásaként” kezdte meghódítani a nyugati civilizációt. 1917 után ugyanis a bolsevik terror elől menekülve az orosz arisztokrácia, a polgárság és a művészek köréből is szép számú emigráns szóródott szét nyugaton, és ők az új környezetben sem akarták nélkülözni kedvelt „vizecskéjüket”. Miközben a Lenin vezette forradalmat követően a Szovjetunióban egészen 1928-ig általános szesztilalom volt érvényben, az egzotikus orosz ital az emigránsokat befogadó országokban nagy érdeklődést keltett, és miután megkóstolták, igen hamar népszerűvé is vált.

Amerika meghódítása

Néhány évtizeddel később pedig a vodka második nagy hódító hullámának lehettünk szemtanúi, amely ezúttal már Amerika lakosságát is levette a lábáról - szó szerint! Az ötvenes évek elején egy amerikai cég megvásárolta az eredetileg Smirnov (volt cári udvari szállító), majd Smirnoff névre hallgató vodka gyártási licencét.

Az ital kezdetben nem aratott nagy sikert, de egy szép napon egy Los Angeles-i bárban a felgyülemlett eladatlan vodkát úgy igyekeztek kívánatossá tenni, hogy összeöntötték a szintén nagy mennyiségben rendelkezésre álló gyömbérsörrel. A koktél egy csapásra bombasiker lett!! Szellemes neve (Moscow Mule = moszkvai öszvér), valamint a divat hatására hamar országosan ismert és közkedvelt itallá vált, amely a hidegháború évei alatt az USA lakosságának jelentős részét kényszerítette alkalmanként térdre, féltérdre, vagy egyszerűen csak vízszintes állapotba.

A vodka mindannyiunk kedvence

A vodka hihetetlen népszerűségéhez persze az is hozzájárult, hogy más tömény italokhoz képest nem okoz fejfájást, bármilyen ételhez fogyasztható, és minden eseményen bevethető. Lehet tisztán inni – vannak, akik szerint jéghidegen, míg mások szerint szobahőmérsékleten az igazi. És számos közkedvelt koktélnak is ez az alapanyaga, gondoljunk csak a Cosmopolitanra, a Bloody Mary-re, a Screwdriverre, vagy a még egyszerűbb italokra, mint pl. a vodka tonik, a vodka narancs, a “James Bond” által divatba hozott vodka martini, vagy épp napjaink kedvence, a vodka Red Bull.

Ha szeretnél még ennél is többet megtudni a vodkáról, kövesd figyelemmel oldalunkat továbbra is!

Webáruházunkban kapható vodkák>

Legnépszerűbb vodkánk: Beluga Noble Vodka 1l>

Hírek

 • Exkluzív, forró téli koktélok prémium Beluga vodkával

  Exkluzív, forró téli koktélok prémium Beluga vodkával

  A téli időszakban bár rövidebbek a nappalok és borongósabb az időjárás, de ezáltal szerencsére egy kicsit több idő marad Önmagunk kényeztetésére. Ilyenkor kerülnek reflektorfénybe a különféle téli, forró koktélok, amelyeket ma már férfiak számára is trendi dolog fogyasztani. Ha Te is szeretnél a közelgő adventi és karácsonyi hangulat meghittségében a szokásos forralt boron és forró teán túl, valami igazán ínyenc különlegességet kipróbálni, akkor jó szívvel ajánljuk figyelmedbe a Beluga díjnyertes mixer-szakértőinek izgalmas koktéljait. Varázsold át a szürke hétköznapok hangulatát ünnepi romantikává a Beluga Vodka mestereinek szerető gondoskodással kreált téli italkompozícióival!

  tovább
 • Black Stallion Estate Winery - Az év amerikai borászata 2023

  Black Stallion Estate Winery - Az év amerikai borászata 2023

  "Az év amerikai pincészete" a Wine Enthusiast által kiválasztva

  Örömmel jelentjük be, hogy a Black Stallion Estate Winery-t a Wine Enthusiast magazin a 2023-as év amerikai borászatának választotta. A Wine Enthusiast Wine Star Awards minden évben kiemeli a borászatokat és boripari innovátorokat a világ minden tájáról, hogy elismerje a borászatban elért hatásukat.

  tovább
expand_less