Honnan származik valójában a vodka?

Honnan származik valójában a vodka?

„Porból lettünk, porrá leszünk – de addig is jól esik egy korty vodka” – így szól egy régi orosz közmondás, amellyel éjfél tájban a mai napig nagy sikert arathatsz bármelyik társas összejövetelen.

Ezenkívül a két legfontosabb dolog, amit mindenképp tudnod kell erről az italról: 

  1. a jó vodka legfontosabb jellemzője, hogy tiszta, 
  2. a vodka oroszul azt jelenti „kicsi víz” vagy „vizecske”. 

A globális piaci adatokat szemlélve megállapíthatjuk, hogy az égetett szeszes italok piacán a vodka jelenleg a legnépszerűbb italféle, mintegy 25%-os vezető részesedéssel. De hogyan is lett a világ legkedveltebb tömény itala a „kicsi víz”, amelynek nevét a múlt század elején még gyakorlatilag senki nem is ismerte Oroszországon kívül?

A vodka az észak itala

Tény, hogy az északi népek – elsősorban a lengyelek és az oroszok, alkalmanként pedig a skandinávok és a baltikumiak is – mind magukénak tulajdonítják a vodka feltalálását.

Hogy ki készítette az első vodkát, mindmáig vita tárgya. Egyes legendák szerint az 1500-as évek környékén orosz szerzetesek készítették az italt eldugott kolostoraikban, ahol rendszeresen végeztek kémiai kísérleteket is. A lengyelek ezzel szemben előástak egy 1405-ből származó iratot, és erre hivatkozva azt állítják, hogy az oroszok csak átvették tőlük a „receptet”.

A kenyérbortól az 1895-ös tisztasági törvényig

Amit biztosra vehetünk, hogy a ma közismert vodka őse az az italféleség lehetett, amit az északi szláv népek már a 11. században is előszeretettel „főztek” – többnyire ugyanabból a rozsból vagy árpából, amiből a kenyerük és a kásájuk is készült.

A középkori krónikákból az is kiderült, hogy több orosz város kiépülése is egy-egy ilyen italfőzde alapításával indult. Ezt az italt akkoriban még kenyérbornak vagy főzött bornak nevezték. Egyes források nyomán azt sem zárhatjuk ki teljes bizonyossággal, hogy a „villághódító” Dzsingisz kán Nagy Hordájának széthullásában is komoly szerepe volt a kenyérborral való megismerkedésnek. Miután a mongolok a kumisz helyett átszoktak erre a „nedűre”, a horda egy része gyorsan hazalovagolt a recepttel, a másik része ott maradt az orosz sztyeppén – az ő leszármazottaikat hívjuk ma tatároknak.

Bárhogy is volt, az északkelet-európai parasztoktól az idők folyamán egyre nagyobb földrajzi területre és szélesebb rétegekhez jutott el az ital. A vodka valójában az 1895-ös orosz állami vodkamonopólium és tisztasági törvény kapcsán lett az a konkrét szeszesital-fajta, amit ma értünk alatta.

A III. Sándor cár által felállított bizottság úgy ítélte meg, hogy – a gazdasági és társadalmi realitásokat, valamint az uralkodó orvosi felfogást figyelembe véve – a nép ideális mindennapi szeszesitala az ellenőrzött tisztaságú „vodka” legyen, méghozzá 40% alkoholtartalomra hígítva. 

A XX. század első felében először Európa nyugati felét, majd az 1950-es évektől pedig az Egyesült Államokat is meghódította a vodka. Ha szeretnéd tudni, milyen kalandok közepette, akkor tarts velünk, kövesd figyelemmel oldalunkat!

Webáruházunkban kapható vodkák>

Legnépszerűbb vodkánk: Beluga Noble Vodka 1l

Hírek

expand_less