Újvilági Borakadémia - Ausztrália és Új-Zéland

Újvilági Borakadémia - Ausztrália és Új-Zéland

Hazánkban is egyre többen kezdik felfedezni az újvilági borokat, vagyis a kaliforniai, dél-amerikai, dél-afrikai, ausztráliai, új-zélandi területekről származó izgalmas nedűket. Az egyre népszerűbb újvilági stílust leginkább a könnyed, gyümölcsös aromák jellemzik, amelyek könnyen fogyaszthatóak, és mivel az éghajlati adottságok miatt közel hasonló minőségű alapanyagból készülnek, az évjáratok sokkal kevésbé szólnak bele a minőségbe, mint nálunk Európában.

“Újvilági Borakadémia” c. sorozatunkban most képzeletben végigjárjuk a tengerentúl legjobb termőhelyeit, majd webshopunk kínálatából válogatva a sorokat követve egy világjáró ízutazásra is benevezhetsz!

Ausztrália

ausztrál borvidék

Az ausztrál borok hódító nemzetközi térnyerését elsősorban a megbízható minőség, az ízgazdagság és a könnyen kiismerhető címkézés segítették. A borok többsége a szőlőfajta feltüntetésével kerül a palackba és a termelő neve vagy a márka mellett ebből lehet leginkább következtetni a bor stílusára. Az ausztrál eredetmegjelölésre alapuló szabály szerint a bornak 85%-ban az adott földrajzi régióból kell származnia.

A fehér borok közül a chardonnay egymaga akkora területen terem, mint az összes többi fehér fajta együtt. Az ausztrál chardonnay általában gazdagon gyümölcsös, hangsúlyos tölgyfás jelleggel. Emellett még a semillont érdemes kiemelnünk, amely pazar, botrytises édesborként is feltétlenül érdemes a kóstolásra.

De ha Ausztrália neve felmerül, akkor egy művelt borkedvelő természetesen nem is mond mást elsőre, mint az ország legnagyobb területen telepített fajtáját: a mesebeli shirazt. Jellemző rá a bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilág, fűszeres-édes, vaníliás felhangokkal. A melegebb helyeken szüretelt shirazban egy csipetnyi csokoládé és édesgyökér is felbukkanhat, míg a hűvösebb területekről érkezőkben az eukaliptusz-feketebors jegyek körvonalazódnak ki inkább.

Ausztrália borrégiói közül elsősorban Új-Dél-Wales és Dél-Ausztrália tartományokat kell kiemelni. Előbbi tartományból Hunter Valley és Mudgee Valley a fehér és a vörös borok terén egyaránt egyedülálló tételeket hoz évről-évre, Orange és Cowra borrégiók a chardonnay-ról híresek, míg délebbre Canberra és Riverina régióban ízletes shiraz valamint merlot és cabernet sauvignon is készül.

Ausztrália borrégiói

Itt van a székhelye egyébként a külföldön talán legismertebb ausztrál borászatnak, a Yellow Tail-nek, amely a jó ár-érték arányú borairól híres. A borvidék legjellegzetesebb szőlőfajtáit és stílusait képviselő Yellow Tail borokat webshopunkban most 5+1 bombaakcióban is beszerezheted.

akciós ausztrál borok

Az ország leghíresebb, minőségi pincészetei azonban Dél-Ausztráliában, az Adelaide Hills és Barossa Valley közelében találhatók.

Bár shirazt szinte minden borvidéken palackoznak, egyik sem vetekedhet a Barossa völgyben, akár száz éves, öreg tőkékről szüretelt tételek érett, bársonyosan gazdag ízével. Barossa Valley-ben soha nem ütötte fel fejét a filoxéra, ezért számos dűlőben a szőlőtőkék a mai napig saját gyökéren nőnek és az itt található legöregebb tőkék a világ legidősebb szőlői közé tartoznak. A borvidék egyik legelismertebb márkája a Peter Lehmann nevét viselő társaság.

A szintén dél-ausztráliai Two Hands borászat célja pedig az alapítás óta a mai napig az, hogy megmutassák az ausztrál shiraz sokszínűségét, ezért ők az ország különböző régióiban termett szőlőket egyénileg kezelik és dolgozzák fel. 

Ausztrál borászatok:Új-Zéland

new zealandi borvidék

Új-Zéland a déli félteke bortermelő országai közül a leghűvösebb éghajlattal rendelkezik, és ez meg is látszik a borok üdeségén és tisztaságán.

Bár az országot sokáig alkalmatlannak gondolták a komoly borászkodásra, a 80-as évek elején olyan erővel robbant be a világpiacra a Marlborough borrégióban készült sauvignon blanc, hogy újra kellett értékelni a helyzetet.

Ma már a sauvignon blanc mellett kimondottan ígéretes chardonnay-k és pezsgők is kezdenek feltűnni, sőt az új-zélandi vörösek (különösen a pinot noir) is kezdik megközelíteni a felső kategóriás bordói borok színvonalát.

új zélandi borok bor régiók

új zélandi borrégiók

A rivaldafényből persze a legtöbb (megérdemelten) a sauvignon blanc-nak jut. Marlborough olykor meghökkentően egyedi borainak az egres, a vágott fű és a ribiszkebokor illatát izgalmas savakkal kombináló ízvilága mellett egyszerűen nem lehet elmenni.

A régióból a webshopunkban a Villa Maria egyes tételeit tudod jelenleg megvásárolni, amelyet Sir George Fistonich alapított 1961-ben. A 70-es években indult látványos fejlődésnek a borászat, napjainkban már több mint 250 alkalmazottat foglalkoztatnak és boraikat a világ több mint 50 országába exportálják.

Új-zélandi borászatok:

Villa Maria

Újvilági Borakadémia sorozatunkban legközelebb az Egyesült Államokba látogatunk el, ha szeretnél többet is megtudni a világhírű Napa Valley-ről vagy a tüzes zinfandel titkairól, várunk szeretettel!

Addig is kellemes ízutazást, jó kóstolást az ausztrál és új-zélandi borok világában!

Hírek

expand_less