Szeretnél egy tuti tippet, amivel Karácsony, Mikulás-nap, az évvégi céges partik vagy iskolai ünnepségek kapcsán meglepheted barátaidat, rokonaidat, kollégáidat?
Itália a bortermelés művészetének bölcsője, ahol a szőlőültetvények és a pincészetek ma is a hagyomány és a minőség kimagasló színvonalát képviselik. Az olasz borok ugyanis nem pusztán italok; hanem legendás történetek, ízek és érzések találkozása egy-egy felejthetetlen kortyban összpontosulva.
Melyek a legjobb itáliai borok, borvidékek?
Az olasz borok sikerét sokan próbálták már megfejteni, de a titok valószínűleg az őshonos fajták sokaságában keresendő. Mivel az ország szinte teljes területén ideálisak a feltételek a szőlőtermesztéshez, ezért a helyi tradicionális szőlőfajták elképesztő változatosságával találkozhatunk.
Tudtátok, hogy a világ 4000 szőlőfajtája közül több mint 1000 olasz, azaz minden negyedik ismert szőlőfajta itáliai eredetű?!
Az olasz borvidékek közül elsőként Piemonte és Toszkána semmi máshoz nem hasonlítható vörösborait kell kiemelni - amelyek alapjait többnyire a nebbiolo, a barbera, a sangiovese és a montepulciano szőlőfajták adják.
Toszkána jellegzetesen a sangiovese szőlő hazája, ebből készül a méltán világhírű Chianti, a Brunello di Montalcino, és a Vino Nobile di Montepulciano is, amelyek karakterisztikusan magas savasságukkal és tanninjaikkal, valamint a szilvás-cseresznyés aromás, herbális ízvilágukkal emelkednek ki. Számtalan stílusbeli változattal találkozhatunk az egyszerűbb, könnyedebb boroktól kezdve a szinte rághatóan sűrű toszkán borcsodákig.
Piemonte régió ékességei pedig a nebbiolo szőlőből készült Barolo és Barbaresco borok, amelyek kimagaslóan erőteljes, fenséges tanninokkal és savassággal rendelkeznek. Jellegzetességük, hogy komplex aromáik, szarvasgombás-rózsás-aszaltszilvás-csokoládés felhangjaik csak többéves érlelés után kerülnek felszínre.
A legmagasabb szintű minőségi borokat jelző DOCG (denominazione di origine controlatta garantita) címmel rendelkező olasz borok nagyjából a fele Toszkánából és Piemontéból származik.
Hogyan igazodjunk el az olasz borcímkéken?
Az olasz borok jelölési rendszerében a laikusok könnyen elveszhetnek, ezért érdemes az alapvető kifejezésekkel tisztában lenni.
A leggyakrabban a VDT - vino di tavola jelzéssel találkozhatunk, ez a mindennapi fogyasztásra javasolt, könnyű asztali bor kódja.
Ha a címkén az IGT - indicazione geografica tipica jelzést látjuk, akkor tudhatjuk, hogy egy ellenőrzött eredetű, kiváló minőségű regionális borral van dolgunk.
Minőségi szempontból még ennél is magasabb fokon vannak a DOC, azaz denominazione di origine controlatta jelzéssel ellátott borok, amelyeknek már nemcsak az eredetét, de a termés hozamát, az érés idejét és a gyártási technológiát is szigorúan ellenőrzik. A DOCG osztályba pedig, ahogy említettük kizárólag a legmagasabb szintű borok kerülhetnek.
Válasszon a legkiválóbb olasz borok közül - minden alkalomra
Legyen szó egy könnyed ebédhez illő egyszerűbb fehérborról, vagy egy igazán ünnepi koccintáshoz passzoló sűrű, nemes vörösborról, webshopunkban minden alkalomhoz találhatunk méltó olasz bort.
Jó szívvel ajánljuk a nálunk kapható Zonin, Frescobaldi, Masi, Cecchi és Bersano, Feudo Principi de Butera pincészetek bármelyik tételét. Érdemes kipróbálni őket, hiszen hűen reprezentálják az olasz borászat páratlan hagyományait és sokszínűségét.