Maker’s Mark: Viaszba zárt tökéletesség

Maker’s Mark: Viaszba zárt tökéletesség

Egy igazi gyöngyszem a Bourbon whisky-k világában, mind megjelenésben, mind gyártásban és a whisky szó használatában.

Egy viszonylag új márkáról beszélünk, 1953-ban alapítják a céget és 1958-ban dobják piacra első üveg whiskyjüket, viszont a Samuels család, aki mind a mai napig gyártja a Maker’s Mark-t nagy múltra tekint vissza a whisky készítés művészetében.

Több mint 200 éve települnek be Skóciából az államok területére és már akkor whisky-t készítenek, azonban Bill Samuels a Maker’s kitalálója szerint nem volt túl jó a családi recept, mivel elég sok rozst használat fel így whiskyjük száraz és fűszeres volt.

Margie és Bill Samuels a Maker’s kitalálója

Bill Samuels története az egyetemen kezdődik, ahol megismerkedik későbbi feleségével Margie-val, hogy utána kéz a kézben alkossák meg ezt a fantasztikus Bourbon-t. Az egyetem után megvásárolják Burks lepárlóját és a Star Hill farmot a Kentucky beli Loretto-ban, hogy Bill itt dolgozza át a családi receptet. Egészen érdekes, folyamatot eszelt ki arra, hogy megtalálja a megfelelő gabona keveréket whiskyjéhez. A gabona keverékekből kenyereket sütött, majd ezeket a kenyereket megkóstolta és csak a legízletesebb eleggyel kezdett el dolgozni. A Maker’s Mark-nál nem titkos ez a recept: 70%-ban használnak kukoricát, 14%-ban malátázott árpát és ami a Maker’s-t különlegessé teszi az a hozzáadott 16% vörös téli búza.

Amíg Bill azon fáradozott, hogy minél jobb legyen a családi recept, addig felesége Margie építi fel a márkát. A mai világban kiemelten fontos a marketing és a hölgy remekül értett ehhez. Neki köszönhetjük többek között a formabontó üveget, ami inkább hasonlít egy konyakosüvegre, és remekül illik hozzá a vörös viaszborítás, ami a Maker’s Mark védjegyévé vált. A kezdetektől napjainkig minden egyes üveget kézzel mártanak be a forró vörös viaszba így minden üveg egyedi lesz, hiszen az üveg nyakán a viasz lefolyás is egyedi.

A Maker’s Mark üveg viaszolás folyamata

A különleges címkét is egy 1958-as Chandler and Price nyomdagépen nyomtatnak emberi erővel, ezért is lehet ráírni a címkére a kézműves szót hiszen amit csak lehet a mai napig ugyanúgy végeznek a dolgozók mint 1958-ban. Munkássága révén 2014-ben Margie-t első nőként beválasztják a Bourbon Hírességek közé.

Maker’s Mark üveg viaszba mártás

Visszatérve a whisky szóra, a Maker’s Mark az egyetlen olyan Bourbon, ami nem whiskey ként írja le a szót, hanem megmaradt a tradicionális Skót írásmódnál (Whisky), ezzel is tisztelegve skót felmenőik elött.

Ifjabbik William Samuels, Bill fia sem tétlenkedett miután édesapja átadta neki a Maker’s lepárlójának kulcsait. Amellett, hogy az Ő irányítása alatt válik az egész világon ismerté a Maker’s, megalkotja saját whisky-t a Maker’s 46-t.

A francia tölgyfadonga Maker’s 46

Az eljárás mindenben megegyezik a Maker’s Mark-kal, azaz ugyan az a gabonakeverék, lepárlás még az 5-7 éves érlelés is azonban azokat a hordókat, amikből Maker’s 46 készül az érlelést követően átviszik külön erre a célra épített mészkő épületbe, ahol stabilan 10 fok körüli hőmérsékletet tartanak, és úgy érlelik (finishelik) tovább 9 hétig az italt, hogy minden hordóba beáztatnak 10 db francia tölgyfa dongát. A francia tölgy a tanninos, füstös ízjegyekért felel így ezek fognak felerősödni az italban. A 46-os szám nem évjárat megjelölést és nem is alkohol fokot jelöl, hanem a történet szerint ifj. Bill Samuel számára a 46. próbálkozás volt a legmegfelelőbb, hiszen kipróbáltak különféle tölgyfákat és érlelési időket. Az igazság azonban ennél jóval kézenfekvőbb, miszerint az Independent Stave Co.-val dolgozták ki ezt a receptet, aki egy hatalmas hordó gyártó cég az Államokban, és különféle tölgyfákkal dolgoznak. Minden fának van egy cikk száma a francia tölgynek például a 46-os.

A Samuels család folyamatos fejlesztéseivel és ötleteivel mindig kitalál valami egyedit, amivel kiemelkedik a többi Bourbon készítő közül, nem utolsó sorban mind a Maker’s Mark mind a 46 ízében és aromáiban felejthetetlen élmény nyújt mindenki számára.

Maker's Mark whisky 0,7 L

Maker's Mark 46 whisky

Hírek

expand_less