Karácsonyi ünnepi menü - vodkával

Karácsonyi ünnepi menü - vodkával

Karácsonykor nemcsak az ajándékok beszerzése, hanem az ünnepi menü kitalálása is kiemelten fontos feladat sokunk számára, hiszen mégiscsak a közös étkezések adják meg az ünnepek valódi fényét, és teszik tökéletessé a szentestétől az újévig tartó évbúcsúztató időszakot. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget olyan karácsonyi ételekkel, amelyekhez pompás kísérő lehet egy-egy kupica kristálytiszta, harmonikus ízű vodka - pl. a szuper-prémium Beluga Noble, az örök klasszikus Belenkaya Gold, az egyedülálló, gyémánt-szűréssel tisztított Three Sixty Original vagy a ropogós erdei gyümölcsökkel ízesített Beluga Hunting Berry

A vodka jelenleg a világ legkedveltebb tömény itala, amely bár többféle formában is népszerű (pl. long drinkként vagy koktélként), “klasszikusan” mégis jellemzően tisztán fogyasztjuk. Az északi népek ünnepi menüjének egyik legfontosabb eleme a tószt, az áldomás, és azt is tudjuk, hogy a kulturált vodkafogyasztás első számú szabálya, hogy mindig(!) étel mellé kell párosítani. A jól megválasztott ételek ugyanis megakadályozzák a túlfogyasztást, továbbá fékezik az alkohol felszívódását, ugyanakkor fokozzák az ital ízélményét.

Milyen ételekkel érdemes fogyasztani, milyen ünnepi menühöz illik leginkább kísérőként a vodka?

A vodka szülőhazájában, Oroszországban egy hagyományos karácsonyi lakoma 12 különböző féle ételből áll, amely Jézus 12 apostolára utal. Nekünk nem kell feltétlenül ilyen grandiózus mértékekben gondolkozni, de ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor kezdjük a menüt valamilyen gyümölcskompóttal, ami a szláv és a skandináv kultúrákban is az új dolgok eljövetelét szimbolizálja. 

vodka és az ünnepi asztal

Majd pedig jöhetnek az előételek, azaz oroszul a “zakuszki” (jelentése: harapnivaló), amelyben jellemzően savanyított zöldségeket (zöld paradicsomot, uborkát, céklát, hagymát), füstölt halakat, főtt húst, tormát és különféle salátákat találhatunk. A zakuszki mellé már mindenképpen jár egy pohár vodka is. 

Ha a savanyított hagyma és a hering nem felel meg az ízlésünknek, válasszuk a legikonikusabb zakuszkit, azaz a kaviárt, amely ma már itthon is számos helyen elérhető és beszerezhető. Bátran próbáljuk ki – természetesen a kaviár orosz vodkával az igazi (pl. a webshopunkban is kapható Beluga vodka, Belenkaya vagy Moskovskaya vodkával.)

Milyen fajtái vannak a kaviárnak?

A kaviárt rendszerint arról a tokhalfajtáról nevezik el, amelyikből származik, de a halak ikráját ma már sok különböző, édesvízi és tengeri halból is gyűjtik és kaviár alternatívaként árulják az üzletekben. A legnevesebb és legdrágább “eredeti” kaviárfajták: a beluga, a kaluga és az osetra, de ahogy említettük, ma már a lazac, a laposhal, a fehérhal, a pisztráng és még sok más hal ikráját is kaviárként forgalmazzák. Ezek valójában kaviár-alternatívák − lényegesen kedvezőbb áron kaphatók, viszont szintén rendkívül ízletesek. Az eredeti feketéhez képest ezeket nevezik vörös, rózsaszín vagy sárga kaviárnak.

Lengyelországban, ahol szintén nagy hagyománya van a vodka és az ételek párosításának, az egyik legkedveltebb előétel a “lorneta z meduza”, azaz magyarra fordtítva a „medúzás távcső”. Ez a klasszikus szervírozás szerint két kupica vodkából és egy adag, a kocsonyához hasonló, aszpikos csülökből áll. 

Érdemes ezt is kipróbálni, amelyhez a legjobb lengyel vodkák közül mi a legendás tradícióval rendelkező, és a csak itt megtalálható, különleges “dankowski-rozsból” készülő Sobieski vodkát ajánljuk, amely méltán nyerte el a nemzetközi Drinks International Arany minősítését is. 

Egy eredeti, szláv ünnepi menü elmaradhatatlan része a gazdag leves, amelyek közül a két legnépszerűbb a szoljanka (ami egy hússal és zöldséggel gazdagon megrakott raguleves), és a híres borscs (a marhahúsos céklaleves), amelyek után különösen is jól esik egy pohárka vodka. 

A menü további fogása lehet a pelmenyi (azaz hússal, káposztával vagy gombával töltött tészta főzve) és a pirog, ami szintén töltött tészta, de ezt nem főzni kell, hanem olajban kisütni. Említsük még meg a kedvelt fogások közül a blinit, az orosz palacsintát, amelyet karácsonykor tejföllel és kaviárral illdomos fogyasztani. 

A különféle sült húsok és rántott halak mellé felszolgált majonézes saláták, mint köretek nemcsak a szláv országokban, hanem a skandináv és a német nyelvterületen is rendkívül népszerű részei az ünnepi menünek. A klasszikus, orosz saláták közül vodka mellé a legpompásabb kísérő talán a “szeljodka pod suboj” (egy fantasztikusan színes, rétegzett majonézes hering saláta), míg a változatos német saláták közül a majonézes-joghurtos, savanyú uborkás burgonyasalátát javasoljuk leginkább kipróbálásra, akár egy pazar libasülttel, amely a klasszikus germán karácsony elmaradhatatlan főfogása.  És bár Németországban még mindig a “glühwein” a legismertebb karácsonyi ital, ha áldomást isznak, akkor ezt egyre gyakrabban teszik vodkával. Például az országszerte nagyon kedvelt Three Sixty vodkával, amelynek brilliáns üvegpalackját látványos, sokszög alakú csiszolt felületek és egy jellegzetes, nemes ezüst dombornyomással készült bársonycímke díszíti.

A lakoma lezárásaként az ünnepi desszertek széles tárházából válogatva, két olyan személyes kedvencünket emelnénk ki, amelyek a hazai ízvilághoz szokott édességkedvelők számára is garantáltan bejönnek. 

Ha kedvünk támadna a megszokott bejglik helyett idén valami más karácsonyi süteményt kipróbálni, jó szívvel ajánljuk a “kijevi krémest” valamint a finn áfonyás pitét (eredeti nevén mustikka piirakka) is. Az előbbi egy rétegzett piskótatorta, amit diós krémmel kell megtölteni és magvakkal (dióval, kesudióval, pörkölt földimogyoróval,...) díszíteni, a skandináv áfonyás pite különlegességét pedig a tejes-cukros-tojásos gyümölcsös öntet adja, amely a sütés során krémesen zselés állagúvá sűrűsödik.

Végül pedig nincs más hátra, mint egy régi északi közmondással lezárni a vacsorát: „Porból lettünk, porrá leszünk – de addig is jól esik egy korty vodka” és az utolsó áldomással megköszönni szeretteinknek azt a rengeteg örömet, amit egész évben szereztek nekünk.

Exkluzív vodka ajándékok

És ha valami exkluzív ínyencségre vágysz, vagy egy kiváló ajándéktippet keresel, jó szívvel ajánljuk figyelmedbe két újdonságunkat! Az ünnepi vacsora megkoronázásaként kóstoljátok meg az Új-Zélandról érkezett, különlegesen bársonyos, enyhén krémes ízű Spacegrace vodkát, vagy a 100% japán rizsből készült szuper-prémium minőségű Haku Suntory vodkát is!

A felelős fogyasztásra ügyelve, ne feledjétek: a prémium minőségű vodkák tökéletessége -17 C fokon, vagyis egyenesen a fagyasztóból kivéve mutatkozik meg igazán, amikor a gabonák aromája a leginkább érezhető. Keresd webshopunkban ünnepi ajánlatainkat:  

https://www.heinemann.hu/vodka

Hírek

expand_less