A víz és a whisk(e)y kapcsolata

A víz és a whisk(e)y kapcsolata

Március 22 a víz világnapja. A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapfeltétele.  Sokszor nem is gondolunk rá, hogy a víz milyen fontos szerepet tölt be az életünkben. A víz élettani, gazdasági és ipari szempontból is kiemelkedően fontos.

Viz világnapja

Ahogy sok más helyen az alkohol gyártásában is meghatározó szerepe van a víznek, Ebben a cikkemben szeretném bemutatni a Beam Suntory néhány whisky brandjén keresztül Kentucky, Japán és a skót Islay sziget viszonyát a vízzel.

A víz fontosság Kentuckyban

Jó bourbon nincs jó minőségű víz nélkül. A víz felhasználása a kezdetektől kiemelten fontos szerepet játszik a whisky gyártása során. A cefrézésnél a hűtésnél és a megfelelő alkohol beállításánál a víz a főszereplő. A Jim Beam és a Maker’s Mark lepárlóiban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a beérkező víz minősége megfelelő legyen.

Kentuckyban a mészkőlépcsőkön átszűrt kristálytiszta víz ph-ja magas, amely elősegíti az erjedést, és amely olyan ásványi anyagokat ad hozzá a vízhez, mint a pl. a kalcium és olyan szennyeződéseket szűr ki, mint a vas.

Laphroaic

A Beam Suntory a természeti környezet megőrzésén munkálkodik, például a szeszfőzdék körüli vízmegőrzési tevékenységeken és az erdők biológiai sokféleségének javításán, hogy megvédje a víz értékes természeti erőforrásait.

2016-ban indult el Maker’s Mark „Natural Water Sanctuary”, mely keretein belül 13 hektár amerikai tölgyfát telepítettek a lepárló vízgyűjtő területin. Az egészséges erdők „természetes szűrőt” biztosítanak vízkészletük tisztításához, regenerálásához és feltöltéséhez. A növényfajok sokfélesége függőleges rétegek létrehozásával lelassítja a vizet - a fák lombjától, a cserjékig és lefelé a talajtakaróig. Ez elősegíti a jobb szűrést, gátolja a lefolyást és kondicionálja a talajt. A Maker’s Mark üzemében a tóhoz eljutó víz jobb állapotú lesz, és része az egészségesebb környezetnek.

Ismerd meg jobban a Maker's Mark termékeket!

Japán és a természet kapcsolata

Japán területének 67%-a erdő, melyben megannyi természetes vízforrás található. A Japánok kiemelt figyelmet fordítanak a természet fontosságára és vele való kapcsolatra.

A Suntory lepárlóiban, ahol a Toki, Chita és Hibiki whiskyk is készülnek, szintén nagy a víz iránti tisztelet. A Suntory 1923-ban építette Japán első kereskedelmi whisky-lepárlóját, amelyet Yamakazi szeszfőzdének nevezett el, ugyanazon a helyen, mint négy évszázaddal korábban az első taian-i teaház. A területen víz rendkívül puha, nem tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyek akadályoznák a tea - vagy most a whisky - teljes kibontakozását.

A cég célkitűzése, hogy harmóniát teremtsen a természet és az emberek között, és hogy minél fenntarthatóbb környezetet hagyjanak az utókor számára. 2003-ban indították el Suntory Mizuiki oktatási programot a felnővő generációk számára, hogy megtanítsák őket a természet gondozására és a víz fontosságára. Külön munkacsoportot alakítottak arra, hogy a lepárlókban felhasznált vizet, hogyan tudják a megfelelő tisztítás után visszavezetni a természetbe.

A víz fontossága a Japán bárkultúrában is megjelenik. A japán bartenderek az italkészítés mellett a jég megformálására, faragására sem sajnálják az időt ezzel is figyelmet fordítva a víz és kézművesség ötvözetének fontosságára. A legkedveltebb ital japánban; a whisky szóda, melyben a víz minősége és szén-dioxid tartalma nagy hatással van az ital élvezhetőségére.

Ismerd meg a japán whiskyket!

Islay és az Óceán kapcsolata

 Laphroaig lepárló

Az édes vizek mellett a tengerek és az óceánok is fontos szereplői a whisky iparnak. Islay szigeten a tőzeges whiskyk hazájában a sós víz szerepe kiemelkedő. A szigeten található tőzeg egyik fő alkotóeleme a tengeri moszat és a moharéteg, ami borítja a földet. Mind a két összetevő sós jódos jellegével olyan egyedi ízvilágot kölcsönöz az italnak, mely semmihez nem hasonlítható a világon.

A Beam Suntoryhoz tartozó Laphroaig lepárló a sziget déli részén az Atlanti óceán partján helyezkedik el. Az érlelőházak közvetlenül a parton találhatóak, hogy a sós levegő átjárja a hordókat és a benne található párlatot.

Ismerd meg a Laphroaig termékeket!

Fogyasztási szokások is köthetők a vízhez

 forrásvíz whisky

Skóciában a mai napig friss forrásvizet adnak a tiszta whiskyhez. Próbáljuk ki mi is, ha lehet, tisztított vagy forrásvizet használjunk és csak pár cseppet. A víz hatására felszabadulnak az illat és az ízanyagok, amelyeket eddig az alkohol elnyomott.

Nagyon fontos, hogy kóstolás közben akár a tételek között fogyasszunk elegendő vizet. Biológia szempontból ezzel hidratáljuk a szervezetünket, hiszen az alkohol hatására több folyadékot űrit ki a szerveztünk. Másik fontos szempont, hogy a szájpadlást letisztítsuk kóstolás előtt vagy a tételek között, hogy jobban érezzük az ízeket és az aromákat.

whisky jégkockával

Nem mindenki issza tisztán a whiskyt, valaki a jégre esküszik, ahol szinten a vízé a főszerep, az olvadás következtében. Amennyiben lehetséges a jég készítése során figyeljünk a víz tisztaságára használjunk szűrt vagy forralt vizet.

Összeségében láthatjátok, hogy mennyire fontos az, hogy hogyan bánunk és hogyan használjuk fel a vizet az életünkben, hiszen ezek a csodálatos párlatok sem léteznének a víz nélkül.

Írta: Hubai Miklós / A Beam Suntory magyarországi márkanagykövete /

 

Hírek

expand_less