A portói borok évszázadok óta a világ legkedveltebb “erősített borai” közé tartoznak, amelyeknek alapját szinte kizárólag a Portugália északi részén található Dourói-völgy sziklás, meredek lejtőin termesztett szőlők adják.
Ausztriai Rum
Annak ellenére, hogy a cég leghíresebb italát "Stroh rum"-nak hívják, eredetileg nagyon távoli kapcsolatban állt a valódi rummal. Ausztria-Magyarországon nem voltak trópusi gyarmatok, és ennek megfelelően cukornád sem, amelyből az igazi rum készül.
A gyártás során cukornád helyett cukorrépát, színezéket és illatanyagokat használtak, és hígított alkoholt vettek alapul. Az ilyen italt "házi rumnak" (Inländer Rum) nevezték. Idővel ebből az “ál rumból” vált a Stroh rum népszerű igaz helyi specialitássá.
Ma már a Stroh rum is, akárcsak az igazi rum, a cukornádfeldolgozás melléktermékeiből készül. A termékek 75%-át több mint 40 országba exportálják, elsősorban Németországba, Skandináviába, Dél-Afrikába, a Benelux államokba.
A Stroh Rum Típusai
Klasszikus termékcsalád:
Stroh 40%;
Stroh 60%;
Stroh 80%.
A szám az ital erősségét jelzi. Érdekesség, már-már igazi márkaérték, hogy a Stroh 80%-ot tilos légi úton szállítani.
Hogyan kell inni a Stroh Rumot?
Az erős illatú rum tiszta formában is iható, de jobb, ha ízlés szerint vízzel (gyümölcslével, kólával, limonádéval) hígítjuk.
Az italnak jellegzetes virágos aromája van, és felismerhetően lapos palackja különbözteti meg versenytársaitól. Ezt a formát nem véletlenül választották - az Egyesült Államokban a szesztilalomra emlékeztet, amikor a rumot illegálisan hozták be az országba, a ruhák alá rejtve a testen. A narancssárga címke azt szimbolizálja, hogy ez az alkohol olyan erős, hogy akár fel is lehet gyújtani.
A Stroh rumot azonban nem csak isszák, mindhárom klasszikus típus az osztrák konyha alapvető ízesítője: süteményekhez, mártásokhoz, desszertekhez, kávékhoz is adják őket.
Díjak, elismerések
A Stroh rumot számos díjjal jutalmazták már a világ különböző részein. A legismertebb díjak közé tartozik a World Rum Award, a International Wine & Spirit Competition és a International Spirit Challenge.
Koktélok Stroh-val
1., 60 árnyalatú Johnny Stroh
Hozzávalók:
- 3 cl 60 Stroh
- 3 cl Pedro Xiemez Sherry
- 2 cl Nagy klasszikus keserű
- 1,5 cl gránátalma likőr
- Absinthe
Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót jégkockákkal. Szűrjük le egy jéggömbön egy pohárban és kész is.
2., Hátraszaltó
Hozzávalók:
- 3 cl 80 Stroh
- Két kanál méz
- 8 cl barnasör
Elkészítés:
Rázzuk össze a rumot és a mézet jéggel, majd szűrjük át egy hűtött pezsgőspohárba. Töltsük fel a hideg sörrel, és óvatosan keverjük össze. Tálaljuk egy hosszú narancshéj spirállal díszítve.
3., Tej és méz
Hozzávalók:
- 4 cl 40 Stroh
- 1 kanál narancs keserű
- 1 kanál méz
- 700 ml gin
- 1 kg nádcukor
- 1 narancs, citrom és lime
- 2-3 kanál citromsav
- 1 liter tej
Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót egy keverőpohárban, amíg meg nem hűl. Szűrjük át egy nagy darab jégen egy Double Old Fashioned pohárba, és narancshéjjal díszítve tálalja.
4., Hegyi rum szamár
Hozzávalók:
- 20 cl gyömbérsör
- ¼ lime
- 5 cl 60 Stroh
Elkészítés:
Öntsünk gyömbérsört egy jéggel teli nagy pohárba, enyhén préseljük ki és adjuk hozzá a lime-darabkákat, és végül óvatosan öntsük bele a rumot. Tetszés szerint díszítsük maraschino cseresznyével.
Nézze meg a Heinemann Stroh rum kínálatát Ön is.
A webáruházunkban kapható összes rum.