Királyok és hercegek kedvenc whisky márkája: a Dalmore

Királyok és hercegek kedvenc whisky márkája: a Dalmore

A kifinomult ízléssel rendelkező rajongók jól tudják, a Dalmore mindig is a legmagasabb mércét állította maga elé, és képviselte a legnemesebb whisky különlegességek készítésében. A legendás, királyi szarvasagancsos márka több mint 150 éve ragyog felülmúlhatatlan fénnyel a többhordós érlelésű specialitások egyik uralkodójaként.

A Dalmore egyedülálló specialitásai mögött a világ legjobb borászataiból származó, kézzel készített, egyedileg válogatott hordók, és a szakma talán legnevesebb lepárlómesterének különleges tudása áll. Így készülnek ezek a legendás esszenciákkal rendelkező, pazar aromájú nemesi italok Skócia egyik leghíresebb és legrégebbi üzemében.

A királyi örökség

A jellegzetes Dalmore címer eredete 1263-ra nyúlik vissza. Ebben az évben Colin of Kintail, a Mackenzie klán vezetője egy vadászat során megmentette III. Alexander skót királyt egy felbőszült szarvasbika dühös támadásától. A bátor cselekedet elismeréseként a király megadta a Mackenzie klánnak a jogot, hogy címerükön használhassák a 12 ágból álló királyi szarvas emblémát.

Dalmore 12 éves whisky - Heinemann webáruház

1867-ben a Mackenzie család leszármazottai lettek a Dalmore szeszfőzde tulajdonosai, ettől kezdve díszíti ez a királyi szarvas ikon (a Royal Stag) a Dalmore minden egyes üvegét. A legendás embléma a mai kor fogyasztói számára is büszkén hirdeti a dicsőséges és gazdag skót hagyományokat, miközben megtestesíti azt az ígéretet, hogy a márka minden egyes darabja a single malt kategória csúcsát képviseli.

Kifinomult kézműves szakértelem

A  Dalmore egyik legfőbb kreatív ereje a hordókultúra művészetének úttörője, Richard Paterson címzetes lepárlómester. Az elmúlt 50 év során a Dalmore nem véletlenül vált a kifinomult kézműves szakértelem szimbólumává Richard Paterson tevékenysége nyomán, aki innovatív személyiségével folyamatosan keresi és feszegeti a whiskygyártás és a hordókultúra művészetének határait. Páratlan szakértelme és tudása, valamint a ritka és értékes hordók használatának művészi szintekre való emelése révén a Dalmore évtizedek óta a single malt whisky kategória ikonikus mércéjét jelenti. 

Dalmore 15 éves whisky 0,7l - Heinemann webáruház

A lepárló üzem Észak-Skóciában, az Averon folyó mentén található, első osztályú minőségű, gazdagon termő árpaföldek szomszédságában. A folyó a Loch Morie tó kristálytiszta vizét szállítja az üzembe.

A Dalmore a máshol megszokott hattyúnyakú megoldástól eltérő formájú lepárló készülékeket használ. Az egyik ilyen, rézből készült berendezés még 1784-ből származik és máig működőképes! A gondos lepárlás után az italok egyedileg válogatott, amerikai fehértölgy hordókban, majd tanninban gazdag spanyol sherrys hordókban és eredetileg bourbon érlelésére használt amerikai tölgyfahordókban fejlődnek tovább. Fajtától függően 12, 18, 25, 30 vagy akár 40 évig is! 

Érdekesség, hogy a Dalmore Distillery patinás üzemét az érdeklődő látogatók saját szemükkel is megtekinthetik, és itt megcsodálhatják Skócia legrégebbi whisky gyűjteményét is.

Ritka hordók - az egyedi íz titkai

Hangsúlyozzuk ki külön, hogy a Dalmore felülmúlhatatlan ízvilágának egyik legfontosabb letéteményesei a dél-spanyolországi González Byass sherry pincészetből származó hordók. Egy több mint 100 évvel ezelőtti megállapodás alapján érkeznek ezek a hordók Skóciába, miután korábban 30 éves Matusalem oloroso sherry érlelődött bennük, így páratlanul gazdag, füstös és diós ízekkel gazdagítják a Dalmore whiskyk csokoládés és narancsos aromáit.

>A teljes ízélményben megcsodálhatjuk a friss és az aszalt gyümölcsök keserédes hibátlan egyensúlyát is, kóstolás után pedig a whisky lecsengése határozottan hosszantartó, és némi barnacukor-mázzal és tölgyes lenyomatokkal egészül ki.

Páratlan ajándék egy férfinak, akit igazán nagyra értékelsz!

A Dalmore whisky valódi kuriózum - kiváló és páratlan ajándék egy olyan kifinomult eleganciával rendelkező férfinak, aki mindenben a tökéletest keresi.

Ismerd meg a Dalmore felülmúlhatatlan ízvilágát, és lepd meg vele a férfit, akit igazán nagyra értékelsz!

Tovább a weboldalunkon található Dalmore whiskyk aktuális választékához!

Hírek

expand_less