Ünnepi ír ínyencségek - Szent Patrik napjára!

Ünnepi ír ínyencségek - Szent Patrik napjára!

Március 17-én hagyományosan a világ minden pontján zöldbe öltözött emberek lepik el az utcákat: az írek, az ír származásúak, valamint az írekkel szimpatizálók hatalmas dínom-dánommal ünneplik Szent Patrik napját. A Heinemann kínálatában is számos ír különlegességet találhatunk, a Connemara ír whiskeytől kezdve a Baileys likőrös pralinékon át a Guiness sörös, trüffelkrémes csokigolyókig, amiket ilyenkor mindenképp érdemes kipróbálni.

Mit kell tudnunk Szent Patrikról?

Szent Patrik Írország védőszentje és nemzeti apostola az ötödik században élt. Tizenhat éves korában rabszolgaként került Írországba, majd megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius (azaz Patrik) nevet. Egy látomás hatására úgy döntött, visszatér Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. A máig élő legenda szerint ő lesz az, aki majd ítélkezik az írek felett az “ítélet napján”. 

Halálának évfordulóján, március 17-én, Szent Patrikra emlékezve az ír családok hagyományosan délelőtt templomba mennek, délután pedig ünnepelnek. Ezen az egy napon a böjt és a húsfogyasztásra vonatkozó tilalom alól is mindenki fel van mentve. A zöldbe öltözött emberek többnyire szalonnából és káposztából készült nemzeti ételekkel kezdik a lakomát, amit sörrel és whiskeyvel öblítenek le. Majd pedig kezdődhet az éjszakába nyúló tánc. 

Manapság viszont már nemcsak az írek ünnepe a Szent Patrik nap, hiszen bárki, bárhol csatlakozhat hozzájuk a világon. A legnagyobb parádékat és felvonulásokat az Egyesült Államokban találhatjuk ilyenkor, ami nem meglepő, hisz az ország népességének több mint 10 százaléka (nagyjából 34 millió fő) vallja magát ír származásúnak. Chicago folyóját például minden évben egy zöldséglé alapú festék segítségével teljesen zöldre színezik, aminek hatása akár öt-hat óráig is eltarthat.

Ünnepeljünk ír módra - ír whiskeyvel, ír pohárköszöntővel

Erre az alkalomra érdemes megtanulni egy klasszikus ír tósztot, amely nem is hangzik olyan bonyolultnak: “Felettünk a tető sose essen darabokra, és a barátaink, akikkel összegyűltünk, sose tűnjenek el”. (Eredetiben: May the roof above us never fall in, and may we friends gathered beneath it never fall out!)

Szent Patrik Heinemann ajánlatok

A Szent Patrikhoz kapcsolódó történetekben fontos szerepet játszik a zöld lóhere; nem véletlen hát, hogy az egyik legfinomabb ír whiskey, a Connemara üvegén is a zöld szín dominál. Az ital az egyik leghíresebb írországi régióról Connemaráról kapta a nevét, ahol a sörárpa szárítása a mai napig tőzegből gyújtott tűz felett történik. A Connemara whiskey aranyszínű, selymesen mézes, édeskés aromáját malátás és  gyümölcsös jegyek teszik teljessé. 

Az édeskés, bársonyos ízű, ír párlatok kedvelőinek ajánljuk a Kilbeggan whiskeyt is, amelynek illatában vanília, karamell és pirított fa dominál, ízében pedig a könnyű, édes mazsola, karamell és borsos-chilis fűszerek kombinációja jelenik meg. 

A hölgyek kedvence a Feeney’s tejszínes, ír krémlikőr, amely valódi ír whiskeyből, tejszínből és karamellből készül. Jól lehűtve, jégkockákra töltve vagy koktél formájában is fogyaszthatjuk.

Szent Patrik napi akciók

Az édességek kedvelői pedig számtalan Bailey’s ír krémlikőrös és sós karamellás valamint Guiness sörös trüffelkrémmel töltött csoki pralinék közül válogatva kényeztethetik magukat webshopunkban - most akciós kedvezménnyel!

Hírek

expand_less