Gyereket megajándékozni elsőre talán egyszerűnek tűnik, de aki próbálta már, tudja: eltalálni azt, ami tényleg mosolyt csal az arcukra, nem is olyan könnyű. A játékok túl sokan vannak, ruhából ritkán örülnek, de van valami, ami minden alkalommal garantált siker: az ínycsiklandó, színes Jelly Beans cukorka!
De mi is a gin valójában?
A gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.
A boróka már az ókorban is ismert volt, különleges gyógyító hatást tulajdonítottak neki és a történelem során különböző betegségekre ajánlották. Viszonylag sok orvosi írásos dokumentáció maradt fent, ahol borókából készült főzetet ajánlott az orvos gyomorbetegségekre. De, ami biztos, hogy az első írásos emlék, ahol megjelenik az „aqua juniperi” az a 15.sz.-i Hollandiában volt.
A Hollandiában állomásozó angol katonák révén jut be az Egyesült Királyság területére az ital és itt válik igazán híressé.
A London dry gin, mint legismertebb gin kategória, nincs földrajzi helyhez kötve csupán a következő feltételeknek kell teljesülni a gin gyártása során: ízében a borókának kell dominálnia, utólag semmilyen módon nem lehet ízesítni, minimum 37,5%-nak kell lennie.
A Roku és a napról napra megjelenő ginek a New western, vagyis az új típusú ginekhez tartoznak. Itt a boróka mellett bármilyen fűszer megjelenhet és utólagos ízesítésre sincsennek külön szabályok.
Lássuk mi teszi különlegessé a Roku gin-t?
A Roku japán szó jelentése „hat”. Erre utal a hatszögletű üveg és a hat tradicionális japán fűszer, amit felhasználnak a gyártás során a nyolc általános gin fűszer mellett. Ez a hat fűszer a következő: Sakura virága és levele, Sencha és Gyokuro tea, Sansho bors és Yuzu peel. A Sakura a Japán cseresznyefa, ami kifejezetten japán szimbólum. A cseresznyefák minden évben tavasszal körülbelül 2 hétig virágoznak, ennyi idő van a szüretelésre. A Sencha tea egy közismert japán zöld tea míg a Gyokuro egy nemesebb fajtája, amit egy meghatározott területen termesztenek.
Miért különleges a Roku Gin?
Roku Gin nem csupán egy gin – ez a japán kézművesség és hagyományos ízvilág tökéletes harmóniája. A „roku” szó japánul hatot jelent, és ez nem véletlen: a Roku Gin hat egyedi japán összetevővel készül, amelyek különlegessé és semmihez sem foghatóvá teszik ezt az italt.
A hat tradicionális japán összetevő:
- Sakura virág (cseresznyevirág) – friss, virágos aromát ad
- Sakura levél – lágy, enyhén fanyar íz
- Yuzu héj – citrusos frissességet biztosít
- Sencha zöld tea – mély, umamis jegyekkel gazdagít
- Gyokuro zöld tea – kifinomult, édeskés ízt ad hozzá
- Sanshō bors – különleges, csípős fűszerességet visz bele
Ezek az összetevők Japán négy évszakát idézik, és mind kézzel kerülnek kiválasztásra, majd tradicionális módszerekkel desztillálják őket. A Roku Gin egyedi üvege is szimbolikus: hatoldalú, a hat növényt képviselve, és dombornyomott motívumokkal díszítve, melyek a japán eleganciát tükrözik.
Ez a kézműves gin tökéletes választás azoknak, akik valódi ízélményre vágynak – legyen szó egy klasszikus gin-tonikról vagy egy kifinomult koktélról.
A sansho bors a japán gasztronómia elengedhetetlen fűszere, ami különleges, hogy illatra a korianderhez hasonlóan citrusos jegyei vannak ízében viszont a borsos csípősség jelenik meg. A Yuzu a japán citrom ízében a citrom és a grapefruit közé tehető.
A hat japán fűszer mellet használnak természetesen boróka bogyót, angyal gyökeret, angyal gyökér magját, koriandert, kardamom magot, fahéjat, narancs és citrom peel-t.
A gyártás során a négyszeres lepárlást alkalmaznak, ahol külön párolják le a japán cseresznyefa virágát vákuumdesztillációval, külön a borokát és a többi fűszert kisüsti lepárlással. A lepárlást követően a világhírű Suntory keverőmesteri által készül el ez a fantasztikus Gin.
Japán gin stílus – miben tér el a nyugatitól?
A gin világa folyamatosan változik, de az utóbbi évtizedben a japán ginek, élükön a Roku Gin-nel, teljesen új dimenziót nyitottak meg az ízek és tradíciók terén. Míg a klasszikus London Dry vagy a népszerű Hendrick’s gin jól ismert a borókás, citrusos vagy uborkás jegyeiről, addig a japán gin stílus jóval komplexebb és mélyebb kulturális alapokon nyugszik.
Ízprofil és fűszerezés
-
Roku Gin: yuzu héj, sansho bors, sencha tea, gyokuro, cseresznyevirág és -levél – ezek a keleti növényi összetevők egyedi, lágy, citrusos-virágos aromát adnak az italnak.
-
London Dry gin: erőteljes boróka, citrus, koriander – karakteres és száraz ízvilág, kevés meglepetéssel.
-
Hendrick’s gin: klasszikus alapokon uborka és rózsa aromákkal – frissítő, virágos, de még mindig nyugati stílus.
Desztillációs technológia
-
A Roku gin esetében a gyártó, a Suntory, külön desztillálja az egyes összetevőket, akár vákuumdesztillációval, akár kisüsti eljárással, hogy az aromák a lehető legtisztábban maradjanak meg.
-
A legtöbb nyugati gin esetén az összetevőket együtt áztatják és egyszerre párolják, kevésbé differenciált aromaprofil jön létre.
Kulturális háttér
A japán gin koncepciója nemcsak az ízről szól – filozófia is társul hozzá. A Roku szó jelentése: „hat” – ez a harmóniát, egyensúlyt és a természet tiszteletét is jelenti a japán kultúrában. Minden üveg Roku ezt az értékrendet közvetíti.
Ezzel szemben a nyugati ginek elsősorban a karakteres borókás alapot hangsúlyozzák, és a hagyományos brit gin-tonik kultúrához kapcsolódnak.
ROKU GIN & TONIC AJÁNLÁS
A Gin-t általában gin tonikként fogyasztjuk. Amibe napjainkban a bartenderek a citrusokon kívül bármilyen fűszert beletesznek ízesítőként.
A klasszikus Roku gin tonik készítéséhez hat szelet friss gyömbér szeletre van szükségünk. A gyömbér szintén keleti fűszer, enyhe csípősség mellett édeskés aromáival remek ízt kölcsönöz a japán Roku gin toniknak.