Hogyan hozza létre a Jelly Belly a furcsa ízeket?

Hogyan hozza létre a Jelly Belly a furcsa ízeket?

A Jelly Belly története egészen visszanyúlik 1869-ig.

Ha Harry Potter-rajongó vagy, akkor kétségtelenül ismered a Bertie Bott's Every Flavour Beans-t, azaz a Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsét. Ahogy azt a neve is sugallja, a dobozokban sokféle ízű drazsé, azaz bab van, de nem csak finomak, hanem egészen furcsa ízvilágú drazsék is. A banán-, citrom- és áfonya ízű babok mellett van feketeborsos, fülzsír-, fika-, földigiliszta- és hányás ízű zselés bab is.

A pocsék ízek gyártása egy cukorkagyárban

A szagok nagy szerepet játszanak az ízlelésben, ezért a Jelly Belly első lépése a zselés bab előállítása során az, hogy egy “szagelemző” készülékben, egy úgynevezett gázkromatográfiában elemzik a valódi terméket, amire hasonlítania kell majd a cukorkának. Például a már említett kutyakonzervet. 

Az elemzés során a gép a terméket először gőzzé alakítja, majd elemzi a gőzök kémiai összetételét, és ezekből az elemzésekből ízjelölőket készít. Ezeket az ízjelölőket használják később az új babok ízesítéséhez.

Kóstold meg a csapat zokniját!

Amikor például a vállalat úgy döntött, hogy a BeanBoozled termékcsaládba egy új babot, a Stinky Socks (Büdös zokni) nevű babot is felveszi, az aroma kutatónk néhány hétig zárt műanyag zacskóban érlelték a saját zoknijaikat.

A kutatók ezután fogták a zoknikat, és betették a gázkromatográfba, amely jelentést készített a zoknik ízösszetételéről, és a bab ízét ezen adatok alapján alkották meg. A korai tesztek során a büdös zokni szag túl büdösre sikeredett, még akkor is átitatott mindent a szag, amikor csak egy nagyon kis adagot készítettek, ezért a cég munkatársainak finomítaniuk kellett az aromát, hogy kevésbé legyen erős.

Az elnök teszteli a záptojást

Amint egy új zselés cukorka ízt megalkotnak, a cukorkát íz próbáknak vetik alá, hogy lássák, megfelel-e az eredetileg eltervezett ízvilágnak. 

Alkalmanként a vállalat tulajdonosai és felsővezetői is részt vesznek ezekben a tesztekben. Néhányan közülük farmon nőttek fel, ahol a családjukkal csirkéket tartottak, és volt már dolguk záptojással. Így történt, hogy amikor megalkották a záptojás ízesítésű cukorkát, a szokásos kóstolási körön kívül az eljutott az igazgatótanács elnökéhez is, és ez a visszajelzés jött: ”Még több záptojás íz kell.” 

Segít a véletlen is

A különleges, vagy nagyon furcsa ízvilágok létrehozásában néha segít a véletlen is. A hányás ízű cukorka esetében a cég cáfolja, hogy valami hányásszerűt tett volna az “ízelemző” gépbe. Elmondásuk alapján ez és a kutyakaja ízű Jelly Belly cukorkák akkor születtek, amikor pizza ízű zselésbab készítsével kísérleteztek, és a hosszú folyamat során ilyen gyöngyszemeket “dobott ki a gép”. 

Ha Te is megkóstolnád a zselés babokat, a Heinemann Jelly Belly kínálatát itt találod.

Hírek

expand_less