Beaujolais Nouveau 2022

Ár (bruttó): 3 490 Ft
Egységár: 4 653 Ft/liter
 • Márka:
  Georges Deboeuf
 • Súly:
 • Bruttó ár:
  3 490 Ft
 • Űrtartalom:
  0,75 liter
 • Borvidék:
  Burgundia, Beaujolais
 • Évjárat:
  2022
 • Szín:
  vörös
 • Típus:
  száraz
 • Ország:
  Franciaország
 • Karton kiszerelés:
  12 üveg
 • Szőlőfajta:
  Gamay

Részletes termékleírás

Beaujolais Nouveau 2022-Georges Deboeuf

 A franciák primeur-nek vagy nouveau-nak, az olaszok novello-nak, az osztrákok pedig Heurige-nek hívják a frissen elkészült, szinte éppen csak, hogy kierjedt, egy kissé még makrancos „új” bort. A beaujolais nouveau szén-dioxidos erjesztéssel gamay szőlőből készül. A módszer lényege az egészfürtös, szén-dioxid párna alatt történő erjesztés. A bogyók mechanikai sérülés nélkül kerülnek a levegőtől hermetikusan elzárt tartályba, ahol a lassan beinduló erjedés következtében a bogyók belülről, szinte maguktól táródnak fel. Az egész folyamat napok alatt megy végbe, a préselés, tisztítás után hetekkel már palackozhatják is a bort. Ennek eredménye a könnyű test és a hallatlanul gazdag gyümölcsösség.

A 2022-es év első négy hónapja nagyon napos, száraz, de viszonylag hűvös Beaujolais-ban. Ez az éghajlat arra késztette a szőlőt, hogy a késői fagyokat elkerülve, enyhe késéssel, enyhén keljen ki a télből.
Május egy igazi fordulópont. Ez volt a legmelegebb hónap Franciaországban 1947 óta. A hőmérséklet 3°C-kal haladta meg az évszakos átlagot. Az erős fény és a kevés csapadék miatt a virágzás gyorsan megindult, ideális körülmények között
május végén fejeződött be.

Júniusban jelentős hőhullámok és viharok érnek bennünket, amelyek erősen felgyorsítják a szőlő vegetatív ciklusát. Így a záró szőlő stádiuma június végén figyelhető meg! A szőlő érésének kezdete az a lépés, amely során a bogyók színe megváltozik. Ez július közepén történik, kiemelve az évjárat korai jellegét.

2022 nyara volt a második legmelegebb nyár Franciaországban 1900 óta. Egy csepp eső sem esett az égből, augusztus elején pedig aszályos állapotot hirdettek Beaujolais-ban. De a szőlő különösen jól ellenállt, és őrült sebességgel fejlődött tovább, pedig még jégeső is súlytotta a területet.

A betakarítás augusztus 17-én kezdődött, majdnem egy hónappal a 2021-es évjárat előtt kezdődött! A 2003-as augusztus 14-i rekord továbbra is töretlen. A szőlő tele volt cukorral és tökéletesen érett. A bogyók azonban kicsik,
mert nagyon kevés vizet tartalmaznak.

A tradícióknak megfelelően november harmadik csütörtökén kerül forgalomba, mely idén:

2022.november 17. csütörtök

Beaujolais Nouveau 2022: Ragyogó szín, szép gránátszínnel és lila tükröződésekkel. Piros bogyós gyümölcsök és eperlekvár aromái áradnak ki a pohárból. Friss és rugalmas a szájban egy kis savanyú málnával kisérve.

expand_less