A Delicato családi borok 100 éves évfordulóját ünnepli idén

A Delicato családi borok 100 éves évfordulóját ünnepli idén

NAPA, Kalifornia, 2024. január 9. - 1924-ben a 30 éves bevándorlót, Gaspare Indelicatót lenyűgözte a kaliforniai táj, amely nagyon hasonlított szicíliai szülőföldjéhez. Ez ihlette őt arra, hogy a közép-kaliforniai Manteca városában 68 hektár földet és egy régi szénapajtát vásároljon, és három kis parcellában Carignane, Mission és Zinfandel szőlőt telepítsen. Egy évszázaddal később, ez a szerény kezdet a Delicato borcsaládot, az ország egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő családi tulajdonú és működtetésű borászatává tette.

A Delicato 100 éve családi tulajdonban lévő vállalkozás, amelyet az Indelicato családtagok három generáción át vezetnek. Ma Chris Indelicato, a vezérigazgató és testvére Jay Indelicato, az operatív igazgató állnak a cég élén, míg a család többi tagja és az unokatestvérek pedig betöltik a vállalkozás többi pozícióját. "A család számára nagy mérföldkő, hogy a vállalat megünnepelheti a 100. évfordulóját. Egy vállalkozás folytatása 100 éven keresztül olyan kiváltság, amelyet csak kevesen tapasztalnak meg, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a nagyapám által a huszadik század elején alapított vállalat még mindig erősen működik" – mondta el Chris Indelicato, a Delicato Family Wines vezérigazgatója.

Indelicato folytatta: "Ez az eredmény messze nem véletlen. A vállalat 100 éves fennállása alatt a dolgozók különböző generációi folyamatosan újratervezték a vállalkozást és a termékeket, hogy megőrizzük piacvezető pozíciónkat, miközben mindig tiszteletben tartottuk a szakmát és a gyökereinket. Eddig sikerrel jártunk ebben, és ez nagy elismerés azoknak a múltbeli és jelenlegi munkatársaknak, akik az évek során energiájukat és szenvedélyüket fektették vállalatunkba."

Mivel a Delicato a borászat évszázados fennállását ünnepli, egy pillanatra felidézik a kemény munka, a tisztesség és a borminőség iránti rendületlen elkötelezettségükről, amely útjuk sarokköve volt. Ez a jelentős mérföldkő nem csak a Delicato történelmi múltjának bizonyítéka, hanem egy jelzőfény is, amely megvilágítja a jövő útját. A Delicato a hagyományok és az innováció keveréke által vezérelve tartja meg előkelő helyét a boriparban. Ez különösen jól látható a Bota Box sikerén, amely a 3 literes prémium dobozos borok kategóriájában mind az eladások, mind a növekedés tekintetében az Egyesült Államok piacának vezetője. A Bota Box jelentős mérföldkövet ért el, több mint 10 millió karton eladásával, amivel az USA 5. legnagyobb márkája lett a dollárértékesítések tekintetében hazájukban. 

A Black Stallion 2010-es felvásárlása, amely nemrégiben elnyerte a Wine Enthusiast által az év amerikai pincészete címet, valamint a 2021-es ikonikus Francis Ford Coppola Winery márka megszerzése megszilárdította hírnevüket az iparágban. A Delicato stratégiai jelentőségű szőlőültetvény-vásárlások Montereyben, Lodiban, Napában és Sonomában tovább erősítették pozíciójukat. Ezek a prémium bortermesztési körülményeikről ismert területek jelentősen hozzájárulnak a vállalat sokszínű és kiváló minőségű borportfóliójához. Jelenleg a Delicato az Egyesült Államokban a 6. legnagyobb borszállító a teljes dollárértékesítés tekintetében, és az 5. legnagyobb a volumen tekintetében, illetve továbbra is az ország néhány leggyorsabban növekvő bormárkája mögött álló hajtóerő.

A Delicato büszkén ünnepli ezt a jelentős évfordulót a nagy családdal - elkötelezett alkalmazottaival, akiknek az erős családi kultúrához való hozzájárulása kulcsfontosságú volt az évszázados sikerükhöz. Chris Indelicato vezérigazgató így nyilatkozott erről az eredményről: "Ahogy a Delicato ezt a figyelemre méltó 100 éves utat figyeli, a csapat elkötelezettsége a családi értékek iránt kiemelkedik, mint a hosszú élet kulcsa. Elkötelezettségük és kemény munkájuk a Delicato-t az iparág vezető és kedvelt borászatává tette. Ez a családi szellem és a kiválóság iránti szenvedély ötvözete az, ami a Delicato-t arra pozícionálja, hogy a következő évszázadban is virágozzon, és a család már alig várja, hogy az elkövetkező hónapokban különböző módokon ünnepelhesse a dolgozókat."

A Delicato a 2024-es centenáriumi évfordulóra emlékezve egy rövid videót készített, hogy megossza az ünneplést alkalmazottaival, termelőivel, ügyfeleivel és partnereivel. A www.delicato.com/100years weboldalon pedig mindenki betekintést nyerhet a vállalat 100 éves fejlődésébe.

2023-ban a Delicato rendkívüli szüretet tapasztalt, amely a szokásosnál kicsit később kezdődött. A szőlőültetvényeknek jót tettek a frissítő téli esők, és az enyhe tavaszi és nyári hőmérséklet lehetővé tette, hogy a szőlők szépen érjenek. Ez az évjárat gazdag ízvilágú és harmonikus savakkal rendelkező borokat hozott. Mivel sok szőlőfajta egyszerre érik, a szüreti időszak intenzív volt, és egészen november második feléig tartott. Nézzük meg közelebbről a Delicato néhány kulcsfontosságú termőterületét:

NAPA VALLEY

A szezon bőséges csapadékkal indult, ami dús szőlőnövekedést és bőséges termést eredményezett. Az enyhe tavasz és nyár tökéletes körülményeket biztosított, így a szőlőt érettségének csúcsán szüretelhettük. A meleg október elhúzódó szüretet eredményezett, amely a korábbi évjáratok hagyományait idézte. Miközben gondosan kezeltük a termés mennyiségét, az eredmény páratlan minőségű lett. A völgyben fekvő szőlőültetvényeinkről származó szőlő ropogós és kiegyensúlyozott, míg a magasabban fekvő területekről származó szőlő mély ízeket és intenzív színeket kínál. Különösen büszkék vagyunk borainkra, amelyek a burgundi fajták finomságát idézik, bemutatva völgyünk változatos terroirjait.

IRÁNY A BLACK STALLION BOROKHOZ!

SONOMA MEGYE

A tavaszi záporok és a hűvösebb klíma miatt a szüret késett, így szőlőinknek hosszabb idő állt rendelkezésre az érleléshez és az ízek intenzívebbé válásához. Érdekes módon számos szőlőültetvényünk bőkezűbb termést hozott, mint tavaly. Lényegében a borminőség, amelyet 2023-ban Sonoma megyében termelünk, valóban kivételes.

MONTEREY MEGYE

A 2023-as termés Monterey megyében igazán lenyűgözött minket. Az édes és savanykás ízek kiegyensúlyozott keverékével szőlőinknek jót tett az év korábbi szakaszában lehullott bőséges eső, amely csökkentette a talaj sótartalmát és elősegítette a szőlő egészséges növekedését. Bár az időjárási kihívások késleltették a szüretet, ez a hosszabb érlelés csak javította a szőlő minőségét. Bár bizonyos szőlőbetegségekkel is meg kellett küzdenünk, a végeredmény összességében ízgazdag és szerkezetileg szilárd borokat ígér. Ez az évjárat kivételesen emlékezetesnek ígérkezik.

LODI

A bőséges téli csapadéknak és az enyhe tavasznak köszönhetően a növekedés később kezdődött, a virágzás és az érési fázisok tovább tartottak. Bár a június továbbra is hűvös maradt, az esőzések hatására virágzó szőlőültetvények alakultak ki, bár egyes területeken az árvíz elhúzódó hatásaival kellett megküzdeni. A nedvesség mégis növelte a szőlőtermést. A nyár egyenletes, enyhe melege tökéletes volt a szőlőnk számára, amelyet kissé később, de kifogástalan minőségben szüreteltünk. A 2023-as évjáratú borok élénkek, frissek és gazdagabb gyümölcsjegyekkel büszkélkedhetnek, még a csökkentett cukortartalom mellett is.

IRÁNY AZ 1924 BOROKHOZ

Hírek

expand_less