A görög borászat neve talán kevesebb borbarátnak cseng ismerősen, mint az olasz vagy francia borvidékeké, ám aki egyszer megkóstolja a Mavrodaphne bort, garantáltan megjegyzi. Ez a különleges, sötét, bársonyos édesbor Görögország egyik rejtett kincse, amely lassan, de biztosan helyet követel magának az európai borlapokon. Most elmeséljük, miért.
Egyesek az eredeti, Burgundiából származó, mélyebb testű, árnyaltabb stílust kedvelik jobban, míg mások a Kaliforniában vagy Ausztráliában termett napfényes, bársonyosabb változatokat preferálják.
Bármelyik is legyen a kedvenced, a Heinemann webshopban biztosan megtalálod a nekedvaló tuti befutót, hiszen nálunk összesen több mint 35 féle, kimagasló minőségű chardonnay bor közül választhatsz!
A chardonnay története szorosan összefonódik a borászatok fejlődésével, és napjainkban is fontos szerepet tölt be a nemzetközi piacokon.
Ez a méltán közkedvelt és népszerű bor nemcsak a fogyasztók körében lett hihetetlenül népszerű az elmúlt évtizedekben, de sikeréhez nagymértékben hozzájárult, hogy a termelők is szívesen foglalkoznak vele. Mivel a szőlőfajta rendkívül jól alkalmazkodik szinte mindenféle talajhoz és klímához is.
Igazi hazája a franciországi Burgundia (ahol valóban van egy Chardonnay nevű falucska), valamint Chablis és Champagne régiók, de kiemelkedő teljesítményre képes Spanyolország navarrai és somontanói vidékén, az olasz Puglia tartományban, Ausztráliában, Dél-Afrikában és az Újvilág változatosabb éghajlatú termőhelyein, mint pl. a kaliforniai Napa Valley legendás lankáin is.
A csúcsminőségű, valóban Burgundiából vagy Kaliforniából származó tételek akár 10 évig is eltarthatóak, bár a legtöbb chardonnay azért 4-5 éves kora előtt elfogyasztandó.
Legyél velünk igazi chardonnay szakértő!
Ahogy említettük, a chardonnay szőlő változatos talajviszonyok közt is szép termést hoz és szinte mindig jól iható, telt, érett és lesimult, de viszonylag magas alkoholtartalmú bort ad. A szőlő bogyói kicsik és kompakt fürtökben nőnek. A héja vékony, ami előnyt jelent az olyan stílusok készítése során, ahol a finom aromák megőrzése a cél. A növény levele nagy és széles, ami segíti a fotoszintézist és a gyors cukorfejlődést a szemekben.
A borászok különösen amiatt szeretik, mert a visszafogottabb íz-, és illatjegyek miatt a chardonnay rendkívül jól alakítható: a pincészetek szabadon formálhatják meg a bor végleges karakterét az aktuális piaci viszonyok, vagy épp a saját, egyedi elképzeléseik szerint.
Savtartalma eredendően alacsony, gyümölcsössége pedig a jellegzetes őszibaracktól kezdve az almán át egészen az ananászig terjedhet. A legjobb minőségű chardonnay borok meghatározó jegyei az enyhe vajasság, és a markánsabb, diós-olajos magvas ízvilág, határozott ásványossággal.
A chardonnay remek párosítást alkot a tölgyfával. Így a valódi tölgyfa hordókban érlelt chardonnay tételek nemcsak kellemes vaníliás aromákkal gazdagodnak, de az érlelés előrehaladtával az ízük is elmélyül, szerkezetük gazdagodik, azaz kialakul bennük az a jellegzetes komplexitás, ami miatt a fajta világszerte ennyire népszerű lett.
Fedezd fel a legjobb chardonnay tételeket a Heiniemann webhopban: