Drinks International 2024 Awards díjátadón,
a Louis Roederer az 5. egymást követő évben is a "Világ legelismertebb pezsgőmárkája" lett
Az idén 225. évfordulóját ünneplő Jim Beam, talán az egyik legismertebb bourbon márka a hazai piacon. Nem túlzás, azt állítanom, hogy a Jim Beam White szinte minden vendéglátóhelyen megtalálható az országban.
Mindazonáltal ezen kívül még számos kiváló termékkel büszkélkedhet ez a lepárló, és most nem az ízesített palettára gondolok, hanem olyan páratlan whiskey-re, melyek egyedi érlelési technikával, hosszabban tartó érleléssel vagy egy szomszéd lepárlómester receptjének felelevenítésével készülnek.
Nézzük a Jim Beam palettát...
A rozs whisky-k alapvetően a Borbon-k elődei. Egyrészt azért, mert még nem ismerték a telepesek a kukoricát, mint alapanyagot, másrészt az árpa nem termett meg viszont rengeteg rozs állt rendelkezésre. A rozs whiskyknek min 51 %-ban kell tartalmazni rozst, mellette bármilyen egyéb gabona lehet. Ízében szárazabb fűszeresebb whiskey-t kapunk.
A fekete címkés Jim Beam azért elég nagy ismertségnek örvend hazánkban, de még mindig sokan rácsodálkoznak. A hosszabban (kb. 6 éves) érlelésnek köszönhetően a tölgyfás, füstös és karamelles jegyek erősödnek fel ebben az italban. Egy kisebb lépés a komolyabb Bourbon-ök irányába.
A dupla hordóban érlelt Bourbon. Alapvető szabály, hogy csak új kiégetett tölgyfa hordót lehet használni az érlelés során. A double oak esetében miután lezárul a klasszikus 4 éves érlelés, át töltik a whiskey-t egy új kiégetett tölgyfa hordóba és tovább érlelik. Egyrészt a színe elképesztő, mély borostyán színű lesz, de ízében is a karamell és az átható tölgyes jegyeket lehet felfedezni.
Aki valamennyire jártas az italok világában az ismeri az Angel’s Share vagyis az angyalok jussa kifejezést. Ezzel jelzővel illetik azt a mennyiséget, amely a hordós érlelés során elpárolog azaz „Angyalok elfogyasztanak”. Ugyanakkor az ördögnek is van jussa, mégpedig az a mennyiség, amely a hordó falában ragad. Erre találtak ki egy technikát, hogy ne vesszenek kárba ezek a párlatokat. Ebben a whiskey-ben igazán fás karakterek vannak hiszen a fa legmélyebb pórusaiból hozták el nekünk.
1992-ben indítja el Booker Noe (James Beam unokája) - a Jim Beam hatodik lepárló mestere és tulajdonosa - a Jim Beam Small Batch kategóriáját. A small batch gyakorlatilag annyit jelent, hogy kis mennyiségben gyártott italok. Akkoriban ez a vállalkozás nagyon merész volt, ugyanis nem volt annyira népszerű a bourbon, mint kategória, mint napjainkban és senki se hitte, hogy 50$-ért el lehet adni egy üveg whiskey-t. De Booker számítása bejött és azóta is szűnni nem akaró hírnévnek örvendenek. Ezek az italok nem is viselik a Jim Beam nevet, úgyhogy kevesen kötik őket a brandhez.
Mind között a Booker’s a legelső, ami már 1988-ban elkészült. Ez Booker Noe saját gyermeke. Ez egy single barell ital, azaz egy hordót csapolnak le így mindegyik egyedi és más-más alkoholfokkal rendelkezik. Ami érdekes, hogy a Bourbon törvény kimondja, hogy maximum 62,5-an lehet hordóba tenni a párlatot, ha Bourbon-nek szeretnénk hívni a Booker’s-ek nagy többsége mégis 63-64%-os. A titok, hogy a Booker’s-es hordókat az érlelő legfelső részére helyezik el így több víz párolog el az érlelés alatt és megerősödik az ital. Annak ellenére, hogy 63-64%-os a párlat kifejezetten lágy selymes, viszont nagyon erőteljes a bourbon.
Baker Beam, Jim Beam kedvenc unokaöccse 38 évig dolgozott a lepárlóban. Ez idő alatt nagy tudásra és szakértelemre tett szert. A Baker’s gyártása során használnak egy különleges élesztőt, mely nagyban befolyásolja a cefre ízét. A Baker’s-t egy meghatározott helyen az érlelők közepén helyezik el így tökéletes páratartalom és a hőmérséklet. Itt töltenek el a hordók 7 évet mielőtt 53,5%-on palackozásra kerülnek.
Egy több mint 200 éves receptet megőrizve készül el a Basil Hayden’s. Nevét egy lepárlómesterről kapta, aki 1796-ban készítette első whsikey-ét saját farmján, ami szomszédos volt a Beam családdal. Neki állított emléket a Noe család akkor amikor úgy döntöttek megtestesítik ezt az ősi receptet. A Basil Hayden’s a kukorica mellett magas rozs tartalommal bír így egy fűszeres azonban édeskés bourbont kapunk.
Az ital a nevét a Knob Creek farmról kapta, amely egykor a Lincoln család tulajdona volt. Itt töltötte a gyerekkorát Abraham Lincoln. Thomas az édesapja a mezőgazdaság mellett a szomszédos lepárlóban is dolgozott és rajongott a whiskey-ért. A legenda szerint a farmot 20$-ért és 10 hordó whiskey-ért adta el anno. A whisky 9 évet tölt erősen kiégetett tölgyfahordóban melynek köszönhetően a tölgyfa cukortartalma teljesen karamellizálódik, ezért ezek a jegyek nagyon erősek ebben az italban. Az üveg formája és címkéje a szesztilalomra utal, ugyanis akkoriban könnyen lehettet álcázni az italokat újságpapírba csomagolt könyvnek. A klasszikus 50%-os mellet létezik Single Barell, Rye és juharszirupos változat is.
Drinks International 2024 Awards díjátadón,
a Louis Roederer az 5. egymást követő évben is a "Világ legelismertebb pezsgőmárkája" lett
A vezető független lepárlóüzem, a Scapegrace bemutatja:
Az új kézműves szeszesital-kínálatát
(Auckland, NZ): Az ikonikus Kiwi szeszfőzde, a Scapegrace ismét váratlan dolgokat hozott az új, limitált kiadású kézműves szeszesital-kínálatával, az "Uncommon"-nal.
Cégünk, a Heinemann Testvérek Kft. 1992-es megalakulása óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. Nevünket anyacégünkről, a Gebr. Heinemann-ról kaptuk, ami egy több, mint 100 éves múlttal....
A kialakult korona vírus okozta helyzet miatt szeretnénk megtenni a kellő óvintézkedéseket, így határozatlan ideig SZEMÉLYES ÁTVÉTELRE nincs lehetőség! A futárszolgálattal történő kiszállítás jelenleg még gondtalanul üzemel, mostantól 15.000 Ft feletti megrendeléseiket ingyen házhoz visszük. 😷
A jelenlegi helyzetre való tekintettel kérjük, hogy a fizetésnél inkább válasszák az onlinebankkártyás és az előre utalásos opciót a készpénzes utánvét helyett, ezzel is lecsökkentve a fertőzés kockázatát!
Bármilyen felmerülő probléma/panasz/kérdés esetén állunk rendelkezésére.
Telefon: +36 29-920-940 minden hétköznap 9:00-16:00
E-mail: webshop@heinemann.hu
A házhozszállítás díja 20.000 Ft feletti vásárlás esetén, ingyenes.
20.000 Ft alatti vásárlás esetén, 1.500 Ft az ország egész területére.