Jim Beam White-on túl...

Jim Beam White-on túl...

Az idén 225. évfordulóját ünneplő Jim Beam, talán az egyik legismertebb bourbon márka a hazai piacon. Nem túlzás, azt állítanom, hogy a Jim Beam White szinte minden vendéglátóhelyen megtalálható az országban.

 

Mindazonáltal ezen kívül még számos kiváló termékkel büszkélkedhet ez a lepárló, és most nem az ízesített palettára gondolok, hanem olyan páratlan whiskey-re, melyek egyedi érlelési technikával, hosszabban tartó érleléssel vagy egy szomszéd lepárlómester receptjének felelevenítésével készülnek.

Nézzük a Jim Beam palettát...

Jim Beam Rye

Jim Beam Rye

A rozs whisky-k alapvetően a Borbon-k elődei. Egyrészt azért, mert még nem ismerték a telepesek a kukoricát, mint alapanyagot, másrészt az árpa nem termett meg viszont rengeteg rozs állt rendelkezésre. A rozs whiskyknek min 51 %-ban kell tartalmazni rozst, mellette bármilyen egyéb gabona lehet. Ízében szárazabb fűszeresebb whiskey-t kapunk.

Jim Beam Black

Jim Beam Black

A fekete címkés Jim Beam azért elég nagy ismertségnek örvend hazánkban, de még mindig sokan rácsodálkoznak. A hosszabban (kb. 6 éves) érlelésnek köszönhetően a tölgyfás, füstös és karamelles jegyek erősödnek fel ebben az italban. Egy kisebb lépés a komolyabb Bourbon-ök irányába.

Jim Beam Double Oak

Jim Beam Double Oak

A dupla hordóban érlelt Bourbon. Alapvető szabály, hogy csak új kiégetett tölgyfa hordót lehet használni az érlelés során. A double oak esetében miután lezárul a klasszikus 4 éves érlelés, át töltik a whiskey-t egy új kiégetett tölgyfa hordóba és tovább érlelik. Egyrészt a színe elképesztő, mély borostyán színű lesz, de ízében is a karamell és az átható tölgyes jegyeket lehet felfedezni.

 Jim Beam Devil’S Cut

Jim Beam Devil’S Cut

Aki valamennyire jártas az italok világában az ismeri az Angel’s Share vagyis az angyalok jussa kifejezést. Ezzel jelzővel illetik azt a mennyiséget, amely a hordós érlelés során elpárolog azaz „Angyalok elfogyasztanak”. Ugyanakkor az ördögnek is van jussa, mégpedig az a mennyiség, amely a hordó falában ragad. Erre találtak ki egy technikát, hogy ne vesszenek kárba ezek a párlatokat.  Ebben a whiskey-ben igazán fás karakterek vannak hiszen a fa legmélyebb pórusaiból hozták el nekünk.

Small Batch

1992-ben indítja el Booker Noe (James Beam unokája) - a Jim Beam hatodik lepárló mestere és tulajdonosa - a Jim Beam Small Batch kategóriáját. A small batch gyakorlatilag annyit jelent, hogy kis mennyiségben gyártott italok. Akkoriban ez a vállalkozás nagyon merész volt, ugyanis nem volt annyira népszerű a bourbon, mint kategória, mint napjainkban és senki se hitte, hogy 50$-ért el lehet adni egy üveg whiskey-t. De Booker számítása bejött és azóta is szűnni nem akaró hírnévnek örvendenek. Ezek az italok nem is viselik a Jim Beam nevet, úgyhogy kevesen kötik őket a brandhez.

Booker’s

 Jim Beam Booker’s

Mind között a Booker’s a legelső, ami már 1988-ban elkészült. Ez Booker Noe saját gyermeke. Ez egy single barell ital, azaz egy hordót csapolnak le így mindegyik egyedi és más-más alkoholfokkal rendelkezik. Ami érdekes, hogy a Bourbon törvény kimondja, hogy maximum 62,5-an lehet hordóba tenni a párlatot, ha Bourbon-nek szeretnénk hívni a Booker’s-ek nagy többsége mégis 63-64%-os. A titok, hogy a Booker’s-es hordókat az érlelő legfelső részére helyezik el így több víz párolog el az érlelés alatt és megerősödik az ital. Annak ellenére, hogy 63-64%-os a párlat kifejezetten lágy selymes, viszont nagyon erőteljes a bourbon.

Baker’s

 Jim Beam Baker’s

Baker Beam, Jim Beam kedvenc unokaöccse 38 évig dolgozott a lepárlóban. Ez idő alatt nagy tudásra és szakértelemre tett szert. A Baker’s gyártása során használnak egy különleges élesztőt, mely nagyban befolyásolja a cefre ízét. A Baker’s-t egy meghatározott helyen az érlelők közepén helyezik el így tökéletes páratartalom és a hőmérséklet. Itt töltenek el a hordók 7 évet mielőtt 53,5%-on palackozásra kerülnek.

Basil Hayden’s

Jeam Beam Basil Hayden’s

Egy több mint 200 éves receptet megőrizve készül el a Basil Hayden’s. Nevét egy lepárlómesterről kapta, aki 1796-ban készítette első whsikey-ét saját farmján, ami szomszédos volt a Beam családdal. Neki állított emléket a Noe család akkor amikor úgy döntöttek megtestesítik ezt az ősi receptet. A Basil Hayden’s a kukorica mellett magas rozs tartalommal bír így egy fűszeres azonban édeskés bourbont kapunk.

Knob Creek

 Jeam Beam Knob Creek

Az ital a nevét a Knob Creek farmról kapta, amely egykor a Lincoln család tulajdona volt. Itt töltötte a gyerekkorát Abraham Lincoln. Thomas az édesapja a mezőgazdaság mellett a szomszédos lepárlóban is dolgozott és rajongott a whiskey-ért. A legenda szerint a farmot 20$-ért és 10 hordó whiskey-ért adta el anno. A whisky 9 évet tölt erősen kiégetett tölgyfahordóban melynek köszönhetően a tölgyfa cukortartalma teljesen karamellizálódik, ezért ezek a jegyek nagyon erősek ebben az italban. Az üveg formája és címkéje a szesztilalomra utal, ugyanis akkoriban könnyen lehettet álcázni az italokat újságpapírba csomagolt könyvnek. A klasszikus 50%-os mellet létezik Single Barell, Rye és juharszirupos változat is.

 

Hírek

expand_less