Újvilági Borakadémia - Egyesült Államok

Újvilági Borakadémia - Egyesült Államok

Évről-évre egyre több borkedvelő honfitársunk kezd rajongani az újvilági borok iránt is, amelyek legjellemzőbb stílusjegyei a könnyed, gyümölcsös aromák és a kiszámítható minőség. Az éghajlati adottságok miatt minden szüretnél közel hasonló alapanyagból készülnek ezek a borok, így az évjáratok sokkal kevésbé szólnak bele a minőségbe, mint Európában.

“Újvilági Borakadémia” c. sorozatunkban most az Egyesült Államok legjobb termőhelyeivel ismerkedünk meg részletesebben, webshopunk kínálatából válogatva pedig az itt olvasottakat gyakorlati teszteléssel is ellenőrizheted! 

Borvidékek az Egyesült Államokban

borvidék az Egyesült Államokban

Kétségtelen, hogy Európában, így hazánkban is az Egyesült Államokból a kaliforniai borok (cabernet és zinfandel tételekkel az élen) a legismertebbek és a legelismertebbek. Kalifornia nemcsak Hollywood, a Szilícium-völgy és a high-tech hazája, de ma már a világ negyedik legnagyobb bortermelő vidéke is. Mivel a komoly belföldi kereslet magas szinten tartja az árakat, így csak viszonylag kevés tétel marad exportra.

A Csendes-Óceán partvonalát észak felé követve Oregon és Washington államokban is találhatunk remek pincészeteket és borokat. Az itteni völgyek klímája erősen hasonlít a burgundiaihoz, így nem véletlen, hogy különösen a pinot noir hoz kimagasló teljesítményt.

A keleti-parton pedig a New York és Long Island vidékéről származó borokat érdemes kiemelnünk, ahol főként a riesling, a chardonnay és a merlot számít igazi sztárnak.

A kalifornai álom

A leghíresebb amerikai borvidék a Napa Valley, a legszebb kaliforniai cabernet-k és merlot-k hazája. Az itteni úgynevezett “elfogadott szőlőtermesztő területek” (vagyis Approved Viticultural Area) közül a leghíresebbek: Howell Mountain, Stag’s Leap, Oakville, Rutherford és Carneros. A napsütésben gazdag éghajlat egyértelműen megmutatkozik a legendás kaliforniai chardonnay-k kitárulkozó, fényűzően gazdag, vajas szerkezetű ízeiben, de a térség legnagyobb borait jellemzően a cabernet sauvignonok között fogjuk megtalálni.

Napa Valley borvidék

Az igazi kaliforniai, Napa Valley-ből származó cabernet már alacsonyabb árfekvésben is kicsattanóan gyümölcsös tud lenni, karakteres extrakt-édességgel és időnként zöldfűszeres, olivás-mentás felhangokkal. A drágább tételekben pedig még több intenzitást és még több érlelési potenciált fedezhetünk fel.

Napa Valley borászat

Ha egy igazán nagy formátumú és komoly kaliforniai bort szeretnénk megkóstolni egyenesen Napa Valley-ből, akkor jó szívvel ajánljuk a Black Stallion pincészet webshopunkban is elérhető áron kapható, gyönyörű, rendre 90 pont feletti osztályzattal rendelkező borait, a kuriózumokat keresők számára pedig az Opus One Winery ritkaságait, bár ezekért már alaposan a pénztárca mélyére kell nyúlni.

Az Opus One pincészet alapítói közt egyébként a szakma két koronázatlan királyát találjuk: Robert Mondavi és báró Philippe de Rothschild személyében. Nem csoda hát, hogy már a pincészet alapítását követő első évben 1981-ben, az első Opus One borok kartonját is 24 000 dollárért adták el.

Napa Valley borászatok:

A tüzes zinfandel és a petite syrah hazája

Ha Kalifornia, akkor persze nem maradhat ki a felsorolásból a tüzes zinfandel, amely a régió talán legjelentősebb kísérlete a nagy formátumú, fűszeres vörösborok műfajában. Ez olyannyira sikerült, hogy ma sokan a szedres zinfandelt tartják az egyenes vonalú, meleg hangulatú vörösborok etalonjának. A zinfandel egyébként valójában a dél-olaszországi őshonos szőlőfajta, a primitivo amerikai változata, amely bódítóan aromás és tüzes, (gyakran 15%-ot is meghaladó alkohol-tartalmú) és különlegesen fűszeres, extraktédes gyümölcsösséggel rendelkezik. A zinfandelre jellemzők az érett málnás, portóis, szederlekváros gyümölcsízek.

woodhaven kaliforniai bor  brazin kaliforniai bor

Egy másik jól bevezetett kaliforniai kuriózum pedig az úgynevezett petite syrah, amely sokszor még a zinfandelnél is tömörebb szerkezetű, tanninban gazdag, igazi “harapós” bort ad.

 Ha jó ár/érték arányban szeretnénk belekóstolni az eredeti kaliforniai álmot megtestesítő zinfandelbe, talán keresve sem találnánk jobb választást, mint pl. az egykori olasz bevándorló, borkereskedő család, az Indelicato leszármazottai által alapított és a mai napig általuk vezetett Gnarly Head márka Old Vine Zin néven forgalmazott borát, vagy épp a legendás Robert Mondavi örökségét képviselő Woodbridge pincészet gyümölcsös aromájú zinfandeljét.

Gnarly Head

Kaliforniai zinfandelek:

Amerikai borok webáruházunkban>


Újvilági Borakadémia sorozatunkban legközelebb Dél-Amerikába, Chilébe és Argentínába látogatunk el! Ha szeretnél velünk kóstolni valódi dél-amerikai merlot, carmenere és malbec vörösborokat, várunk szeretettel!

Olvastad ezt is? Újvilági Borakadémia - Ausztrália és Új-Zéland

Hírek

expand_less