Roku, az első Japán kézműves Gin

Roku, az első Japán kézműves Gin

Napjaink egyik legnépszerűbb itala a Gin és természetesen a Gin&Tonik. Nagyjából 8-10 éve indult el ez a forradalom a világszerte és kezdtek el megjelenni egyre újabb és trendibb ginek a piacon.

De mi is a gin valójában?

A gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.

gin boróka

A boróka már az ókorban is ismert volt, különleges gyógyító hatást tulajdonítottak neki és a történelem során különböző betegségekre ajánlották. Viszonylag sok orvosi írásos dokumentáció maradt fent, ahol borókából készült főzetet ajánlott az orvos gyomorbetegségekre. De, ami biztos, hogy az első írásos emlék, ahol megjelenik az „aqua juniperi” az a 15.sz.-i Hollandiában volt.

A Hollandiában állomásozó angol katonák révén jut be az Egyesült Királyság területére az ital és itt válik igazán híressé.

A London dry gin, mint legismertebb gin kategória, nincs földrajzi helyhez kötve csupán a következő feltételeknek kell teljesülni a gin gyártása során: ízében a borókának kell dominálnia, utólag semmilyen módon nem lehet ízesítni, minimum 37,5%-nak kell lennie.

A Roku és a napról napra megjelenő ginek a New western, vagyis az új típusú ginekhez tartoznak. Itt a boróka mellett bármilyen fűszer megjelenhet és utólagos ízesítésre sincsennek külön szabályok.

Lássuk mi teszi különlegessé a Roku-t?

Roku Gin logó

A Roku japán szó jelentése „hat”. Erre utal a hatszögletű üveg és a hat tradicionális japán fűszer, amit felhasználnak a gyártás során a nyolc általános gin fűszer mellett. Ez a hat fűszer a következő: Sakura virága és levele, Sencha és Gyokuro tea, Sansho bors és Yuzu peel. A Sakura a Japán cseresznyefa, ami kifejezetten japán szimbólum. A cseresznyefák minden évben tavasszal körülbelül 2 hétig virágoznak, ennyi idő van a szüretelésre. A Sencha tea egy közismert japán zöld tea míg a Gyokuro egy nemesebb fajtája, amit egy meghatározott területen termesztenek.

Roku Gin

https://www.heinemann.hu/roku-gin

A sansho bors a japán gasztronómia elengedhetetlen fűszere, ami különleges, hogy illatra a korianderhez hasonlóan citrusos jegyei vannak ízében viszont a borsos csípősség jelenik meg. A Yuzu a japán citrom ízében a citrom és a grapefruit közé tehető.

A hat japán fűszer mellet használnak természetesen boróka bogyót, angyal gyökeret, angyal gyökér magját, koriandert, kardamom magot, fahéjat, narancs és citrom peel-t.

A gyártás során a négyszeres lepárlást alkalmaznak, ahol külön párolják le a japán cseresznyefa virágát vákuumdesztillációval, külön a borokát és a többi fűszert kisüsti lepárlással. A lepárlást követően a világhírű Suntory keverőmesteri által készül el ez a fantasztikus Gin.

ROKU GIN&TONIC AJÁNLÁS

Roku Gin tonic

A Gin-t általában gin tonikként fogyasztjuk. Amibe napjainkban a bartenderek a citrusokon kívül bármilyen fűszert beletesznek ízesítőként.

A klasszikus Roku gin tonik készítéséhez hat szelet friss gyömbér szeletre van szükségünk. A gyömbér szintén keleti fűszer, enyhe csípősség mellett édeskés aromáival remek ízt kölcsönöz a japán Roku gin toniknak.

Hírek

 • Milyen gin fajták vannak, amit érdemes megkóstolni

  Milyen gin fajták vannak, amit érdemes megkóstolni

  Előző cikkünkben bemutattuk a gin őstörténetét, amelyet az ipari forradalom idején megjelent új lepárlási technológiák alapjaiban reformáltak meg. A korábbi házi lepárlók helyét ugyanis az Aeneas Coffey által kifejlesztett tornyos lepárló vette át, ami minden addiginál tisztább és lágyabb ízű szeszt tudott készíteni.

  tovább
 • Mielőtt kérsz egy pohár gint, ezt tudnod kell!

  Mielőtt kérsz egy pohár gint, ezt tudnod kell!

  A gin a vodka mellett napjaink egyik legnépszerűbb koktél-alapitala, ráadásul egyre többen önmagában is szívesen kortyolgatjuk. Ezért legyél akár kezdő, akár mesterszintű alkohol-szakértő, a legfontosabb dolgokat neked is tudnod kell róla!

  tovább
expand_less