Szeretnél egy tuti tippet, amivel Karácsony, Mikulás-nap, az évvégi céges partik vagy iskolai ünnepségek kapcsán meglepheted barátaidat, rokonaidat, kollégáidat?
Egyesek az eredeti, Burgundiából származó, mélyebb testű, árnyaltabb stílust kedvelik jobban, míg mások a Kaliforniában vagy Ausztráliában termett napfényes, bársonyosabb változatokat preferálják.
Bármelyik is legyen a kedvenced, a Heinemann webshopban biztosan megtalálod a nekedvaló tuti befutót, hiszen nálunk összesen több mint 35 féle, kimagasló minőségű chardonnay bor közül választhatsz!
A chardonnay története szorosan összefonódik a borászatok fejlődésével, és napjainkban is fontos szerepet tölt be a nemzetközi piacokon.
Ez a méltán közkedvelt és népszerű bor nemcsak a fogyasztók körében lett hihetetlenül népszerű az elmúlt évtizedekben, de sikeréhez nagymértékben hozzájárult, hogy a termelők is szívesen foglalkoznak vele. Mivel a szőlőfajta rendkívül jól alkalmazkodik szinte mindenféle talajhoz és klímához is.
Igazi hazája a franciországi Burgundia (ahol valóban van egy Chardonnay nevű falucska), valamint Chablis és Champagne régiók, de kiemelkedő teljesítményre képes Spanyolország navarrai és somontanói vidékén, az olasz Puglia tartományban, Ausztráliában, Dél-Afrikában és az Újvilág változatosabb éghajlatú termőhelyein, mint pl. a kaliforniai Napa Valley legendás lankáin is.
A csúcsminőségű, valóban Burgundiából vagy Kaliforniából származó tételek akár 10 évig is eltarthatóak, bár a legtöbb chardonnay azért 4-5 éves kora előtt elfogyasztandó.
Legyél velünk igazi chardonnay szakértő!
Ahogy említettük, a chardonnay szőlő változatos talajviszonyok közt is szép termést hoz és szinte mindig jól iható, telt, érett és lesimult, de viszonylag magas alkoholtartalmú bort ad. A szőlő bogyói kicsik és kompakt fürtökben nőnek. A héja vékony, ami előnyt jelent az olyan stílusok készítése során, ahol a finom aromák megőrzése a cél. A növény levele nagy és széles, ami segíti a fotoszintézist és a gyors cukorfejlődést a szemekben.
A borászok különösen amiatt szeretik, mert a visszafogottabb íz-, és illatjegyek miatt a chardonnay rendkívül jól alakítható: a pincészetek szabadon formálhatják meg a bor végleges karakterét az aktuális piaci viszonyok, vagy épp a saját, egyedi elképzeléseik szerint.
Savtartalma eredendően alacsony, gyümölcsössége pedig a jellegzetes őszibaracktól kezdve az almán át egészen az ananászig terjedhet. A legjobb minőségű chardonnay borok meghatározó jegyei az enyhe vajasság, és a markánsabb, diós-olajos magvas ízvilág, határozott ásványossággal.
A chardonnay remek párosítást alkot a tölgyfával. Így a valódi tölgyfa hordókban érlelt chardonnay tételek nemcsak kellemes vaníliás aromákkal gazdagodnak, de az érlelés előrehaladtával az ízük is elmélyül, szerkezetük gazdagodik, azaz kialakul bennük az a jellegzetes komplexitás, ami miatt a fajta világszerte ennyire népszerű lett.
Fedezd fel a legjobb chardonnay tételeket a Heiniemann webhopban: