Milyen gin fajták vannak, amit érdemes megkóstolni

Milyen gin fajták vannak, amit érdemes megkóstolni

Előző cikkünkben bemutattuk a gin őstörténetét, amelyet az ipari forradalom idején megjelent új lepárlási technológiák alapjaiban reformáltak meg. A korábbi házi lepárlók helyét ugyanis az Aeneas Coffey által kifejlesztett tornyos lepárló vette át, ami minden addiginál tisztább és lágyabb ízű szeszt tudott készíteni.

Egy kis gin-alapú nyelvlecke

Mielőtt azonban bemutatnánk a jellegzetes mai modern gin-fajtákat, jöjjön egy kis mámoros nyelvlecke, hiszen a XVIII. századi gin-őrület emléke ma is él az angol nyelvben!

A lecsúszott, vagyis késdobáló szintű kocsmákat sokan a mai napig gin-malomnak (azaz gin mill-nek) vagy gin-csehónak (gin joint) nevezik. A részeg emberre gyakran használt kifejezés a gin-áztatta (gin-soaked), az anyaszomorító jelentésű Mothers Ruin kifejezés pedig a gin elterjedt megnevezése a szlengben.

London Dry

Talán a legismertebb desztillált gin fajta a London Dry Gin. Nevét onnan kapta, hogy Londonban vált népszerűvé. A Coffey-féle tornyos lepárlókkal az 1800-as évek végére már nem kellett mindenféle édesítőszerekkel és egyéb kiegészítőkkel elnyomni a tiszta szesz szúrós ízét.

A boróka alap természetesen mindvégig megmaradt, ellenben a plusz édesítés rögtön feleslegessé vált - ezért kapta a típus a dry megjelölést. Forgalmazott London Dry ginünk a Finsbury London Dry Gin.

Finsbury London Dry Gin

New Western / Contemporary

Az egyre modernebb és tisztább gyártási eljárások lehetővé tették, hogy egyre újabb ízesítések és receptek szülessenek meg. A nagy gyártók és a kézműves termelők a legkülönfélébb gyógynövényekkel és fűszerekkel gazdagítják a termékeiket.

A New Western Gin vagy Contemporary Gin néven futó kategóriába tartozó italoknál már nem is a boróka a leghangsúlyosabb ízjegy. Ez a közelmúltban, a tengerentúlról indult stílus mára a legnépszerűbb gin-készítési műfajjá vált. Az ilyen ginekben gyakran egészen egzotikus és különleges fűszerek vagy gyümölcsök íze a domináns, a felhasznált összetevők gyakorlatilag a világ bármely tájáról származhatnak. Az újabb és újabb receptúrák megjelenésének csak a képzelet szab határt!

Craft Compund

Kifejezetten alacsony darabszámra specializált kézműves műhelyekből kerül ki a ginek legújabb generációja. Sajnos általában ennek megfelelően borsosabb áron. A Craft Compound Gin néven hódító kategória különlegessége, hogy nem csak a lepárlás előtt, hanem lepárlás után is áztatják a párlatban az ízesítésként használt gyógynövényeket, fűszereket, gyümölcsöket és egyéb aromás összetevőket. Az ilyen gin fajták még karakteresebbek, fűszeresebbek.

Old Tom

És végül ne feledkezzünk meg a talán legrégebbi kategóriáról sem, amely mostanában ismét egyre népszerűbb! Nevét onnan kapta, hogy a XVIII. században csak olyan bárokban lehetett beszerezni gint, aminek falát faragott macska (vagyis Old Tom) díszítette. A faragott macska mancsa alá lehetett tenni a pénzt, majd innen elvenni az üveg italt.

A viktoriánus korszak eleganciáját idéző Old Tom Gin kategória italai édesebbek, mint a London Dry, krémesebbek, lágyabbak és könnyebben fogyaszthatók. Jellegzetes a borókás-citrusos-növényi ízvilága, amely enyhén mézes beütéssel párosul.

Ha ezek után kedvet kaptál egy jó italhoz, nézz körül gin kínálatunkban. Nálunk garantáltan megtalálod a legjobb minőségű italokat!

webáruházunkban kapható ginek >

Hírek

expand_less