Miért szeretik annyian az egzotikus ízesítésű gineket?

Miért szeretik annyian az egzotikus ízesítésű gineket?

A gin népszerűsége folyamatosan növekszik itthon és külföldön egyaránt. Erre utal a szakértők körében gyakran használt “ginaissance” kifejezés is. Amióta pedig ez az eredendően borókabogyóval ízesített gabonapárlat ismét fénykorát éli, már nem is Skócia ad otthont a világon a legtöbb szeszfőzdének, hanem Anglia. A magyar fogyasztók elsősorban a minőséget keresik, de ahány márka, annyi egyéniség, és a választható ízek száma is évről-évre egyre nő.

Előtérben a minőség

Örvendetes látni, hogy a magyar fogyasztók nem csupán a nemzetközi divatot követve keresik egyre nagyobb érdeklődéssel a különféle gin márkákat, de kifejezetten igényesek a minőségre. Ezt alátámasztja, hogy a piaci adatok szerint az elmúlt egy évben a legnagyobb növekedést a prémium és a szuper-prémium szegmens hozta.

A tavalyi év adatait elemezve, valamivel több mint 50%-os értékesítési emelkedés volt a HORECA (vagyis a vendéglátóipari) szektorban - ebben persze szerepet játszik az is, hogy 2020-ban hosszabb ideig volt be voltak zárva a bárok. Általánosságban elmondható, hogy minél prémiumabb egy gin, a forgalmának annál nagyobb része fogy a vendéglátásban. A bárok itallapjait böngészve, különösen is feltűnő, hogy mennyire hangsúlyosak lettek a különféle gin-alapú koktélok, amelyek közt a legkedveltebb továbbra is a klasszikus gin-tonik. 

Ugyanakkor az is látható, hogy a gin Magyarországon a vendéglátás mellett az otthoni családi, baráti összejövetelek itala is lett.

A Heinemann webáruházában számos népszerű ginmárka található. Standard kategóriában a Larios és a Finsbury, míg prémium és szuperprémium kategóriában a Roku, az Ophir és a Scapegrace ginekkel vagyunk jelen a hazai piacon. A Finsbury piacvezető import gin, ez a tradicionális angol márka már korábban is a fogyasztóink egyik nagy kedvence volt, jelentős retail és horeca disztribúcióval.

Roku gin, az egyik nagy kedvenc

2021. óta kapható webshopunkban a japán Roku gin, amelynek növekedése várakozáson felüli.

Tapasztalataink szerint nagyjából szinte minden újonnan bevezetett ginmárka sikerrel mutatkozhat be a magyar piacon, amennyiben képes megmutatni az egyediségét. Vagyis, hogy miben más, miben jobb, mint versenytársai. 

A hazai ginrajongók a különleges változatokat szívesen próbálják ki. Egy jól eltalált, egyedi fűszer- és ízkombinációért hajlandóak többet áldozni a trendi bárokban, és a felső árszegmens is dinamikusan növekszik.

Egzotikus ízek uralják a gin piacát

A boróka mellett a különleges fűszernövényeket felhasználó ginekre mutatkozik nagy igény, és a gin innovációjának lehetőségeit a termékfejlesztők is elsősorban az új ízekben keresik. Így az egzotikus alapanyagokat is tartalmazó Ophir márka ízeit külön is ki kell emelni. Az eredeti Oriental Spiced gin mellett az Arabia-, Europe- és Far East kiadások is elérhetők portfóliónkban – ezek a nevezett régiókra jellemző exkluzív ízvilágot jelenítik meg.

A közeljövőben minden szakértő a gin sikertrendjének folytatását várja, még egészen biztosan el fog telni egy jó pár év a gin jegyében, mielőtt berobban majd egy következő trend Európából vagy az USA-ból.  Meggyőződésünk ezért, hogy az idei Karácsony az ízesített ginekről fog szólni, várhatóan ezek a termékváltozatok a piaci átlag felett fognak növekedni. A következő években is dinamikus piaci növekedést várunk; továbbra is a gin lesz a szeszesital-piac leggyorsabban növekvő kategóriája.Hírek

expand_less