Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Mexikó tömény esszenciája, az istenek ajándéka – amit tudnod kell a tequiláról!

Mexikó tömény esszenciája, az istenek ajándéka – amit tudnod kell a tequiláról!

Aki a tequila történetének és származásának ősi mítoszait keresi, annak a nyugat-mexikói Guadalajara városának vidékére, Jalisco tartományba kell utaznia. A nauhatl indiánok hajdani földjén élő leszármazottak ma is úgy mesélik, hogy a tequila az „istenek ajándéka”, amely már a világ kezdetén is létezett. Ha belekóstolsz egy igazi, mexikói tequilába, te is átélheted az azték istenek különös, félelmetes lényekkel és sötét titkokkal teli világát. Az élet és a halál körforgásának, az öröm és bánat hullámzásának, a megismerhető és az örökre kiismerhetetlen találkozásának ősi, latin-amerikai mítoszait most is magadba szívhatod minden egyes tüzes korttyal. A tequila ugyanis Mexikó tömény esszenciája.

Mayahuel istennő vérétől a spanyol hódítók szeszvágyáig

Tény, hogy a tequila készítéséhez nélkülözhetetlen agavé termesztése és a növény hasznosítása a történelem homályába nyúlik vissza. A helyi őslakosok meglepően régen, már 9 000 évvel ezelőtt is ismerték és tudatosan termesztették az egyébként Mexikóban őshonos agavét. A történelmi kutatásokból azt is biztosan tudjuk, hogy az aztékok pedig már a spanyol hódítók érkezése előtt is készítettek az agavéból szeszes italt, amit ők „octli”-nak neveztek. Ez egy tejszerű, kicsit savanykás, kovászos ízű ital volt, amelyet leginkább szakrális célból fogyasztottak, főleg vallási szertartások és győzelmi ünnepek alkalmával. Egyes indián legendák szerint az agavé nedve valójában Mayahuel istennő vére, más törzsek úgy mesélik, hogy egy Tlacuache nevű oposszum formájú lény fedezte fel, aki világ első részege volt.

Mindenesetre az első tequila a XVI. század elején készült, amikor a hódító spanyolok, miután gyorsan kifogytak az óvilágból magukkal hozott tömény italokból, úgy találták, hogy az indián hagyományok magas cukortartalmú agavéja lesz a legalkalmasabb alapanyag a szeszgyártáshoz. Az ital gyorsan népszerű lett, de ekkor még senki sem hívta tequilának.

 kék agávé tequila alapanyag

A tequila szülővárosa: Tequila

1530-ban a spanyol Juan Calero de Escarena egy kihunyt tűzhányó tövében kolóniát alapított, aminek a Tequila nevet adta. A ma már több mint húszezres lélekszámú település közelében fekszenek azok a falvak és farmok, ahonnan a tequilának elnevezett agavé-párlathoz a különleges kék agavét elsőként szállították. Az ital tömegtermelése valójában egy Don Pedro Sanchez de Tagle nevű spanyol arisztokratához köthető, akit ma szokás a „tequila atyjaként” is nevezni. Az 1500-as évek végén az ő általa alapított és felfutattott haciendából származtak ugyanis az első, már bizonyíthatóan Tequila „márkanévvel” ellátott italok, amelyek az export révén Európába is eljutottak.

Mexikó tequila-iparának ma is a két legfontosabb területe Tequila város környéke és az attól keletre fekvő felföld, Los Altos. Ezeken a vidékeken 1500-2500 méter tengerszint feletti magasságban legalább 200 millió darab hegyes végű, kék agavé (latin nevén az Agave Tequilana Weber) terem. Törvény mondja ki ugyanis, hogy tequila készítéséhez minimum 51%-ban kék agavét kell használni.

Ha szeretnél többet megtudni a tequila titkairól, kövesd figyelemmel oldalunkat!

Tequila termékeink a webshopban>

Az általunk forgalmazott tequila márkák: Sierra Tequila, Sauza

Hírek

 • Exkluzív, forró téli koktélok prémium Beluga vodkával

  Exkluzív, forró téli koktélok prémium Beluga vodkával

  A téli időszakban bár rövidebbek a nappalok és borongósabb az időjárás, de ezáltal szerencsére egy kicsit több idő marad Önmagunk kényeztetésére. Ilyenkor kerülnek reflektorfénybe a különféle téli, forró koktélok, amelyeket ma már férfiak számára is trendi dolog fogyasztani. Ha Te is szeretnél a közelgő adventi és karácsonyi hangulat meghittségében a szokásos forralt boron és forró teán túl, valami igazán ínyenc különlegességet kipróbálni, akkor jó szívvel ajánljuk figyelmedbe a Beluga díjnyertes mixer-szakértőinek izgalmas koktéljait. Varázsold át a szürke hétköznapok hangulatát ünnepi romantikává a Beluga Vodka mestereinek szerető gondoskodással kreált téli italkompozícióival!

  tovább
 • Black Stallion Estate Winery - Az év amerikai borászata 2023

  Black Stallion Estate Winery - Az év amerikai borászata 2023

  "Az év amerikai pincészete" a Wine Enthusiast által kiválasztva

  Örömmel jelentjük be, hogy a Black Stallion Estate Winery-t a Wine Enthusiast magazin a 2023-as év amerikai borászatának választotta. A Wine Enthusiast Wine Star Awards minden évben kiemeli a borászatokat és boripari innovátorokat a világ minden tájáról, hogy elismerje a borászatban elért hatásukat.

  tovább
expand_less