A tequila titka: a szigorúan ellenőrzött eredet és gyártási technológia

A tequila titka: a szigorúan ellenőrzött eredet és gyártási technológia

A tequila népszerűségének és minőségének egyik legfőbb garanciája abban rejlik, hogy gyártását szigorú törvények írják le és szabályozzák. Ezen szabályok betartását ráadásul egy külön kormányhivatal, a mexikói Consejo Regulator del Tequila rendszeresen ellenőrzi, a szabályszegést pedig meglehetősen könyörtelen módon szankcionálja is.

A tequila nem kaktuszból készül!

A szabály egyértelmű: tequilának kizárólag olyan ital nevezhető, amelynek előállításához, legalább 51%-ban kizárólag a kék agavéból (Agave Tequilana Weber) nyert cukrot használnak. A kék agavé termőterülete is szabályozott: a tequila szülőföldjeként közismert Jalisco tartomány mellett Nayarit, Guanajuato és Michoacan tartományokból szállítanak növényeket a gyártás első fázisát képviselő fermentációhoz (erjesztéshez) és desztillációhoz.

sierra tequila

A csodás itallal kapcsolatos, általános tévhitek egyike, hogy az kaktuszból készül. Mint látjuk, ez hatalmas tévedés, az agavé ugyanis nem kaktusz, (még csak nem is rokona annak), hanem a liliomvirágúak rendjébe tartozik.

agávé ültetvény mexikóban

A már említett, Agave Tequilana Weber hivatalos néven ismert kék agavé csupán egy a Mexikóban honos, több mint 130-féle agavéfaj közül. Ezek a növények talajtól, időjárástól és egyéb termesztési körülményektől függően kb 8-12 év alatt érik el azt az ideális időszakot, amikor végre betakaríthatóvá válnak. Ennyi idő tehát minimálisan szükséges egy palack kiváló minőségű tequila előállításához.

A mágikus hetes szám bűvöletében

Az aratás során a Mexikóban „jimadorok”-nak nevezett munkások a kék agavét először kivágják, majd a központi részét, az úgynevezett „szívét” megszabadítják a közel 200 db levéltől. Ezzel egy ananászra hasonlító formájú törzset nyesnek ki, amelynek súlya 40 kg-tól 150 kg-ig is terjedhet. 1 liter jó minőségű tequila előállításához átlagosan 7 kg agavé-törzs szükséges. De ez az 1:7 arány az agavé aktuális cukortartalmától, az alkalmazott technológiától, az élesztőtől és a felhasznált víz mennyiségétől függően némileg eltérő is lehet.

A hetes szám a tequila gyártási folyamatának további részében is gyakran visszaköszön. Az ital készítésének is 7 fő fázisa van: betakarítás, főzés, aprítás, erjesztés, lepárlás, érlelés, palackozás.

Miről ismerheted fel a legjobb minőségű tequilát?

A lepárlás (desztilláció) után elkészült ital alkoholtartalma 30-40 százalék körül mozog, de a konkrét alkohol-tartalomnál sokkal fontosabb minőségi jelző, ha a címkén a „100% agave” vagy „100% agave azul” feliratot látod. Ez jelenti ugyanis azt, hogy a termék kizárólag kék agavé felhasználásával készült és ellenőrzött mexikói eredetű. Amennyiben ez a felirat nem szerepel a címkén, akkor az ital más cukrot is tartalmaz. Ahogy fentebb is olvastuk, a törvény ugyanis 49% erejéig más (nem kék agavéből származó) cukor felhasználását is engedélyezi. Az ital ebben az esetben is tequilának számít és ezen a néven forgalmazható is. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy minél magasabb arányban tartalmaz kék agavét az adott tequila, annál drágább és prémiumabb termékről van szó.

sierra tequila

Ha szeretnél többet megtudni a tequila titkairól, kövesd figyelemmel oldalunkat!

Tequila termékeink a webshopban>

Az általunk forgalmazott tequila márkák: Sierra Tequila, Sauza

Hírek

expand_less