A legnépszerűbb whisky koktélok - amiket otthon is könnyen elkészítesz

A legnépszerűbb whisky koktélok - amiket otthon is könnyen elkészítesz

Vendégeket vársz és örömmel elkápráztatnád őket valami új, izgalmas itallal? Vagy csak feldobnád a szokásos gin-tonic, vodka-narancs, cuba libre triumvirátust?

Te az otthoni partik bartender-királya, és mutasd meg milyen remek ízeket lehet mixelni whiskyből! 

Az alábbi whisky-koktélokban az a közös, hogy egyrészt a világ legjobb bármixereinek ajánlásával készült a lista, másrészt az elkészítésükhöz sem speciális felszerelés, sem speciális tudás nem kell. Alapvetően mindegyik italnál elég az összetevőket összeönteni egy pohárba, és pár mozdulattal elkeverni.

Alapanyagként véleményünk szerint elég lesz egy jobb minőségű blended whiskyt használni. Hiszen ahogyan egy díjnyertes Chateau Lafite-ból sem készítünk forralt bort, a nemes single malt-okat is inkább önmaguk teljességében fogyasszuk! ;)

1. Godfather

Kezdjük is mindjárt a sort Marlon Brando egyik kedvencével! A sokatmondó nevű Godfather koktél valóban “alapdarab” a whisky-koktélok közt. Klasszikus vastag talpú pohárban sok jéggel (on the rock) szervírozzuk, a mandula édessége remekül passzol a scotch jellegzetes fanyar ízvilágához, ezért ez a koktél garantáltan sikert arat minden közönségben!

Hozzávalók:


2. 
Manhattan

A másik kihagyhatatlan whiskys koktél pedig a Szex és New York sorozatból is emlékezetes Manhattan - ez volt a kedvence Carrie Bradshawnak. Ugye, hogy rémlik! Kevesen tudják, de ez az egyik legtradicionálisabb koktél a világon - egy New York-i bárban készítették először még az 1870-es években. Az eredeti recept az évtizedek alatt többször is módosult és számos variációja létezik, mi klasszikusan American, vagy Canadian rye whiskyvel javasoljuk, de a bourbon is tökéletes lesz.  

Figyelem! Ezt a koktélt kifejezetten nem szabad rázni, mert akkor összekavarodnak az ízek, pont elég csak elkeverni a hozzávalókat!

Hozzávalók:

 • 50 ml rye whisky
 • 20 ml rosso vermut
 • pár csepp Angostura bitter
 • a díszítéshez pedig egy szelet citrom vagy koktélcseresznye

  Manhattan koktél

3. Mint Julep

Ha van olyan hölgy ismerősünk, aki megszállott Mojito-fan, akkor ez lesz az a koktél, amivel őt is bevezethetjük a whisky-k izgalmas és romantikus világába! Kis füllentéssel akár egyenesen Mojito-nak is el lehetne adni, hiszen alapvetően a cukorszirup édessége és a menta frissessége fog dominálni benne, de azért a kóstolás utáni dícséretek bezsebelése után áruljuk el nyugodtan a titkot: ez IS whiskyvel készült.  

Hozzávalók:

 • 40 ml bourbon whisky
 • 20 ml cukorszirup
 • fél marék mentalevél
 • sok jég

Mint Julep

4. Old Fashioned

Szinte hihetetlen, de az Old Fashioned a mai napig is az abszolút Nr. 1 a világ legnépszerűbb koktéljainak listáján Melbourne-től Stockholmig, New Yorktól Fokvárosig! Annyira egyszerű, hogy sokan egyenesen nem is tartják koktélnak, hiszen mindössze négy alapanyagra van szükség hozzá: whisky, cukor, bitter és szódavíz. Az egyetlen módja ahogyan el lehet rontani: ha szódavíz helyett bubis vízzel készítik, NE te légy, aki elköveti ezt a hibát! 

A helyes elkészítési sorrend a következő: tedd a kockacukrot egy pohárba és csepegtess rá pár cseppnyi Angostura bittert. Önts hozzá egy kis szódavizet és nyomkodd össze a cukrot egy mulderrel vagy kanállal. Majd tegyél rá sok jeget és ekkor öntsd rá a whiskyt. Lazán keverd össze, és egy szelet naranccsal díszítsd. 

Hozzávalók:

 • 40 ml rye whisky vagy Maker's Mark whisky
 • pár csepp Angostura bitter
 • egy szem kockacukor
 • egy löttyintésnyi szódavíz
 • a díszítéshez pedig egy szelet narancs


Old Fashioned koktél


5. Whisky Sour

Végezetül pedig következzen egy évtizedek óta szintén abszolút top 10 listás, örökzöld népszerűségű whisky-koktél, amelyet méltán nevezhetünk a whiskyből készült limonádénak. Hölgyeknek is bátran kínálhatjuk, hiszen a hozzáadott alkotóelemek teljesen el tudják tüntetni a whisky kesernyés ízét. Hihetetlenül könnyen iható, a laza, beszélgetős partik egyik legkellemesebb kísérő itala. 

Hozzávalók:

 • 40 ml bourbon whisky
 • 20 ml cukorszirup
 • 20 ml citromlé
 • 20 ml tojásfehérje ( opcionális )

Whisky Sour koktél

Webáruházunkban kapható whiskeyk, whiskyk

Hírek

expand_less