Könnyű, tavaszi borkóstoló - a legfinomabb olasz borokkal

Könnyű, tavaszi borkóstoló - a legfinomabb olasz borokkal

Ahogyan egyre kellemesebben cirógatnak bennünket a napsugarak, virágba borul a táj és a szerencsésebbek akár madárcsicsergésre is ébredhetnek reggelente, úgy a tavasz beköszöntének biztos jele, hogy ilyenkor ismét fókuszba kerülnek a friss, üde, illatos fehérborok.

Hiszen egy kellemes, tavaszi hétvégi kirándulás, vagy egy “teraszos-kiülős” baráti találkozó méltó megkoronázásaként valóban tökéletes választás egy üveg halvány színű, könnyed, üdítően friss lecsengésű, kiváló minőségű fehérbor.

Friss, száraz, könnyű fehérborok Itáliából - a Heinemann webshopban  

Olaszország a borkészítés bölcsője, ahol a több évszázados hagyományokkal rendelkező pincészetek ma is kimagasló színvonalú borokkal örvendeztetik meg a rajongókat. 

Az olasz fehérborok többsége könnyed és viszonylag neutrális, bár az északi vidékeken akadnak látványosan illatos nedűk is, és a helyi termelők sikerrel próbálkoznak a barrique chardonnay műfajával is.

Korábbi cikkünkben bemutattuk Piemonte és Toszkána semmi máshoz nem hasonlítható vörösborait - most ismerkedjünk meg a webshopunkban kapható nagyszerű fehérekkel is!

Az ország legszebb fehérborai jellemzően Veneto és az észak-keleti borrégió pincészeteiből, valamint a valamivel melegebb éghajlatú Piemonte és Toszkána dűlőiről származnak. Az olyan világszerte elismert fajták, mint a Soave, a Frascati, a Orvieto vagy a Prosecco elsősorban halakhoz, tejszínes tésztákhoz, salátákhoz és előételekhez ideálisak, de némelyik tétel aperitifként is bátran fogyasztható.

A legtöbb helyi bor korai fogyasztásra készül, tehát már a palackozás évében, a legfiatalabb évjáratból is érdemes vásárolni.  

Prémium minőségű olasz fehérborok 5000 Ft alatt:

A webshopunk választékában elérhető, legjobb ár/érték arányú, olasz fehérborok közül mindenképpen érdemes megkóstolni a Zonin Classici Soave, a Masi Possessioni Bianco, a Zonin Classici Pinot Grigio, vagy a Cecchi Vernaccia di San Gimignano borokat.

A Soave egy klasszikus és rendkívül népszerű, világszerte kedvelt Veneto-i házasítás, mely követve a hagyományt, szigorúan a legjobb garganega és trebbiano fajtákból készül, reduktív technológiával. Csillogó, szalmasárga színű, elegáns bor, virágos, zöldalmás karakterrel. A Possessioni Bianco szintén egy cuvée, amelyben a sauvignon blanc intenzív aromái a garganega eleganciájával párosulnak, jellegzetesen hosszú lecsengéssel. A Pinot Grigio szőlőfajtát hazánkban sem kell bemutatni a borbarátoknak (nálunk szürkebarátként ismerik többen) gyümölcsös, friss aromákkal rendelkező, kiegyensúlyozott, könnyed, de elegáns bor.  

A Cecchi Vernaccia pedig egy igazi remekmű a legismertebb olasz borrégióból, Toszkánából, pontosabban San Gimignano városkából. Közép-Olaszország egyik legnépszerűbb fehérbora, reduktív technológiával készült üde, friss, élénk, virágos, minerális karakterrel. Halak, rizottók kiváló társa, de nyáron aperitifnek is ideális.

Legendás olasz fehérborok 5000 Ft felett:

Az igazán magas minőségű, azaz IGT, DOC, vagy DOCG jelölésekkel ellátott olasz fehér borok közül is kínálunk különleges tételeket webshopunkban. A kifinomult ízlésű borkedvelők számára ezek közül idén tavasszal a Masi Masianco Bianco, a Frescobaldi Pomino Bianco, illetve a Bersano Gavi di Gavi tételeket ajánljuk különösen.

A Masianco a legjobb minőségű pinot grigio és verduzzo szőlőfajták házasításából készült, barrique hordós érleléssel. A Frescobaldi Pomino-ja egy chardonnay és pinot blanc háziasítás, fantasztikusan gyümölcsös illatjegyekkel, míg a Bersano Gavi az egyik legmagasabb szintre értékelt és talán a legismertebb piemonte-i fehérbor. Finom, fűszeres ízvilággal, jellegzetes mandulaaromával és virágos bukéval. Igazi csemege és pompás kísérője különféle halételeknek és tenger gyümölcseinek.

Válogasson a legkiválóbb olasz borok közül:

Webshopunkban minden alkalomhoz talál méltó olasz bort.  Fedezze fel a nálunk kapható Zonin, Frescobaldi, Masi, Cecchi és Bersano pincészetek kimagasló minőségét. Érdemes kipróbálni őket, hiszen a legkiválóbb olasz borvidékek páratlan hagyományait és sokszínűségét tárják elénk​. 

Hírek

expand_less